Chilia unei măicuțe de la Schitul Păpușa a fost devastată de un urs. Femeia s-a speriat crezând că a fost prădată de hoți

de: BZI.ro
16:40, 25 nov. 2023

Autorităţile din comuna Costeşti au avertizat populaţia de prezenţa unui urs în zona mănăstirilor, după ce animalul sălbatic ar fi devastat chilia unei maici de la Schitul Păpuşa.

Măicuţa de la lăcaşul de cult, situat pe o culme muntoasă din apropierea Mânăstirii Bistriţa, a crezut că a fost prădată de hoţi şi a chemat poliţiştii.

Femeia s-a speriat crezând că a fost prădată de hoți

Geamul şi uşa erau rupte, iar în interior era totul răvăşit. Poliţiştii au constat însă că nu era vorba de hoţi, ci de un urs.

„Din fericire, nu a fost nimeni acolo când a trecut ursul, care a mâncat nişte conserve pe care maicile le aveau depozitate acolo”, a spus primarul din Costeşti, scrie Agerpres.

Primarul localităţii, Toma Peştereanu, a adăugat că a fost anunţat şi de maicile de la Mânăstirea Arnota, că un urs ar fi trecut pe acolo în noaptea de joi spre vineri, fără a face însă pagube.

Autorităţile din Costeşti cred că este vorba de acelaşi urs care luna trecută ar fi atacat şi ucis un viţel şi o vacă la marginea unui sat al comunei.

Primarul localităţii declară că a luat legătura cu administratorii fondului de vânătoare din zonă, pentru a organiza pânde şi a ţine animalele sălbatice departe de zonele locuite.

Reamintim că nu este primul episod de acest gen.

Urșii înfometați atacă gospodării, în județul Neamț

Urșii înfometați fac pagube în tot mai multe gospodării din zonele împădurite. În județul Neamț, oamenii pierd animale domestice dar se tem și pentru viețile lor. Legea permite acum împușcarea urșilor agresivi și în afara localităților, dar organizațiile de mediu spun că vânătorii ar putea profita de această modificare pentru a vâna exemplarele mari, și nu neapărat pe cele care se apropie de gospodării.

Un fermier din satul nemțean Soci a pierdut doi viței de curând. Un urs a coborât din pădure și i-a atacat.

Tot în Soci, ursul a atacat un porc, iar în alte două comune din județ mai mulți oameni au anunțat că urșii le-au intrat în gospodării.

Autoritățile au intervenit și au împușcat urșii, dar sătenii simt că animalele lor tot nu sunt în siguranță.

De puțin timp, pașii pentru intervenții sunt stabiliți printr-o ordonanță de urgență. În cazul unui atac, semnalat la 112, o echipă de intervenție va stabili cum va fi îndepărtat ursul, în funcție de gradul de pericol. Animalul poate fi alungat, tranchilizat și relocat sau, în caz de pericol imediat, împușcat.

Potrivit autorităților, numărul urșilor din județul Neamț s-a triplat din 2016 până în prezent.

Adrian Niță, prefectul județului Neamț: Ordonanţa 81/2021 este puţin depăşită. Nu poate să transforme gospodăriile oamenilor şi spaţiile intravilane în terenuri de vânătoare. Am solicitat modificarea legii 407/2006 privind vânătoarea şi protecţia fondului cinegetic, în sensul introducerii cotei de recoltă la specia urs.