Cervicita. Cât de periculoasă este această boală ginecologică?

de: BZI.ro
12:06, 11 ian. 2023

Cervicita este o boală ginecologică frecventă, caracterizată printr-un proces inflamator la nivelul colului uterin. Se manifestă prin secreții mucoase și purulente din vagin, dureri în partea inferioară a abdomenului și disconfort în timpul urinării și al actului sexual.

Apariția cervicitei este favorizată de pătrunderea diferiților agenți infecțioși. Printre aceștia se numără streptococi, stafilococi, enterococi sau E. coli. Gonococii, chlamydia, trichomonas și virușii sunt cauzele mai puțin frecvente a manifestării bolii. În cazuri deosebit de rare, inflamația este de natură sifilitică sau tuberculoasă. Dacă nu există un tratament adecvat, cervicita se poate răspândi la organele genitale interne. Astfel, afecțiunea poate afecta trompele uterine și ovarele. În stadii avansate, este dificil de vindecat și poate fi principala cauză a infertilității feminine.

Cervicita. Manifestările și simptomele deranjului

Pericolul bolii constă în evoluția sa asimptomatică în stadiile incipiente. Este posibil ca femeia să nu conștientizeze gravitatea bolii pentru o perioadă lungă de timp. Primele manifestări ale cervicitei sunt scurgeri vaginale purulente, cașerate sau mucoase. De asemenea, o femeie simte durere de tracțiune în partea inferioară a abdomenului.

Odată cu trecerea timpului apar mai multe simptome, care sunt cauzate de răspândirea prin contact a infecției. Astfel, o femeie începe să simtă senzații dureroase în zona perineală. Înroșirea și umflarea labiilor și nevoia frecventă de a urina, inclusiv urinare falsă. Din moment ce se manifestă aceste simptome este interzisă epilarea în această zonă.

Multe dintre femeile care suferă de această afecțiune simte dureri în timpul actului sexual, adesea cu scurgeri sângeroase. Nelipsite sunt și mâncărimile și arsuri vaginale. Dacă tratamentul este întârziat, boala devine cronică și poate fi însoțită de alte patologii inflamatorii, cum ar fi endometrita sau anexita.

Care este principala cauză care provoacă apariția acestei patologii?

Principala cauză a cervicitei este infecția. Infecția poate fi cauzată de microflora patologică, bacteriană, virală, fungică, parazitară sau o combinație a acestora. În mod normal, uterul este protejat de microorganismele externe prin bariera mucoasă.

Infecția apare doar atunci când bariera de protecție este compromisă și imunitatea generală și locală este scăzută. Această situație poate apărea la orice intervenție în cavitatea uterină.

Factorii care contribuie la cervicită sunt acțiunea mecanică și traumatismele. Traumatismul cavității uterine poate fi cauzat de actul sexual sau de utilizarea unui inel uterin. Boala poate fi provocată și de spălături vaginale frecvente și de utilizarea necorespunzătoare a tampoanelor.

Igiena personală precară și schimbarea intempestivă a tampoanelor, schimbare la fiecare 4 ore duce la dezvoltarea patologiei. Nașterea, avorturile și chiuretajul uterin de diagnosticare, se numără, de asemenea, printre cauzele care provoacă boala. Aceste expuneri traumatizează adesea stratul superficial al endometrului, iar rezistența generală a femeii este redusă după naștere și avorturi.

Tratamentul afecțiunii. Ce pastile sunt recomandate de specialiști pentru vindecare deranjului în zona intimă

Tratamentul cervicitei este individualizat. Acesta este prescris ținând cont de tipul de agent patogen care a cauzat boala și de caracteristicile individuale ale organismului pacientului. Tratamentul trebuie să includă două etape.

Prima vizează combaterea infecției, eliminarea simptomelor neplăcute și ameliorarea stării femeii. A doua vizează refacerea microflorei vaginale și îmbunătățirea apărării imunitare generale și locale. Un ginecolog calificat ar trebui să fie responsabil pentru selectarea medicamentelor.

Este bine să știi că automedicația în caz de cervicită poate provoca daune ireparabile sănătății femeii. Terapia medicamentoasă pentru afecțiuni acute poate include agenți antibacterieni, medicamente antivirale și medicamente antifungice. În evoluția cronică a cervicitei puteți folosi în plus creme sau unguente hormonale. Indicate sunt și supozitoarele vaginale care conțin hormoni. Aceste grupuri de medicamente ajută la repararea leziunilor mucoasei cervicale.