Cetățenii care vor plăti taxă de poluare de la 1 ianuarie 2025! Despre ce sumă este vorba

de: Mirela Gabriela Todosi
11:00, 06 nov. 2024

Cetățenii care vor plăti taxă de poluare de la 1 ianuarie 2025 sunt cei din Finlanda. Crescătorii de animale din această țară vor trebui să plătească o taxă de mediu în fiecare an. Iată despre ce sumă este vorba.

Cetățenii care vor plăti taxă de poluare de la 1 ianuarie 2025!

Începând cu anul viitor, crescătorii de animale din Finlanda vor fi obligați să plătească o taxă de mediu, o măsură care va afecta nu doar fermele de lapte, ci și proprietarii de porci, păsări și fermele de animale pentru blană. De exemplu, fermierii care dețin 300 de vaci de lapte vor trebui să achite anual la stat suma de 5.200 de euro, bani care vor fi direcționați către un fond de mediu.

Conform Ministerului Mediului din Finlanda, valoarea taxei pentru daunele provocate mediului ar trebui să fie stabilită în funcție de riscul de poluare generat de o companie sau de o afacere. Finlanda devine astfel a doua țară care impune o taxă de poluare pentru fermele de animale, după ce Danemarca a aprobat legea în iunie 2024.

Prima țară care a introdus taxa pe mediu pentru ferme

Danemarca devine prima țară din Europa care implementează o schemă de „taxă pentru flatulență.” Guvernul danez a obținut sprijin din partea întregii industrii și se preconizează că măsura va viza atât creșterea vacilor, cât și a porcilor. Această inițiativă presupune impozitarea crescătorilor de animale pentru emisiile de gaze cu efect de seră generate de vacile, oile și porcii lor, începând cu anul 2030. Crescătorii de animale din Danemarca vor fi impozitați cu 300 de coroane (aproximativ 40,2 euro) pe tonă de dioxid de carbon echivalent în anul 2030, urmând ca această taxă să crească la 750 de coroane (100,5 euro) până în anul 2035.

În vederea combaterii poluării, s-a pus în dezbatere o lege europeană pentru cetățenii care se îmbolnăvesc din cauza poluării. Persoanele care se îmbolnăvesc din cauza nerepectării limitelor vor putea cere compensații. Reglementările urmează să ghideze planul de acţiune al Comisiei Europene pentru eliminarea completă a poluanţilor din aer, apă şi sol până în 2050. România a fost avertizată recent de Comisia Europeană că a încălcat deja câteva directive europene. Una dintre acestea este cea privind poluarea fonică. Până acum, România nu a trimis raportul cu hărțile acustice și zonele cu cel mai puternic zgomot. România și încă alte cinci țări au fost avertizate de UE că nu au respectat până acum directiva privind reducerea poluării fonice și a protejării populației. Măsura, care se va aplica și în România, prevede obligativitatea elaborării de planuri naționale pentru renovarea clădirilor. Prin urmare, se discută apariția clădirilor ecologice în România.

Statele membre sunt solicitate să integreze în planurile lor naționale de renovare o strategie pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili din sistemele de încălzire până în 2040. De asemenea, începând cu anul 2025, montarea de panouri solare pe acoperișuri trebuie să devină obligatorie. Se anticipează că legea va conduce la creșteri ale prețurilor de vânzare, ca urmare a costurilor de execuție mai ridicate, dar și ca rezultat al perspectivei reducerii facturilor ulterioare.

Cert este că, de la 1 ianuarie 2025, crescătorii de animale din Finlanda vor fi obligați să plătească o taxă de poluare în valoare de mii de euro. Măsura îi vizează direct pe fermieri.