Prima pagină » International » China nu doreşte ca echipa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii să investigheze apariţia coronavirusului din Wuhan
China nu doreşte ca echipa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii să investigheze apariţia coronavirusului din Wuhan

China nu doreşte ca echipa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii să investigheze apariţia coronavirusului din Wuhan

06 ian. 2021, 12:37,
George Cristian în International

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că China a blocat sosirea unei echipe care investighează originile pandemiei de coronavirus. Concret, OMS dorea să aibă acces în Wuhan la toate lucrurile care ar putea duce la o concluzie asupra apariţiei COVID-19.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că doi oameni de știință din echipa Națiunilor Unite au părăsit deja Wuhan-ul, când li s-a spus că oficialii chinezi nu au aprobat permisiunile necesare pentru a continua cu ancheta

Ancheta OMS fusese convenită în prealabil cu China.

„Sunt foarte dezamăgit de această știre”, a declarat Tedros marți la o conferință de presă la Geneva. „Am fost în contact cu înalți oficiali chinezi și am precizat încă o dată că misiunea este o prioritate pentru OMS și echipă internațională”.

Tedros a declarat că OMS este „dornică să înceapă misiunea cât mai curând posibil” și că i s-au dat asigurări că Beijingul accelerează procedura internă pentru „cea mai timpurie desfășurare posibilă”.

Dr. Michael Ryan, director executiv al programului de urgență pentru sănătate al OMS, a declarat că a existat o problemă cu vizele și un membru al echipei s-a întors deja acasă. Celălalt aștepta în tranzit într-o țară terță.
Oficialii OMS negociază de mult cu Beijingul pentru a permite unei echipe de oameni de știință la nivel mondial accesul la site-uri cheie pentru a investiga originea virusului – detectat pentru prima dată în Wuhan în decembrie 2019

OMS a dorit demararea unei anchete încă din mai 2020

În mai, OMS a fost de acord să organizeze o anchetă cu privire la răspunsul global la pandemie după ce mai mult de 100 de țări au semnat o rezoluție prin care se solicită o anchetă independentă.

Ryan a declarat că echipa speră că este „doar o problemă logistică și birocratică” care poate fi rezolvată cu „bună credință în următoarele ore și să reînceapă desfășurarea echipei cât mai curând posibil”.
Într-un briefing de presă, miercuri, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Chinei, Hua Chunying, a declarat că China „a avut întotdeauna o atitudine deschisă, transparentă și responsabilă” cu privire la urmărirea originii virusului.

Hua a spus că China a salutat anterior experții OMS în țară și a spus că echipa de anchetă a ONU și experții chinezi au „menținut interacțiuni frecvente”, inclusiv patru întâlniri video între octombrie și decembrie.
„Pentru a se asigura că grupul internațional de experți care vine în China poate funcționa fără probleme, este necesar să îndeplinească procedurile necesare și să facă aranjamente specifice relevante. Cele două părți încă negociază acest lucru”, a spus Hua.

Marion Koopmans, un virolog olandez care conduce Departamentul de Viroscience al Centrului Medical Erasmus din Rotterdam și face parte din echipa de anchetă care se îndreaptă spre China, a declarat că sunt „gata de plecare”.

Koopmans a spus că li s-a spus că nimic nu este limitat în timp ce se află în China și a spus că echipa va lucra în colaborare cu colegii lor chinezi „privind datele, vorbi cu oameni cu experiență și concluzionând din ceea ce s-a făcut și ce se poate construit pe.”

Ea a spus că este important să înțelegem originea modului în care virusul a făcut saltul la oameni deoarece nu există „nicio țară care să nu aibă riscul apariției bolii. Este ceva ce trebuie să înțelegem, astfel încât întreaga lume să se poată pregăti”.

„Chiar trebuie să avem răbdare și să nu judecăm. Este o muncă minuțioasă, va dura ceva timp”, a spus Koopmans.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`