Chec cu multe stafide. O rețetă economică din perioada războiului

de: BZI.ro
14:57, 07 mart. 2024

Într-o zi ploioasă sau într-o dimineață leneșă de weekend, nimic nu se compară cu mirosul îmbietor al unui chec proaspăt scos din cuptor. Însă, dacă adaugi în chec și stafide suculente, te vei afunda într-o experiență culinară care îți va învălui întreaga ființă într-o stare de relaxare și bună dispoziție.

Orginea rețetei de chec cu stafide

Prăjitura cu stafide a fost creată inițial în perioada de austeritate din timpul războiului, astfel că este fără lapte și fără ouă, dar totuși plină de gust și cu o aromă reconfortantă. Rețeta a apărut, aparent, în perioada de după război, când era deficit de ouă și lapte. Prin urmare, în acea perioadă, se folosea mai degrabă untură sau margarină. Nu este clar post ce război a fost creată această rețetă cu exactitate, deoarece există afirmații pentru ambele Războaie Mondiale.

Acest chec clasic este simplu, dar delicios. Este o rețetă transmisă din generație în generație, care este foarte ușor de făcut. Nu sunt necesare ingrediente sau echipamente speciale. Apoi, doar trebuie să-l finalizezi cu o pudră de zahăr sau o glazură simplă. Este un desert ce se simte ca o mângâiere nostalgică, perfect după orice masă.

Preparată dintr-o o cantitate generoasă de stafide, mult mai multe decât s-ar putea crede că sunt necesare într-o singură prăjitură. Două sute de grame sau o ceașcă întreagă – adică o mulțime de stafide. Acestea sunt fierte în apă timp de zece minute, astfel că, în acest punct, vor semăna probabil cu o budincă lipicioasă. În această compoziție caldă se adaugă untul și zahărul, pentru a se topi treptat pe măsură ce se răcește.

Mod de preparare

Checul se coace timp de aproximativ o oră și arată minunat la final, având un luciu natural apetisant. Poți să-l pudrezi cu zahăr pudră sau să faci o glazură simplă de scorțișoară, din 100g de zahăr pudră, o linguriță de scorțișoară și suficient lapte amestecat pentru a obține consistența dorită.

Vei avea nevoie de 200g (1½ cești) stafide, 500ml (2 cești) apă, 120g unt, 200g (1 ceașcă) zahăr, 260g (2 cești) făină, 1 linguriță bicarbonat de sodiu, 1 linguriță praf de copt, ½ linguriță sare, 1 linguriță scorțișoară, ½ linguriță nucșoară rasă și 1 ou bătut.

Pune stafidele și apa într-un vas mare (vei amesteca prăjitura în același vas), dă în clocot și fierbe-le timp de 10 minute. Adaugă untul și zahărul și lasă să se răcească până devine puțin cald. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Unge cu unt și presară cu făină o tavă de copt de 21 cm. Amestecă făina cu condimentele, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și sarea. Încorporează oul în amestecul de stafide, adaugă amestecul de făină și bate bine cu o spatulă sau cu un mixer electric, până obții o consistență foarte lichidă.

Toarnă aluatul în forma pregătită și coace timp de 45-50 de minute, până când scobitoarea introdusă în mijlocul prăjiturii iese curată. Lasă să se răcească în forma, apoi întoarce-o cu grijă pe o farfurie. Presară cu zahăr pudră sau stropește cu glazură. Gustul dulce al stafidelor, îmbinat cu aroma de scorțișoară, te îmbie să îți pregătești o ceașcă de ceai și să te relaxezi în timp ce savurezi o felie de chec cu stafide.