Chiftele manastiresti de post dupa reteta maicutelor de la Manastirea Prislop. Sunt mai bune decat cele cu carne

de: BZI.ro
11:39, 09 mart. 2020

Chiftele manăstireşti de post. Mâncarea de post este adesea asociata pe nedrept cu alimentele lipsite de savoare şi ultraprocesate. Însă orice perioadă de post de peste an, în special Postul Paştelui, poate fi o veste bună pentru sănătate. De asemenea, postul este şi un prilej de detoxifiere spirituală şi fizica deopotrivă. Singura condiție fiind este să faceţi alegeri înţelepte când vine vorba despre alimentele pe care le consumaţi.

Astăzi, pentru cei care au ales să se abţină de la produse de origine animală, am ales o reţetă foarte gustoasă. Vă îmbiem așadar cu chiftele manăstireşti de post, aşa cum sunt preparate de măicuţe la Mănăstirea Prislop.

Chiftele manăstireşti de post – Ingrediente

– 2 căni de fasole boabe,
– 2-3 felii de franzelă,
– 1 cană de orez,
– 1 ceaşcă de ulei,
– 2 cepe,
– 5-6 căţei de usturoi,
– 1 morcov,
– 1 păstârnac,
– 2 frunze de dafin,
– 1 legătură de mărar,
– 1 legătură de pătrunjel,
– 1 linguriţă de cimbru uscat,
– 50 grame de făină,
– sare şi piper negru măcinat după gust.

Mod de preparare

Se fierbe fasolea după procedură obişnuită. După ce se schimba prima apă, se pun morcovul, păstârnacul şi ceapa, evident tocate. Se adaugă cele două frunze de dafin şi se sărează după gust. Când fasolea este bine fiartă se scurge de zeamă.

Atenţie! Nu aruncaţi zeama, pentru că o să vă trebuiască. Într-un bol se adaugă fasolea, pâinea înmuiată, usturoiul pisat, cimbru, dar şi mărarul şi pătrunjelul tocate.

Se amestecă bine compoziţia, apoi se dă totul prin maşina de tocat (sau la un blender, cine are). Compoziţia se modelează apoi sub formă de bile (chiftele), diametrul ideal fiind de circa 3 centimetri. Chiftelele se dau prin făină şi se prăjesc în uleiul foarte bine încins.

Cu restul de zeamă de la fiertul fasolei se prepară o garnitură din orez. Proporţia ar fi de trei căni de zeamă la o cană de orez.

Modul de preparare al orezului este cel standard. De menționat că, după ce s-a fiert, este recomandat să-i puneţi mărar din belşug. Chiftele manăstireşti cu garnitură de orez se servesc reci.