Chec pufos cu 4 ouă și lapte. Prăjitură simplă și aerată prin metoda 1-2-3-4

de: Marin Patrisia
10:23, 19 sept. 2023

O prăjitură perfectă are în spate multă știință, încercată și testată de-a lungul generațiilor. Un chec aerat și pufos poate fi obținut doar folosind ingredientele și tehnicile potrivite.

Prăjitura 1-2-3-4 își trage numele de la proporțiile ingredientelor de bază: o cană de unt, două căni de zahăr, trei căni de făină, patru ouă. Acest chec pufos cu 4 ouă și lapte este atât de simplu de făcut, încât s-ar putea să nu fie nevoie nici măcar să o notezi. Asigură-te întotdeauna că toate ingredientele sunt la temperatura camerei, pentru a se putea omogeniza cât mai bine.

Chec pufos cu 4 ouă și lapte

Ingredientele necesare sunt 1 cană (226 grame) de unt nesărat, moale, 2 cești (370 grame) zahăr granulat, 4 ouă mari (200 grame) la temperatura camerei, 3 căni (300 grame) de făină de prăjitură, 1 lingură (12 grame) de praf de copt, 1 cană (240 grame) lapte la temperatura camerei, 2 lingurițe extract de vanilie.

Preîncălziți cuptorul la 180 de grade. Tapetați cu făină 2 tăvi rotunde pentru tort de 23 cm. Într-un castron mare, bate untul și zahărul cu un mixer la viteză medie până devine pufos, și capătă o culoare cu cel puțin 3 nuanțe mai deschisă (undeva în jur de 3-4 minute). Încorporați laptele și ouăle pe rând, bătând bine după fiecare. Într-un castron mediu, amestecați ingredientele uscate. Puneți o sită peste bolul cu amestecul de ouă și cerneți împreună făina și praful de copt în amestec. Acum, folosind o lingură mare de metal sau o spatulă de cauciuc, adăugați treptat amestecul de făină în cel de unt, alternând cu laptele, dar începând și terminând cu amestecul de făină. Se adaugă vanilia. Adăugarea de prea mult lichid, prea repede o va face să se coaguleze. Dacă începe să se coaguleze, se vor pierde toate acele bule care fac prăjitura finală aerată. Dacă observi că începe să se coaguleaze, mai adaugă încă o lingură de făină în amestec (însă ai grija să nu pui prea multă) și amestecă cu mixerul la viteză maximă.

Cum trebuie coaptă pentru un rezultat final pufos și aerat

Turnați aluatul în tavele pregătite, nivelându-l. Coaceți până când scobitoarea introdusă în centru iese curată. Ar trebui să fie gata după 28-30 de minute. Se mai lasă în cuptor pentru 10 minute. Scoateți prăjitura din tavă și lăsați-o să se răcească complet.

Se coace la 150 de grade pentru a evita bombeurile. Dacă este posibil, pune ambele tăvi pe același nivel și nu deschide ușa timp de cel puțin 25 de minute. Poate ați auzit că nu ar trebui să deschideți niciodată cuptorul în timp ce se coace un tort sau că nu ar trebui să loviți niciodată în ușă. Există un motiv pentru asta! Pe măsură ce prăjitura se coace, aerul din interior devine fierbinte și se extinde. Acesta este momentul în care este cel mai volatil. Dacă deschizi ușa și lași să intre o rafală rece de aer, s-ar putea să se spargă toate acele bule de aer și atunci acest chec pufos cu 4 ouă și lapte se va dezumfla.