Chec cu cireșe. Explozie de fericire în fiecare îmbucătură

de: Marin Patrisia
15:34, 20 dec. 2023

Mirosul de prăjitură coaptă, de vanilie și cireșe ne reîmprospătează amintirile și ne transportă direct în copilărie. Protagonistul de astăzi este un delicios chec cu cireșe proaspăt scos din cuptor, minunat de servit alături de cafeaua de dimineață. Este ușor de preparat, trebuind doar să urmezi câțiva pasi simpli.

Chec cu cireșe ca la bunica

Aroma dulce a cireșelor se îmbină armonios cu textura pufoasă a aluatului. Când îți deschizi poarta simțurilor, vei fi întâmpinat de un val plăcut de miros, ce te duce cu gândul la momentele din copilărie petrecute cu bunica în bucătărie.
Coaja exterioară a checului este delicat rumenită, adăpostind în interior un aluat aerat și pufos, în care cireșele se ascund ca niște comori dulci ce îți vor inunda simțurile cu o explozie de gusturi divine. Vei descoperi că fiecare mușcătură este o călătorie în lumea amintirilor fericite și a bucuriei simple de a savura un desert preparat cu dragoste. Checul cu cireșe este o simfonie a gusturilor, unde fiecare ingredient contribuie la creația unei opere de artă culinară.

La fel ca în cazul tuturor prăjiturilor, timpul real de coacere depinde de cuptorul tău, așa că verifică prăjitura după 40 de minute cu o scobitoare sau un termometru de prăjituri. Checul cu cireșe poate fi păstrat timp de o săptămână într-un recipient ermetic sau într-o cutie de plastic, sau chiar mai mult dacă este ținut în frigider. De asemenea, poate fi și congelat pentru câteva luni.

Precum este cazul cu majoritatea prăjiturilor, acest chec cu cireșe se va prepara folosind metoda totul-într-unul – pune toate ingredinetele într-un bol și amestecă bine. Însă este important să nu incluzi și cireșele în acest amestec. Acestea trebuie adăugate la sfârșit, manual, chiar dacă ai făcut aluatul cu ajutorul unui aparat.

Modalitate de preparare

Vei avea nevoie de 5 ouă, 1.5 căni de zahăr (300 g), 1 cană de iaurt simplu (200 ml de iaurt), 1 cană de ulei (170 ml), 2 căni de făină (total 270 g), 1/2 plic de praf de copt (1 linguriță), 400 – 500 g de cireșe, puțin zahăr pudră pentru presurat și zahăr vanilat. Mărimea cănii utilizate este de 200 ml.

Sparge ouăle și separă albușurile de gălbenușuri. Bate albușurile cu un mixer până obții un aluat solid, apoi adaugă treptat zahărul și mixează încă puțin. Amestecă gălbenușurile separat, apoi adaugă-le treptat în albușuri cu o spatulă. Adaugă treptat și celelalte ingrediente (iaurt, ulei, făină și praf de copt) și amestecă-le încet cu albușurile. Când aluatul este bine omogenizat, toarnă-l într-o tavă unsă și presărată cu făină. Așezati cireșele (proaspete, din congelator sau compot), ușor stoarse de excesul de suc, deasupra aluatului.

Pentru ca cireșele să nu rămână deasupra prăjiturii și să se usuce, ci să se afunde puțin în aluat, fără a se lasă complet la fundul tăvii, apăsă-le ușor cu vârful unui cuțit. Înainte de a adăuga cireșele, trece-le prin puțină făină sau pesmet.
Așează prăjitura într-un cuptor preîncălzit la 200 de grade Celsius, iar apoi redu temperatura la 180 de grade Celsius. Trebuie lăsată în cuptorul cu ventilație timp de aproximativ 40 de minute, iar dacă este coaptă, vei observa că marginile prăjiturii încep să se desprindă de pe tava de copt. Lasă checul cu cireșe să se răcească în totalitate, apoi presară deasupra zahăr pudră amestecat cu zahăr vanilat și taie-l în cuburi sau felii.