Cetățenii britanici care călătoresc în UE sunt obligați să facă asta! Legea va intra în vigoare anul viitor

de: Mirela Gabriela Todosi
11:20, 21 aug. 2024

Cetățenii britanici care călătoresc în UE sunt obligați să facă asta! Este vorba despre o taxă de scutire de viză în valoare de 7 euro. Legea va intra în vigoare anul viitor.

Cetățenii britanici care călătoresc în UE sunt obligați să facă asta!

UE a dezvăluit calendarul pentru introducerea de noi controale la frontieră și cerințe de intrare pentru unii vizitatori. Sistemul european de informații și autorizare de călătorie va solicita cetățenilor britanici să achite o taxă de viză atunci când vor să călătorească în UE.

Pasagerii care vizitează blocul comunitar vor fi obligați să solicite o derogare ce va fi valabilă timp de trei ani sau până la expirarea pașaportului.

Toți pasagerii fără pașapoarte UE vor trebui să își înregistreze amprentele digitale și să se fotografieze la intrarea într-unul din statele membre UE. Acestea vor fi verificate la fiecare vizită ulterioară.

Lege pentru românii care călătoresc în străinătate

Românii care vor să meargă în concediu în anumite țări, vor avea nevoie pe lângă lista de documente obligatorii și de viza de călătorie. Majoritatea țărilor din America de Nord solicită românilor o viză de călătorie. În cazul Statelor Unite ale Americii, cetățenii români nu beneficiază de programul Visa Waiver și trebuie să obțină o viză pentru orice tip de călătorie în SUA.

De exemplu, Canada impune românilor obținerea unei autorizații electronice de călătorie (eTA) pentru scopuri turistice sau de afaceri, în timp ce pentru Mexic este necesară o viză de călătorie pentru orice tip de vizită. În America Centrală, țări precum Belize, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua și Panama solicită, de asemenea, vize de călătorie românilor. Majoritatea țărilor asiatice solicită românilor o viză de călătorie. Printre acestea se numără țări precum China, India, Indonezia, Japonia, Coreea de Nord, Kazahstan, Malaezia, Maldive, Iran, Arabia Saudită și multe altele. Unele țări permit obținerea vizei la sosire sau online, în timp ce altele necesită demersuri prealabile la ambasadă sau consulat.

Timpul de procesare al cererilor de viză poate varia considerabil, deci este recomandabil ca persoana să depună cererea cu cel puțin câteva săptămâni înainte de data planificată a călătoriei. Se completează formularele de cerere a vizei online sau la reprezentanța diplomatică a țării respective, furnizând toate documentele și informațiile solicitate. Persoana care are nevoie de viză de călătorie trebuie să dețină și un pașaport valabil, bilet de avion pentru retur, confirmare a rezervării cazării și dovezi ale mijloacelor financiare disponibile pentru a susține călătoria.

O altă schimbare pentru români este legată de călătoriile aeriene în spațiul Schengen. Călătorii se vor prezenta în continuare la controlul de frontieră, fie pe la porțile de îmbarcare automate, dacă au documente de călătorie electronice, fie pe la controlul de frontieră manual, unde îi vor aștepta în continuare polițiștii de frontieră. Chiar dacă nu va mai fi nevoie de un control pe la ghişeele de control, călătorii tot trebuie să dețină documentele necesare. Acțiunile poliției se vor efectua în baza unei analize de risc sau a unei suspiciuni rezonabile. Polițiștii de frontieră vor face controale aleatorii și pot verifica documentele cu ajutorul unor tablete, oriunde în incinta aeroportului. Cei care nu au actele necesare nu vor fi lăsați să iasă din țară.