Certificate de vaccinare false, vândute cu 100 de euro. Documentele ar fi eliberate de Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti

de: Elena Nicoleta BUJOR
10:23, 30 aug. 2021

O nouă reţea de falsificatori a apărut în România. De această dată, gruparea falsifica certificate de vaccinare împotriva noului coronavirus. În reţeaua rusească Telegram a fost descoperit un grup cu peste 600 de membri în care se face trafic cu acte care să ateste vaccinarea, însă ele sunt false, potrivit digi24.ro.

Un jurnalist digi24.ro s-a dat drept un doritor şi astfel a intrat în posesia unui document de acest fel, cu care ar putea trece de filtrele autorităţilor, în România, dar şi în alte state.

Documente false care atestă vaccinarea anti-Covid-19. Certificatul, vândut cu 100 de euro pe Telegram

Traficanții puneau la dispoziţia persoanelor certificatele care atestau imunizarea împotriva noului coronavirus în schimbul sumei de 100 de euro. Documentele apăreau ca fiind înregistrat într-un centru de vaccinare din Bucureşti, iar serul fictiv administrat este Johnson&Johnson.

Poliția a deschis dosar penal în urma investigației realizate de jurnalistul digi24.ro.

În grupul ”CERTIFICAT_COVID19” creat pe platforma rusească Telegram, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie din lume, sunt aproape 600 de membri.

Creatorii ei afirmă faptul că fac la comandă certificate de vaccinare fără a te vaccina. Dacă vrei un astfel de document, ești îndemnat să abordezi în privat uşerul E_Vaccin, un cont care nu este asociat unui nume real și nici unui număr de telefon.

Paşii urmaţi pentru a obţine un certificat de vaccinare fals

„- Cum să facem? Îți dau CNP? Datele noastre?

– Salut, da.”

În doar patru minute de pe acel cont primim răspuns cu indicații: datele necesare pentru certificat sunt: numele, prenumele, vârsta, CNP-ul, domiciliul.

Prețul este de 100 de euro, iar certificatul este gata în 24 de ore. Clientul va apărea ca fiind vaccinat cu serul Johnson&Johnson – spune persoana care se ascunde în spatele uşerului E_Vaccin.

“- Nu vreau să iau țeapă. Cum pot să mă asigur că nu e ceva de care polițiștii de frontieră se prind?

– Certificatul este 100% original. creat chiar de către medicii care lucrează în centrele de vaccinare! Respectiv primești certificatul ORIGINAL fără a fi vaccinat.

Documentul este în format fizic + în format digital prin scanarea QR code-ul.

– Seamănă cu ăla digital?

– Este 1:1. Este original documentul. Nu este copie sau nu știu ce.”

I-am cerut vânzătorului de pe Telegram o dovadă că poate să ne ofere un certificat și am primit un răspuns în aproximativ trei ore. Dar, după ce i-am trimis un CNP valid al unei persoane care nu a făcut vaccinul. Bineînțeles, cu acordul persoanei respective.

În cele din urmă, convins că suntem serioși, ne-a trimis modelul pe care urma să îl cumpărăm: un certificat de vaccinare presupus a fi emis de centrul de vaccinare de la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” din capitală.

„Și mai vine și certificatul care confirmă vaccinarea. Cu ăsta din poză îl folosești la vamă/ serviciu etc. Ăla este așa doar pentru autorităţi să îl arăţi. Aici este QR cod şi restul informaţiilor necesare.”

A doua zi, vânzătorul ne-a livrat dovada că a emis certificatul chiar cu datele furnizate de jurnalistul Digi24 sub forma unui clip video, astfel încât documentul să nu poată fi folosit până nu se efectuează plata.

Vedem o adeverinţă cu antetul Ministerului Sănătății, care pare emisă din centrul de vaccinare al Spitalului „Grigore Alexandrescu” din Capitală. Se atestă în document că persoana respectivă a fost vaccinată chiar astăzi cu serul Johnson&Johnson. Atașat este și un document cu cod QR care să poată fi folosit pentru călătorii în străinătate”, se arată în conversaţia avută intre taficant şi jurnalist.

Reacţia managerului Spitalului „Grigore Alexandrescu”

În certificatul fake de imunizare, apare că vaccinarea împotriva SARS – CoV – 2 ar fi fost făcută la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu. Managerul unităţii medicale afirma faptul că nu există niciun centru de vaccinare în spitalul pe care îl conduce. Acesta susţine că încercarea de a falsifica certificatele este de-a dreptul o mizerie.

„Foarte scurt, noi nu avem centru de vaccinare. Nu pot să fac aprecieri despre aceste gesturi. Sunt incalificabile. Ce se poate spune despre așa ceva? Este o mizerie! Ceea ce fac, în primul rând, dacă obțin un astfel de certificat este cel puțin o contravenție, dacă nu o infracțiune, pentru că este fals în acte. Să încerce să nu eludeze legea, pentru că virusul nu ține seama de hârtie. De fapt, certificatul real de vaccinare îi protejează nu doar pe ei, ci și pe cei din jur. Noi nu vaccinăm!”, a transmis Alexandru Ulici, managerul Spitalului ”Grigore Alexandrescu” din Capitală.

Eliberarea certificatelor digitale europene COVID-19 a început în România la data de 1 iulie. Tot mai multe persoane nevaccinate recurg la tertipuri pentru a intra în posesia unui astfel de document, care a devenit obligatoriu pentru a ieși din țară.