Prima pagină » Actualitate » Certificarea BREEAM – Ce este și cum se obține?
Certificarea BREEAM – Ce este și cum se obține?

Certificarea BREEAM – Ce este și cum se obține?

20 iul. 2022, 14:38, 3 ,
în Actualitate

Conform unui raport al Comisiei Europene, locuințele, birourile, magazinele și alte clădiri sunt responsabile pentru aproximativ 40% din consumul final de energie și 36% din emisiile de gaze cu efect de seră. Prin urmare, îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor din Europa și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră reprezintă piloni importanți al strategiei pe termen lung a Uniunii Europene în ceea ce privește schimbările climatice.

Există mai multe metode prin care se poate evalua impactul clădirilor asupra mediului, însă metoda BREEAM, dezvoltată de Building Research Establishment (BRE) în 1990, este cea mai veche și una dintre cele mai utilizate la nivel internațional.

BREEAM reprezintă un standard pentru proiectarea durabilă, iar certificarea BREEAM reprezintă o garanție a faptului că o clădire respectă principiile dezvoltării sustenabile, dar și un avantaj pentru proprietarii și ocupanții unei clădiri, în termeni de valoare a investiției, productivitate, confort și stare de bine.

În ceea ce privește utilizarea sa pe scară largă, BREEAM este o metodă folosită până în prezent pentru certificarea a peste 500.000 de clădiri și aplicată în peste 83 de țări.

Parametrii urmăriți: cum se obține certificarea BREEAM?

Certificarea BREEAM nu este o procedură obligatorie cerută de autoritățile țării noastre (precum autorizația de construcție sau diverse alte avize necesare demarării sau restaurării unei construcții) și nu este realizată de instituții ale statului, ci de evaluatori independenți atât pentru clădirile în curs de construcție sau abia finalizate, cât și pentru cele aflate în uz la momentul certificării.

Evaluatorii independenți acreditați acordă punctaje pentru fiecare parametru analizat din categoriile de mai jos, iar în urma evaluării acordă un calificativ final care variază de la Acceptable” (doar pentru clădirile aflate deja în folosință) la  “Pass”, “Good”, “Very Good”, “Excellent” și “Outstanding”.

Cele mai importante categorii evaluate sunt:

  • Management – încorporarea unor acțiuni sustenabile;
  • Sănătate și stare de bine – prezervarea sănătății & creșterea confortului, siguranței și calității vieții locuitorilor/ocupanților;
  • Energie – utilizarea eficientă a energiei & reducerea amprentei de carbon;
  • Transport – accesibilitate transport în comun & mijloace de transport sustenabile;
  • Apă – reducerea consumului și a pierderilor, colectarea responsabilă;
  • Materiale – utilizarea și depozitarea responsabilă a materialelor folosite în construcție;
  • Deșeuri – colectare selectivă, depozitare & reciclare;
  • Inovație – funcționalități, tehnologii, materiale sau echipamente foarte performante și inovative;
  • Utilizare teren și ecologie – conservarea habitatului natural & utilizarea sustenabilă a terenului;
  • Poluare – reducerea surselor de poluare & minimalizarea impactului asupra mediului;

O clădire poate obține mai multe certificate BREEAM, în funcție de etapa în care se află și de obiectivele urmărite, de la proiectare și construcție până la administrarea și managementul acesteia.

Avantaje pentru mediu, proprietari și clienți

De ce și-ar dori o companie să investească mai mult și să obțină o astfel de certificare internațională dacă autoritățile române nu impun obligativitatea acesteia?

Întrucât obținerea unei certificări verzi este benefică atât mediului, cât și proprietarilor, locuitorilor sau ocupanților unei clădiri.

O clădire construită pe principii sustenabile și certificată internațional înseamnă asigurarea garanției construcției la cele mai înalte standarde de calitate, iar de aici decurg numeroase avantaje pentru toate părțile implicate:

  • impact mai redus asupra mediului pe termen lung;
  • reducerea amprentei de carbon;
  • creșterea valorii proprietății și investiției în timp datorită duratei mai mare de viață a clădirilor și costurilor de mentenanță și exploatare reduse;
  • scăderea costurilor cu întreținerea datorită unui control ridicat al resurselor naturale; utilizarea unor resurse alternative; utilizarea unor materiale de calitate care vor reduce pierderile;
  • creșterea performanței, confortului și stării de bine a ocupanților;
  • siguranță ridicată datorită reducerii riscurilor în ceea ce privește inundațiile, incendiile, cutremurele și alte dezastre naturale sau care ar putea fi provocate accidental;
  • beneficii pentru sănătate datorită atenției acordate reducerii poluării solului, apei sau aerului și proiectarea construcțiilor ținând cont de biodiversitatea locală;
  • ridicarea standardelor de viață și de muncă.

Clădirile de birouri din Silk District sunt proiectate după standardele BREEAM Outstanding, cel mai înalt calificativ care poate fi acordat unei clădiri în urma evaluării parametrilor de sustenabilitate.

Silk District este gândit din toate punctele de vedere ca un proiect al viitorului: de calitate, sustenabil și durabil, cu grijă față de natură și de locuitorii săi.

Mai multe detalii despre Silk District pot fi găsite pe site-ul https://silkdistrict.ro/

Comentarii
  • Vorbe goale! Va fi o hiperaglomeratie de nedescris. N-ai sa ai loc sa arunci un ac. Spatii verzi? Nici 0,1 mp pe cap de locatar.

  • BREEAM este o certificare britanica. Nu are parametri cuantificabili – de exemplu nu este impusa o norma minima pentru spatiul verde aferent ansamblurilor rezidentiale. Inainte de BREXIT, BREEAM respecta doar formal unele directive ale UE. Dupa BREXIT, nu mai stiu.
    Daca s-a vrut o certificare internationala, de ce nu certificarea DGNB (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen)? Are criterii cantitative clare si respecta toate directivele de mediu ale UE? Este o intrebare retorica. Este clar ca proiectul nu intruneste conditiile pentru a obtine certificarea germana.

  • Certificarea DGNB se obtine greu. Trebuiesc indeplinite multe cerinte. Nu mai spun cat iti ia sa studiezi documentatia DGNB.
    Oricum, discutia este sterila. La Silk banul dicteaza, nu standardele, nu cerintele orasului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024