Cercetătorii trag un semnal de alarmă asupra unui nou pericol biologic. Un virus fatal în rândul maimuţelor stă să treacă la om

de: BZI.ro
16:48, 03 oct. 2022

Cercetătorii atenționează asupra unui nou pericol biologic, după ce au descoperit că un alt virus de origine animală ar putea trece la om. O familie de virusuri, endemică la primatele africane sălbatice, despre care se știe că provoacă simptome fatale la unele specii de maimuțe, asemănătoare bolii Ebola, este „pregătită” să treacă la om, potrivit unei noi cercetări de la Universitatea Boulder, din Colorado, Statele Unite, publicată vineri, 30 septembrie, în jurnal Cell.

Arterivirusurile (arteriviridae) sunt deja considerate o amenințare critică pentru maimuțele macac, deși până în prezent nu au fost raportate infecții la om. Autorii studiului compară virusul cu HIV, provenit de la maimuţele africane.

Semnal de alarmă al cercetătorilor asupra unui nou pericol biologic

Nou pericl biologic. Cercetătorii precizează că nu este sigur ce impact ar avea virusul asupra oamenilor, în cazul în care ar trece de la o specie la alta, dar cer vigilenţă din partea comunităţii sanitare mondiale, pentru a preveni o nouă pandemie.

„Acest virus de origine animală a descoperit cum să intre în celulele umane, cum să se multiplice și să ocoloească unele dintre mecanismele imune importante, care ne-ar putea proteja de un virus provenit de la animale, ceea ce este un lucru destul de rar. Ar trebui să fim atenți”, a declarat autorul principal al cercetării, Sara Sawyer, profesor. de biologie moleculară, celulară și de dezvoltare la CU Boulder.

La momentul acutal, în toată lumea, există mii de virusuri care circulă la animale, majoritatea fără să provoace simptome. În ultimele decenii însă, un număr tot mai mare însă au făcut trecerea la om, dovedindu-se extrem de periculoase, cum ar fi sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) în 2012, coronavirusul Sindromului Acut Respirator Sever (SARS-CoV), în 2003 și, în 2020, cel al SARS-CoV-2, virusul care a provocat pandemia de Covid-19.

La fel ca virusul imunodeficienței umane (HIV) și precursorul său virusul imunodeficienței simiane (SIV) ce a fost descoperit la cimpanzei, arterivirusurile simiane par, de asemenea, să atace celulele imune, dezactivând mecanismele esențiale de apărare, și exercitând efecte pe termen lung asupra organismului.

„Asemănările sunt profunde între acest virus și virusurile simiane care au dat naștere pandemiei HIV”, scriu autorii studiului.

De asemenea, cercetătorii au mai avertizat și asupra unei noi epidemii, provocate de virusul Zika.

O altă pandemie nu este iminentă

Oamenii de știință subliniază de altfel că o altă pandemie nu este iminentă, iar publicul nu trebuie să fie alarmat, dar sugerează că, în comunitatea globală de sănătate ar trebui să se acorde o prioritate studiilor suplimentare ale arterivirusurilor SIV, care să dezvolte teste de anticorpi și să ia în considerare supravegherea populațiilor umane aflate în cu contact strâns cu animalele purtătoare.

O gamă largă de maimuțe africane poartă deja încărcături virale mari de diverse arterivirusuri, adesea fără prezența evidentă a simptomelor, iar unele specii interacționează frecvent cu oamenii, și se știe că mușcă și zgârie oamenii, spun autorii, precizând însă nu există nici o garanție că aceste arterivirusuri simiane vor ajunge la om.

Oamenii de știință mai spun însă că un lucru este sigur: mai multe virusuri vor ajunge la om și vor provoca boli.

„Doar pentru că nu am diagnosticat încă o infecție cu arterivirus uman nu înseamnă că niciun om nu a fost expus”, au mai precizat autorii. SARS-CoV-2 este doar cel mai recent dintr-un șir lung de evenimente de propagare a virusurilor de la animale la oameni, dintre care unele au provocat catastrofe globale. Speranța noastră este că, prin creșterea gradului de conștientizare cu privire la virusurile la care ar trebui să fim atenți, să putem fi pregătiți, ca în cazul în care apar infectările la om să putem reacționa imediat”, a mai spus Sawyer.

Așadar, se pare că un nou pericol biologic stă la pândă, după ce specialiștii au descoperit că un alt virus de origine animală ar putea trece la om.