Chiar și copiii sunt capabili să respecte distanțarea fizică: studiu

de: BZI.ro
16:43, 01 feb. 2021

Un studiu științific ne asigură de respectarea distanțării fizice a copiilor în școli, inclusiv a celor mai mici.

Măsură emblematică de barieră pentru a lupta împotriva răspândirii coronavirusului Sars-CoV-2, distanțarea fizică, este uneori dificil de aplicat și implementat, în special în școli. Este adesea un motiv de dispută și întrebare: este cu adevărat posibil să se impună toate gesturile de barieră și, în special, distanța fizică de cel puțin un metru, în cadrul instituțiilor de învățământ?

Publicat pe 27 ianuarie în revista Royal Society Open Science, studiul efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Bristol (Marea Britanie) a evaluat evoluția contactelor din școlile primare din țară de la începutul pandemiei. Definind „contactul” ca având interacțiune cu alții într-o curte, timp de cinci minute sau mai mult, echipa a folosit o tehnică numită „judecată expertă structurată”. Au apelat la voluntari de la Royal Society Schools Network, care erau directori ai școlilor primare publice sau private. Dimensiunile școlilor au variat de la 65 la 910 elevi, cu o medie stabilită la 376 de copii față de 282 pentru media națională. Școlile au fost bine distribuite în toată țara, cu un amestec perfect între zonele urbane și cele rurale.

Copiii sunt capabili să respecte distanțarea fizică

Întrebările la care au trebuit să răspundă directorii școlii se refereau în special la instalarea de „bule” pentru izolarea elevilor sau a grupurilor de elevi, cu privire la strategiile puse în aplicare pentru a impune distanțarea fizică, numărul contactelor strânse pe care le poate avea un copil într-o zi sau chiar măsurile puse în aplicare dacă un părinte al unui elev face Covid-19, potrivit IFL Science.

Cercetătorii au descoperit că profesorii au realizat în medie 26 de contacte strânse pe zi, două treimi dintre ei cu elevi. Dar contactul adulților/elevilor a fost redus cu cinci de la începutul pandemiei. Pentru cei mai mici copii, cu vârste cuprinse între 4 și 6 ani, contactul strâns dintre elevi a scăzut cu 53% de la începutul crizei de sănătate și cu 62% pentru elevii cu vârsta cuprinsă între 10 și 11 ani.

„Studiului nostru îi lipsesc contactele mai scurte și mai frecvente”, au recunoscut cercetătorii, care explică, de asemenea, că pare puțin probabil ca reducerea semnificativă a riscului de contagiune la școală să poată fi susținută de o revenire completă la școală fără a extinde considerabil sediul.

„Există un consens larg că măsurile de distanțare fizică pot fi menținute într-o oarecare măsură cu o întoarcere completă a copiilor [la școală], dar nu în aceeași măsură ca și în iunie și iulie”, perioadă când a fost pus un protocol de sănătate foarte strict în loc în școlile britanice.