Certificate false de vaccinare. O asistentă din Gorj lua între 500 şi 1500 lei de la persoane care nu voiau să se imunizeze împotriva Covid-19

de: Bujor Elena Nicoleta
11:58, 11 nov. 2021

Falsificarea certificatelor verzi Covid-19 continuă în România. Un cadrul medical din comuna Ioneşti, judeţul Gorj, a reușit să strângă sume consistente de bani de la persoane care nu doreau să se vaccineze împotriva noului coronavirus, dar aveau nevoie de certificate.

Asistenta medicală, în vârstă de 52 de ani, solicita bani de la cetățeni pentru a se preface că îi vaccinează împotriva COVID-19, iar mai apoi le înmâna un document fals.

Certificate verzi Covid-19 false cumpărate cu sute de lei, în județul Gorj

Femeia, asistentă la cabinetul unui medic de familie din județul Gorj primea sume între 500 şi 1.500 de lei de la fiecare persoană care solicita un certificat de vaccinare, însă nu dorea să se imunizeze efectiv, ci se realiza vaccinarea la „chiuvetă”.

Poliţiştii şi procurorii au descins la cabinetul medical, dar şi acasă la asistentă. La domiciliul femeii, anchetatorii au găsit o avere: 130.000 de lei.

„Din materialul probatoriu administrat până în prezent a rezultat că suspecta, în calitate de asistentă medicală în cadrul Cabinetului medical de familie din comună… judeţul Gorj, având ca atribuţii de serviciu administrarea la cerere a dozelor de vaccin anti COVID-19, introducerea în sistemul informatizat a datelor persoanelor vaccinate şi eliberarea adeverinţelor de vaccinare (activităţi reglementate de Ordinul nr. 645/501/2021 al Ministrului Sănătăţii), a pretins şi primit cu titlu de mită atât direct, cât şi prin intermediari, diferite sume de bani, între 500 şi 1500 de lei de persoană, de la mai multe persoane, pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu, a nu administra dozele de vaccin, introducând în sistemul informatizat date informatice necorespunzătoare adevărului, privind vaccinarea mai multor persoane, în scopul de a produce consecinţe juridice, eliberând în fals mai multe adeverinţe de vaccinare, consemnând în mod necorespunzător adevărului că persoanele respective ar fi fost vaccinate”, se arată în comunicat.

De la câte persoane a luat asistenta medicală bani pentru a le da certificate verzi false

În perioada 20 septembrie – 12 octombrie, asistenta medicală a introdus datele a 22 de persoane în evidența informatizată.

„În data de 20.09.2021 a introdus în evidenţa informatizată datele pentru şapte persoane şi a emis în fals şapte adeverinţe de vaccinare, fără ca operaţiunea de vaccinare să fie realizată efectiv. În aceeaşi zi a pretins şi primit cu titlu de mită de la două persoane, în incinta cabinetului medical, sume de bani, pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu, respectiv pentru a introduce datele de identitate ale persoanelor respective în evidenţa informatizată şi a emite în fals adeverinţe de vaccinare, fară a administra dozele de vaccin anti COVID 19.

În data de 21.09.2021 a introdus în evidenţa informatizată datele pentru două persoane şi a emis în fals două adeverinţe de vaccinare, fără ca operaţiunea de vaccinare să fíe realizată efectiv. În aceeaşi zi a pretins şi primit cu titlu de mită, în incinta cabinetului medical, sumele de câte 1000 lei, de la două persoane, pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu, respectiv pentru a introduce datele de identitate ale persoanelor respective în evidenţa informatizată şi a emite în fals adeverinţe de vaccinare, fară a administra dozele de vaccin anti COVID-19.

A luat mită, în incinta cabinetului medical

În data de 30.09.2021 a introdus în evidenţa informatizată datele pentru o persoană şi a emis în fals o adeverinţă de vaccinare, fară ca persoana respectivă să fíe prezentă în incinta cabinetului medical, fiind prezentată doar o copie a actului de identitate aparţinând acesteia. În aceeaşi zi a pretins şi primit cu titlu de mită, de la o altă persoană, intermediar, în incinta cabinetului medical, suma de 1500 lei, pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu conform celor menţionate mai sus.

În data de 12.10.2021 a introdus în evidenţa informatizată datele pentru şase persoane şi a emis în fals şase adeverinţe de vaccinare, fără a administra dozele de vaccin anti COVID 19, simulând administrarea acestora, prin eliminarea serului în vată. În aceeaşi zi a pretins şi primit cu titlu de mită, de la o altă persoană, intermediar, în incinta cabinetului medical, suma de 2000 lei, pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu conform celor menţionate mai sus.

În cursul zilei de 10.11.2021 s-au desfăşurat percheziţii la domiciliul suspectei şi la cabinetul medical în cadrul căruia îşi desfăşoară activitatea. Totodată, procurorul a dispus reţinerea preventivă a suspectei pentru 24 de ore, începând cu data de 11.11.2021, orele 00:30″, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.

De asemenea, s-a deschis un dosar penal de poliţiştii ieşeni pentru mai multe persoane care ar fi prezentat la frontieră acte false de atestare a vaccinării anti-Covid-19.