Prima pagină » Actualitate » Chat Control: Comisia Europeană vrea să spioneze toți cetățenii Uniunii, deși europarlamentarii s-au opus
Chat Control: Comisia Europeană vrea să spioneze toți cetățenii Uniunii, deși europarlamentarii s-au opus

Chat Control: Comisia Europeană vrea să spioneze toți cetățenii Uniunii, deși europarlamentarii s-au opus

29 sept. 2024, 15:40, 1 ,
în Actualitate

Consiliul European, alături de Comisia Europeană, este pregătit să lanseze din nou propunerea legislativă Chat Control, care ar obliga toate aplicațiile de comunicare (precum WhatsApp, iMessage, Telegram, Messenger și Signal) să citească toate mesajele pe care le trimitem.

Chat Control, una dintre cele mai contestate propuneri legislative din Uniunea Europeană, reprezintă un proiect la care o parte dintre autorități nu este dispusă să renunțe, astfel încât revine pe agenda Comisiei Europene și a Consiliului Uniunii Europene în mod regulat.

Gazeta de Cluj a mai scris despre acest proiect legislativ în luna mai, când a avut loc cea mai recentă tentativă de a trece această lege, moment în care Belgia, în calitate de Președinte al Consiliului UE, a încercat și a eșuat la limită să strângă voturile necesare.

Procesul de implementare a unei legi europene este complex, iar faptul că instituțiile au nume asemănătoare nu ajută. Pentru ca această lege să fie aprobată, Comisia Europeană și Consiliul Uniunii Europene trebuie să ajungă la o propunere comună, pe care o vor înainta Parlamentului European.

România, în favoarea spionării cetățenilor

În timp ce în Comisia Europeană există o susținere majoră pentru Chat Control, în Consiliul Uniunii Europene decizia este luată de Consiliul Justiție și Afaceri Interne, unde membrii sunt miniștrii Justiției și ai Afacerilor Interne din fiecare țară.

Acum, președinția maghiară al Consiliului UE, din aceeași poziție în care a fost Belgia în mai, încearcă să strângă o majoritate, astfel încât în următoarea ședință a Consiliului Justiție și Afaceri Interne va trebui să adune 75% dintre voturi.

Gazeta de Cluj i-a întrebat pe Cătălin Predoiu – ministrul de Interne – și pe Alina Gorghiu – ministrul Justiției – cum urmează să voteze în ședința JAI din 10 octombrie și modul în care își motivează decizia, dar până la publicarea articolului nu am primit un răspuns. Totuși, cei doi vor vota cel mai probabil în favoarea proiectului, la fel ca predecesorii lor.

Vestea bună vine din partea Parlamentului European, care în mod constant s-a opus inițiativelor de acest fel, iar în noiembrie 2023 a respins categoric propunerea la acel moment de Chat Control. Alianța majoritară care a respins atunci propunerea a păstrat puterea și în acest mandat, astfel încât șansele ca europarlamentarii să respingă Chat Control aduc optimism.

Chat Control – legea care ne va citi toate mesajele

Chat Control este o propunere legislativă la care o mână de politicieni nu este dispusă să renunțe, astfel încât este împinsă în mod constant, iar de fiecare dată când proiectul a fost oprit, a revenit mereu fără schimbări reale.

Această lege ar obliga aplicațiile de comunicare să scaneze toate mesajele trimise de cetățeni, cu scopul de a detecta și de a raporta poliției CSAM (materiale cu abuzuri sexuale asupra copiilor). Deși toți cei care se opun acestei propuneri spun că scopul declarat este unul onorabil și important, legea continuă să fie criticată pentru modul în care ar trebui implementată.

Aplicațiile de comunicare ar fi obligate să scaneze toate mesajele și imaginile care sunt trimise, înainte ca acestea să ajungă pe serverele aplicațiilor. Până acum, aplicațiile ar fi fost obligate să folosească inteligență artificială pentru a identifica tot materialul CSAM, dar în varianta actuală Chat Control le cere doar să identifice imaginile cu conținut pedofilic deja cunoscute, care se află într-o bază de date existentă.

Experții spun că este o abordare greșită

Unul dintre cei mai mari critici ai acestei legi, fotul europarlamentar Patrick Breyer, avertiza în aprilie că propunerea ar fi plină de ipocrizie: „faptul că miniștrii de interne din UE vor să-i scutească pe polițiști, soldați, ofițeri de informații și chiar pe ei înșiși de la scanarea mesajelor demonstrează că știu exact cât de nesiguri și periculoși sunt algoritmii de urmărire pe care doresc să-i dezlănțuie asupra noastră, cetățenii.”

Europol, organizația prin care polițiștii din România și Uniunea Europeană colaborează între ei, susține în mod oficial Chat Control, publicând anul acesta o declarație prin care cere industriei tehnologiei să scaneze și să identifice activități ilegale în produsele lor. În alte cuvinte, politicienii, polițiștii și ofițerii serviciilor de informație susțin legea care ar încălca dreptul la viața privată al cetățeniilor, ei fiind excepție.

După cum au explicat și peste 300 de experți și cercetători care au semnat o scrisoare deschisă, chiar dacă această versiune vrea să pară mai prietenoasă față de drepturile omului, aceasta este plină de probleme.

Printre aceste probleme, se numără și faptul că toți cetățenii Uniunii Europene sunt tratați ca posibili pedofili, astfel încât merită să fie monitorizați 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână. În loc ca doar persoanele bănuite de autorități să fie vizate, toți oamenii devin potențiali criminali care nu pot fi scăpați de sub vedere.

În scrisoarea deschisă mult mai detaliată, acești experți și cercetători vorbesc despre ineficiența propunerii în forma actuală, despre modul în care ar evita spiritul legilor actuale și potențialul de a extinde legea în scopuri mai puțin onorabile, precum monitorizarea jurnaliștilor, activiștilor și a politicienilor de opoziție.

Aceeași scrisoare recomandă în schimb o abordare care are mai mult sens și care nu atacă drepturile omului la viață privată, dar care ar oferi mai puțină influență instituțiilor de forță. Anume, aceștia susțin că pentru a elimina materialele cu conținut pedofilic trebuie eliminat abuzul care duce la producerea imaginilor. În alte cuvinte, trebuie rezolvată cauza, nu simptomele, iar acest lucru necesită investiții substanțiale.

Gazeta de Cluj

Comentarii
  • Lasati-i pe cei doi CRETINI, Catalin si CatALINA sa-si mai dea inca o data arama pe fata, ca sa fim siguri ca sunt doar niste SCLAVI retardati, pentru ca de STREANG nu scapa pentru INALTA TRADARE si GENOCID asupra poporului roman IDIOT !

    ZoiANUS CRIMINALULE, Vanzator de copii, iesi la pensie dar stai pe aproape ca de funie nu scapi pentru GENOCID asupra poporului roman IDIOT si pentru INALTA TRADARE !

    Tineti minte imaginea cu curSULA ce tine mainile ridicate !

    In curand va primi si catuse, cazare in celula si un proces care va da sentinta: SPANZURATOARE pana la moarte ! https://www.national.ro/wp-content/uploads/2024/09/mmma.webp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`