Chiloti sau boxeri? Iata ce face mai bine fertilitatii masculine

de: BZI.ro
07:30, 10 aug. 2018

Ce tip de lenjerie de corp este cea mai buna pentru fertilitatea barbatilor: chiloti sau boxeri? Noi cercetari au solutionat aceasta disputa importanta, oamenii de stiinta atragand atentia, nu o data, ca tipul de lenjerie pe care o persoana o alege poate influenta calitatea spermei. Infertilitatea afecteaza 8-12% dintre cuplurile din intreaga lume. Dintre acestea, in 40-50%  din cazuri, cauzele sunt masculine. Mai multi factori pot afecta fertilitatea unui om, cum ar fi fumatul, genele, un istoric al infectiilor cu transmitere sexuala si consumul de alcool. Exista, de asemenea, convingerea populara ca tipul de lenjerie de corp pe care il poarta barbatii poate avea un impact.  Acum, un nou studiu a aratat efectul diferitelor tipuri de lenjerie de corp asupra calitatii spermei barbatilor.

Principalul autor al cercetarii este dr. Lidia Minguez-Alarcón, care este si om de stiinta de la Harvard T.H. scoala Chan de Sanatate Publica din Boston, MA. Dr. Minguez-Alarcón si colegii au examinat 656 de barbati cu varsta cuprinsa intre 18 si 56 de ani, care nu aveau istoric de vasectomii si care urmau sa fie tratati pentru infertilitate la Spitalul General Massachusetts din Boston. Cercetatorii au publicat concluziile analizei in revista Human Reproduction.

Barbatii au furnizat cercetatorilor probe de sange si au raspuns la un chestionar cu privire la tipul de lenjerie de corp pe care obisnuiesc sa o poarte. Chestionarul a inclus chiloti normali, boxeri, bikini si alte forme de lenjerie intima stransa pe corp. Mai mult de 50% din barbati au spus ca de obicei purtau boxeri. Acestia au avut o concentratie de spermatozoizi mai mare cu 25%, un numar total de spermatozoizi mai mare cu 17% decat barbatii care au spus ca de obicei nu purtau boxeri. In plus, barbatii care au raportat frecvent purtarea boxerilor aveau nivelul seric al hormonului de stimulare foliculara cu 14% mai mic. Dupa cum explica autorii studiului, FSH conduce productia de spermatozoizi si ei cred ca concentratia mai mare a FSH la persoanele care nu poarta boxeri sugereaza ca hormonul se activeaza si incearca sa rezolve daunele testiculare pe care alte tipuri de lenjerie le-ar putea induce.

Dr. Mínguez-Alarcón explica ceea ce stabileste acest studiu fata de alte cercetari, spunand: "O importanta forta a acestui studiu este ca am reusit sa investigam relatia potentiala dintre tipul de lenjerie purtat si indicatorii functiei testiculare, cum ar fi nivelurile hormonului de reproducere si daunele ADN, care au lipsit in toate studiile anterioare pe aceasta tema. "Din acest motiv, a continuat ea, am fost capabili sa gasim un potential mecanism de compensare prin care productia de sperma scazuta in raport cu tipul de lenjerie semnaleaza hipotalamusul pentru a creste secretia de gonadotropina.

Gonadotropina, explica cercetatorul, este "un hormon care actioneaza asupra testiculelor si care este reflectat de nivelul crescut al FSH". Acest lucru arata ca organismul incearca sa creasca productia de sperma. Cu toate acestea, "Aceasta ipoteza necesita confirmare prin cercetari suplimentare", subliniaza cercetatorul. De asemenea, dupa cum mentioneaza autorii, rezultatele nu pot fi generalizate pentru toti barbatii, deoarece participantii la studiu erau deja in cautarea unui tratament pentru infertilitate. Studiul arata ca lenjeria de corp este un factor de risc potential modificabil pentru infertilitate. "Din moment ce barbatii pot modifica tipul de lenjerie de corp pe care aleg sa o poarte, aceste rezultate pot fi utile pentru a imbunatati functia testiculara", sustine dr. Lidia Minguez-Alarcón.