Cetățenii care se îmbolnăvesc din cauza poluării vor putea cere despăgubiri! Ce reguli va impune Uniunea Europeană
Cetățenii care se îmbolnăvesc din cauza poluării vor putea cere despăgubiri! Circa 300.000 de decese anual în Uniunea Europeană pot fi puse pe seama poluării aerului, care reprezintă „cel mai mare risc de mediu pentru sănătate”, consemnează un comunicat al Consiliului UE. Iată ce reguli va impune Uniunea Europeană.
Cetățenii care se îmbolnăvesc din cauza poluării vor putea cere despăgubiri!
Miniştrii Mediului din Uniunea Europeană, reuniţi luni, 14 octombrie 2024, la Luxemburg, au aprobat oficial obiective mai stricte privind poluarea aerului aplicabile din 2030. Mai mult, miniștrii au discutat un nou drept pentru cetățeni.
Persoanele care se îmbolnăvesc din cauza nerepectării limitelor vor putea cere compensații. Reglementările urmează să ghideze planul de acţiune al Comisiei Europene pentru eliminarea completă a poluanţilor din aer, apă şi sol până în 2050.
Reglementări UE pentru România
Comisia Europeană a lansat un avertisment oficial către România, cerând soluționarea urgentă a problemelor legate de poluarea fonică. Decizia vine ca urmare a nerespectării Directivei 2002/49/CE, care reglementează nivelurile de zgomot în zonele urbane aglomerate și nu numai cu scopul de a proteja populația împotriva expunerii la zgomot excesiv. Uniunea Europeană solicită statelor membre, inclusiv României, să creeze hărți acustice strategice care să indice expunerea populației la poluarea fonică. Aceste hărți trebuie realizate în zonele cu mari aglomerări urbane, de-a lungul căilor ferate principale, drumurilor importante și în jurul aeroporturilor.
România și celelalte cinci țări nu au transmis toate datele relevante privind hărțile acustice strategice. Ca urmare a acestor deficiențe, Comisia Europeană a trimis scrisori de punere în întârziere României, Bulgariei, Greciei, Ungariei, Sloveniei și Slovaciei. Aceste state au la dispoziție două luni pentru a răspunde și pentru a remedia problemele semnalate.
„Aceste șase state membre nu au raportat Comisiei toate informațiile relevante privind hărțile acustice strategice, inclusiv expunerea la zgomot a populației”, se arată în comunicatul Executivului european.
Uniunea Europeană a luat o decizie în ceea ce privește clădirile din fiecare stat membru. Măsura, care se va aplica și în România, prevede obligativitatea elaborării de planuri naționale pentru renovarea clădirilor. Prin urmare, se discută apariția clădirilor ecologice în România. Statele membre sunt solicitate să integreze în planurile lor naționale de renovare o strategie pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili din sistemele de încălzire până în 2040. De asemenea, începând cu anul 2025, montarea de panouri solare pe acoperișuri trebuie să devină obligatorie. Se anticipează că legea va conduce la creșteri ale prețurilor de vânzare, ca urmare a costurilor de execuție mai ridicate, dar și ca rezultat al perspectivei reducerii facturilor ulterioare.
România a fost avertizată recent de Comisia Europeană că a încălcat deja câteva directive europene. Una dintre acestea este cea privind poluarea fonică. Până acum, România nu a trimis raportul cu hărțile acustice și zonele cu cel mai puternic zgomot. România și încă alte cinci țări au fost avertizate de UE că nu au respectat până acum directiva privind reducerea poluării fonice și a protejării populației.
Comisia Europeană a demarat un nou proiect de lege care prevede ca persoanele care se îmbolnăvesc din cauza poluării să poată cere despăgubiri. De asemenea, cinci țări membre UE, printre care și România, au fost recent avertizate că nu respectă regulile privind poluarea fonică.