Cercetătorul Silviu Gurlui explică praful Saharian care loveşte România
Cercetătorul ieşea, Silviu Gurlui, a vorbit despre praful saharian care vă loveşte România. Într-o postare publicată pe o reţea de socializare, acesta explica despre nocivitatea acestui praf mai ales pentru persoanele astmatice.
Conform datelor existente, praful saharian va lovi mai multe zone din România în special Dobrogea. Acesta va fi la 5 km altitudine în România şi maximul îl va atinge de pe 8 februarie până pe 9 februarie.
Praful saharian care loveşte România are efecte nocive asupra persoanelor cu astm
Conform lui Silviu Gurlui, renumit cercetător din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza Iași, valul saharian are efecte nocive pentru că acesta conţine fosfor şi fier. Totuşi acesta joacă un rol important pentru creşterea plantelor la sol dar şi pentru hrănirea fitoplanctonului din mări şi oceane. Redam, integral, postările publicate de Silviu Gurlui:
Par două valuri de praf saharian. Sunt din Maroc, respectiv din Algeria
1/ Maroc (originea primului val care s-a format începând cu 4 februarie, cu maximă la noi, azi 7 februarie, a pornit de pe la 3.5 km şi a ajuns peste România pe la 5 km altitudine)
2/ Algeria (originea celui de-al doilea val care s-a format mai târziu, cu maximă la noi începând de pe 8 februarie- dimineaţa şi până pe 9 spre după amiază, a pornit de pe la 1.7-2 km altitudine şi pare că traversează ţară la altitudine apropiată de 1-1.5 km). Acesta val de mâine este foarte încărcat.
Praful saharian este nociv pentru sănătate, pentru persoanele astmatice, alergice. Particulele călătoresc în atmosferă pe distanţe mari şi în condiţii variate meteorologice, pot interacţiona fizic şi chimic cu alţi compuşi din atmosfera iar gradul lor de poluare poate fi şi mai crescut.
Nisipul conţine fosfor şi fier. Praful saharian joacă un rol important pentru clima şi pentru creşterea plantelor la sol, pentru hrănirea fitoplanctonului din mări şi oceane (rezervor important de oxigen pentru planetă), etc.Update praf saharian:
Scăpăm de valul 2 de praf!! Se prefigura un val foarte foarte dens, mult peste cel de azi dar norul s-a dispersat. A rămas însă o suprafaţă unde s-ar putea înregistra ceva nisip la sol, zona Dobrogea, în special. Maximul s-ar înregistra pe la ora 20. Norul intra în această zonă mâine după amiaza şi se stinge pe la miezul nopţii. Intensitatea este însă moderată.
conchide Silviu Gurlui.