Cheag de sânge la cap de la lovitură: Ce este de făcut?
Majoritatea oamenilor s-au ales, la un moment dat, cu un cheag de sânge la cap de la o lovitură. În general, astfel de incidente au loc în copilărie. Iată ce este de făcut.
O lovitură la cap este considerată de mulți banală și chiar amuzantă, mai ales când își face apariția și un cucui. Însă nu este deloc așa, deoarece un simplu cucui este o colecție de sânge sub pielea capului, care poate avea consecințe grave. În spatele unei lovituri la cap poate sta și o fisură sau o fractură a calotei craniene, uneori cu pătrunderea fragmentelor de os în creier.
De aceea, dacă vă confruntați cu un traumatism cranio-cerebral, este necesar să consultați un medic neurolog sau neurochirurg, care să vă examineze din timp. De asemenea, este nevoie și de controale regulate, în funcție de severitatea simptomelor acuzate și a leziunilor identificate.
Cheag de sânge la cap de la lovitură: De ce trebuie să mergeți la medic
Cei mai mulți dintre pacienții cu lovituri la cap sunt copiii. Pentru aceștia este necesară aproape întotdeauna efectuarea unei investigații suplimentare, cum ar fi tomografia computerizată sau electroencefalografia. În caz contrar, pot exista consecințe.
În ceea ce privește simptomele unei lovituri la cap, atât la copii, cât și la adulți, pot avea grade variate de apariție. Totul ține de gravitatea traumatismului și de modul de impact al extremității cefalice.
În urma unui examen neurologic, se pot afla gradul de interesare al conştientei, modificările fundului de ochi, ale motilităţii membrelor, forţa musculară şi tulburările de sensibilitate. În funcție de concluziile medicului neurolog, poate fi necesară o tomografie computerizată. Aceasta se realizează după 24 de ore, când pot apărea leaziuni cu instalare tardivă.
Pacienții care prezintă manifestări paroxistice cerebrale de tip epileptic în urma loviturii, trebuie să fie controlaţi cu electroencefalograma, atât în preajma accidentului cât şi la 7 sau 14 zile. Această verificare se realizează, deoarece examenul neurologic din primele momente nu poate prezice consecințele nefavorabile, ce se pot produce în zilele următoare.
Pentru că atât copiii, cât și adulții pot avea nevoie de o intervenție chirurgicală, în urma unei leziuni, aceștia trebuie îndrumați spre serviciul neurochirurgical pentru abordarea chirurgicală.
Care este cea mai gravă urmare a unei lovituri la cap?
Dintre urmările unui traumatism cranian, cea mai gravă este hematomul extradural. Acesta se instalează din primele ore după lovitură și poate avea consecințe grave. Hematomul extradural reprezintă acumularea de sânge în spațiul dintre os și creier, prin ruperea de vase de sânge, atât ale calotei osoase, cât și ale meningelor. Prin volumul său, acesta poate să apese creierul, până la oprirea funcțiilor vitale.
O altă urmare poate fi și hematomul subdural. Fragmente rezultate din ruperea oaselor calotei cerebrale pot înţepa masa cerebrală (contuzie) cu consecinţe dintre cele mai grave, prin dilacerarea ţesutului cerebral. În acest caz, semnele neurologice pot varia de un deficit motor al membrelor de partea opusă loviturii şi până la pierderea conştientei – imediat sau în zilele următoare.
În cele mai multe cazuri, poate fi necesar un consult pluridisciplinar, cu examen neurologic şi neurochirugical, oftalmologic şi psihologic. Totodată, poate fi nevoie și de urmărirea şi investigarea pe timp mai îndelungat a pacientului. În cazuri mai grave, persoanele care au suferit leziuni cranio-cerebrale pot necesita monitorizare psihologică.
Dacă semnele clinice ale pacientului se dovedesc a fi normale, acesta va primi un tratament sedativ ușor, pe o perioadă mai lungă de timp.