Cererea de revocare a lui Stelian Ion din funcţia de ministru al Justiţiei a ajuns la Klaus Iohannis. UPDATE: Președintele a semnat-o!
Preşedintele României, Klaus Werner Iohannis, a primit astăzi, 2 septembrie 2021, cererea de revocare a lui Stelian Ion din funcţia de ministru al Justiţiei, conform informaţiilor transmise de Administraţia Prezidenţiale.
„Preşedintele a primit cererea de revocare şi o analizează”, a precizat Administraţia Prezidenţială.
UPDATE 12.02: Președintele Klaus Iohannis a semnat în urmă cu câteva momente cererea de revocare din funcție a lui Stelian Ion.
Florin Cîțu l-a revocat din funcţie pe ministrul Stelian Ion
Prim-ministrul Florin Vasile Cîţu a anunţat, miercuri seara, 1 septembrie 2021, faptul că a transmis preşedintelui Klaus Iohannis cererea de revocare din funcţie a ministrului Justiţiei, Stelian Ion.
„Am luat o decizie necesară. Acum câteva minute am trimis preşedintelui României cererea de revocare din funcţia de ministru al Justiţiei a domnului Stelian Ion. Nu voi accepta în Guvernul României miniştri care să se opună modernizării României. Stelian Ion este un ministru care nu a reuşit să se impună în coaliţie, nu a reuşit să îşi ducă la bun sfârşit proiectele. De exemplu, desfiinţarea Secţiei Speciale, care nici după opt luni de mandat nu a fost desfiinţată”, a afirmat Cîţu, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Victoria.
Dan Barna, prima reacție după demisia lui Stelian Ion
Copreședintele USR PLUS și vicepremierul Dan Barna, a avut o reacție la scurt timp după ce prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat că l-a demis din funcția de ministru al Justiție pe Stelian Ion.
Acesta și-a motivat decizia prin faptul că ministrul se opunea reformelor.
„Florin Cițu a arătat în această seară că nu poate conduce nimic. Cu atât mai puțin un Guvern.
Abuzul de putere, deciziile luate noaptea ca hoții nu sunt marca înregistrată a lui Liviu Dragnea. Iar Florin Cițu a arătat că e mai rău decât Dragnea. Și asta pentru că înșală cu cinism și rea voință așteptările unui electorat care a cerut altceva.
Florin Cîțu trebuie să plece”, a scris Dan Barna pe o rețea de socializare.
De la ce a început scandalul USR-PLUS și PNL dintre Florin Cîțu și Dan Barna
Iniţial, şedinţa Guvernului României a fost programată să aibă loc miercuri după-amiază. Premierul Florin Cîțu a trecut pe ordinea de zi proiectul Anghel Saligny, un fel de PNDL 3. Acest lucru a stârnit nemulţumirea celor din USR-PLUS, iar Dan Barna a hotărât să suspende şedinţa Executivului.
Potrivit surselor de la acea dată, liderul USR-PLUS l-a ameninţat pe Florin Cîțu cu o moţiune de cenzură pentru că dorește să adopte o OUG în pofida faptului că nu există avizele necesare şi acordul coaliţiei.
În replică, Florin Cîțu a transmis că proiectul va fi adoptat cu sau fără aprobarea USR-PLUS şi a lansat chiar ameninţări voalate cu DNA-ul.
Conferință de presă susținută de Klaus Iohannis
Președintele României, Klaus Iohannis, a avut ieri, 1 septembrie 2021, o conferinţă de presă în care îndemna la calm şi la echilibru. Șeful statului a transmis un mesaj general spunând că românii au nevoie de reforme, iar parlamentarii şi Guvernul trebuie să conlucreze pentru a oferi conaționalilor o bună guvernare.
„Un Parlament cu un nivel scăzut de credibilitate afectează însăși linia de credibilitate a țării. În ciuda provocărilor legate de pandemia de Covid-19, anul acesta și anii următori sunt ani de construcție. Parlamentarii au datoria de a pune în aplicare ce au promis. Nu le cer să vorbească despre asta, ci le cer rezultate. De vorbit este ușor. Oamenii s-au săturat de veșnicile promisiuni. Fac un apel către toate partidele: Să privească spre viitor și să le arate românilor că îi respectă prin acțiunile lor. Sunt conștient că ritmul reformelor nu e mereu cel așteptat”, a transmis Klaus Iohannis.