Checul din Banat se găteşte rapid – Chec după reţeta lui Radu Anton Roman
Desert delicios, uşor de preparat, asezonat cu nuci şi stafide, checul din Banat se găteşte rapid.
Ingrediente:
- 1 kg făină
- 1,5 pachet unt
- 8 ouă 100 g stafide
- 1 păharel mic de rom
- coaja de la 1 lămâie
- praf de copt zahăr
- vanilat
- 1 ceaşcă mare zahăr (300 g)
- 50 g miez de nucă măcinat
Mod preparare:
Se freacă untul cu jumătate din zahăr şi 8 gălbenuşuri până se face pastă. Praful de copt se dizolvă în rom. Se adaugă coaja de lămâie, zahăr vanilat, romul cu praf de copt, nuca, stafide, şi se amestecă bine.
Albuşurile se bat spumă deasă cu restul de zahăr. Se amestecă toate şi, încet, încet, se adaugă faina, câte un pic, pentru a nu se lăsa compoziţia. Tăvile se tapetează cu hârtie unsă cu unt şi se umplu cu aluat. Cuptorul trebuie să fie încins la început şi molcomit apoi; când s-a rumenit şi a prins coajă, e gata checul, să-nceapă sărbătoarea.