Cetățenii din Iași sunt forțați să meargă fără bilet în mijloacele de transport în comun din cauza aparatelor stradale: „Avem zile în care avem și câte 20 de intervenții”

de: Redacția BZI
02:00, 01 nov. 2023

Cetățenii din Iași sunt nemulțumiți de faptul că aparatele de unde își pot cumpăra bilete au numeroase probleme. Aceștia riscă și merg fără bilet în mijloacele de transport în comun

Ca o alternativă pentru a cumpăra bilete, CTP colaborează cu firma EPIN care deține aparatele stradale de unde se pot achiziționa tichetele de transport. Însă multe dintre acestea se defectează, iar călătorii nu au de unde să își cumpere bilete.

Cetățenii din Iași merg fără bilet

Compania se ocupă zilnic de aceste automate de bilete, însă problemele sunt foarte multe uneori. Tocmai din cauza aceasta, unii ieșeni ajung la capătul răbdării când trebuie să prindă tramvaiul sau autobuzul și află că nu au de unde să cumpere bilet.

„Aparatele sunt verificate, există o monitorizare. Toate informațiile sunt conectate la un server, iar în momentul în care apare orice alarmă de funcționare din diferite motive noi intervenim. Avem 5 echipe în teren, care le remediază într-un timp cât mai scurt. Există un număr de telefon la care și cetățenii pot face sesizări pentru ca noi să venim mai repede să reparăm aparatele. Noi avem cam 150 de astfel de aparate pe raza municipiului Iași”, a transmis Dan Cernea, reprezentant al companiei EPIN.

Compania are sute de intervenții într-o lună

Cele mai multe probleme sunt din cauza bancnotelor care sunt fie acoperite cu lipici, murdare sau deteriorate și blochează automatul care nu mai poate fi folosit. Conform informațiilor deținute de companie, cele mai multe probleme sunt în zonele de periferie. Zilnic, sunt în jur de 20 de sesizări în acest sens, în care aparatele nu mai funcționează corespunzător.

„Depinde de perioadă, sunt foarte multe tranzacții, media este undeva la 200.000 de tranzacții pe lună. Mai des, problemele apar în zona de periferie a orașului. Cea mai mare problemă este cu bancnota de 1 leu, fiind foarte des folosită, fiind și foarte murdară, de cele mai multe ori blochează dispozitivul. Desigur că oamenii noștri au găsit tot felul de lucruri în aceste aparate, monezi diferite, hârtii, gunoaie.

Există, desigur, și această problemă a vandalismului, cetățeni care nu folosesc corespunzător aparatul și creează diverse probleme. Sunt zile în care avem câte 20 de intervenții, totuși, în ultimele 2-3 săptămâni au scăzut, însă niciodată nu poți ști ce se va întâmpla, iar noi suntem pregătiți să intervenim. Oricum nu dăm vina pe clienți, foarte mulți nu sunt rău intenționați și pur și simplu introduc banii ca să își primească serviciul, însă e posibil ca bancnota să aibă o problemă și de aici toată blocarea”, a mai adăugat Dan Cernea.

Automatele care eliberează bilete pentru transportul public din Iași i-au scos din sărite pe cetățeni. Compania care se ocupă de ele lucrează zilnic pentru buna funcționare a dispozitivelor.