Cerșetorii din Republica Moldova au revenit pe străzile din Iași! Doi tineri au fost prinși de polițiști în Podu Roș: „Sunt buni de muncă, nu au nicio problemă”
:format(webp)/https://bzi.ro/wp-content/uploads/2025/02/Cersetori-Republica-Moldova-1200x675.jpg)
Cerșetorii din Republica Moldova au fost din nou depistați în municipiul Iași, după ce, timp de mai multe luni, nu au mai fost văzuți
Polițiștii locali au depistat doi tineri din țara vecină în zona Podu Roș, care apelau la mila trecătorilor. După ce oamenii legii au făcut verificări, au descoperit că persoanele respective nu aveau, de fapt, nicio problemă și voiau doar să facă bani într-un mod rapid.
Cerșetorii din Republica Moldova, din nou pe străzi
Ieri dimineață, 19 februarie 2025, polițiștii de la intervenții au fost solicitați în Parcul Șahiștilor din Podu Roș, unde doi tineri cerșeau de la oamenii de pe stradă. Ulterior au fost transportați la secție și amendați cu câte 500 de lei. În urmă cu un an, zeci de cerșetori din Republica Moldova acționau în cartierele din Iași.
„Polițiștii locali din cadrul Serviciului Intervenții, care asigură ordinea și siguranța publică în zona centrală, au identificat doi tineri din Republica Moldova care apelau la mila trecătorilor. În urma stabilirii identității, persoanele în cauză au fost sancționate, conform Legii nr. 61/1991 și O.G. Nr. 2/2001. Totodată, lucrătorii S.C. Salubris S.A. au demarat procedurile de igienizare a zonei Poșta Podu Roș, acolo unde o persoană fără adăpost își adunase mai multe obiecte”, au transmis reprezentanții Poliției Locale Iași.
Polițiștii locali sunt în alertă și acționează de fiecare dată când văd astfel de activități. Totuși, unii dintre ei urmăresc echipajele și cerșesc doar când nu pot fi depistați.
„Au reînceput să apară sporadic aceste persoane din Republica Moldova care cerșesc. De obicei, se concentrează în zona centrelor comerciale și în zonele aglomerate ale orașului, pentru că au șanse mai mari să obțină bani. Noi monitorizăm situația și acționăm de câte ori este cazul, însă este necesar ca și oamenii să ne semnaleze astfel de situații”, a declarat Liviu Zanfirescu, directorul general al Poliției Locale Iași.
Cetățenii nu trebuie să mai ofere bani
Dacă astfel de oameni nu ar mai scoate profit din această activitate, atunci, cu siguranță, nu ar mai fi pe străzi. Astfel, ieșenii sunt sfătuiți ca să nu mai dea bani celor care cerșesc. De cele mai multe ori, aceștia mimează o problemă medicală, cum a fost cazul unui bărbat care acuza probleme la picioare, însă era de fapt sănătos. Unii dintre cerșetori vin chiar dimineața, cu microbuzul, din Republica Moldova, iar seara se întorc la domicilii.
„Transmitem cetățenilor să nu mai ofere bani sau produse celor care cerșesc, deoarece încurajează acest fenomen. De obicei, ei mimează că ar avea o problemă de sănătate sau spun o anumită poveste, că ar fi rămas fără locuință ca să sensibilizeze oamenii. De fapt, totul este o minciună, sunt persoane care au domiciliu și practică cerșetoria pentru a obține bani într-un mod cât mai ușor și rapid. De obicei, sunt tineri buni de muncă, nu au nicio problemă”, a mai precizat Liviu Zanfirescu.
Cerșetorii din Republica Moldova au intrat din nou în atenția polițiștilor, după ce au revenit pe străzile din Iași.