Cercetătorii au făcut o descoperire științifică care, în timp, ar putea fi utilizată pentru a încetini semnele îmbătrânirii

de: Pruna Gabriela
19:45, 17 oct. 2024

Cercetătorii au făcut o descoperire științifică care, în timp, ar putea fi utilizată pentru a încetini semnele îmbătrânirii, conform BBC. O echipă a descoperit modul în care corpul uman creează piele dintr-o celulă stem și chiar a reprodus cantități mici de piele în laborator.

Cercetarea face parte dintr-un studiu menit să înțeleagă modul în care fiecare parte a corpului uman este creată, celulă cu celulă. Pe lângă combaterea îmbătrânirii, descoperirile ar putea fi utilizate și pentru producerea de piele artificială pentru transplant și pentru prevenirea cicatricilor.

Unul dintre cele mai ambițioase programe de cercetare în biologie

Proiectul Human Cell Atlas este unul dintre cele mai ambițioase programe de cercetare în biologie. Acesta este internațional, dar se concentrează la Institutul Wellcome Sanger din Cambridge.

Unul dintre liderii proiectului, profesorul Muzlifah Haniffa, a declarat că acesta îi va ajuta pe oamenii de știință să trateze bolile mai eficient, dar și să găsească noi modalități de a ne menține sănătoși mai mult timp și poate chiar de a ne păstra aspectul mai tânăr.

„Dacă putem manipula pielea și preveni îmbătrânirea, vom avea mai puține riduri”, a declarat Prof. Haniffa de la Institutul Wellcome Sanger.

„Dacă putem înțelege cum se schimbă celulele de la dezvoltarea lor inițială până la îmbătrânirea la vârsta adultă, atunci putem încerca să spunem: „Cum întinerim organele, cum facem inima mai tânără, cum facem pielea mai tânără?”

Această viziune este încă departe, dar cercetătorii fac progrese, cel mai recent în ceea ce privește înțelegerea modului în care celulele pielii se dezvoltă în făt în timpul etapei de dezvoltare timpurie a vieții umane.

Când un ovul este fertilizat pentru prima dată, celulele umane sunt toate la fel. Însă, după trei săptămâni, genele specifice din interiorul acestor așa-numite „celule stem” se activează, transmițând instrucțiuni cu privire la modul de specializare și aglomerare pentru a forma diferitele părți ale corpului.

Cercetătorii au identificat genele care sunt activate, în ce momente și în ce locuri pentru a forma cel mai mare organ al corpului, pielea.

Sub microscop și tratate cu substanțe chimice, genele arată ca niște luminițe.

Genele care devin portocalii formează suprafața pielii. Altele în galben îi determină culoarea și există multe altele care formează celelalte structuri care cresc părul, ne permit să transpirăm și ne protejează de lumea exterioară.

Cercetătorii au obținut, în esență, setul de instrucțiuni pentru crearea pielii umane și le-au publicat în revista Nature.

Capacitatea de a citi aceste instrucțiuni deschide posibilități interesante.

Pielea fetală se vindecă fără cicatrici

Oamenii de știință știu deja, de exemplu, că pielea fetală se vindecă fără cicatrici.

Noul set de instrucțiuni conține detalii cu privire la modul în care acest lucru se întâmplă, iar un domeniu de cercetare ar putea fi acela de a vedea dacă acest lucru ar putea fi reprodus în pielea adultă, eventual pentru a fi utilizat în procedurile chirurgicale.

Într-o evoluție majoră, oamenii de știință au descoperit că celulele imunitare joacă un rol esențial în formarea vaselor de sânge în piele și apoi au reușit să imite instrucțiunile relevante în laborator.

Aceștia au utilizat substanțe chimice pentru a activa și dezactiva gene la momentul potrivit și în locurile potrivite pentru a crește artificial pielea din celule stem.

Până în prezent, au crescut mici pete de piele, din care au răsărit mici fire de păr.

Potrivit profesorului Haniffa, scopul final este perfecționarea tehnicii.

„Dacă știi cum să construiești piele umană, o putem folosi pentru pacienții cu arsuri și aceasta poate fi o modalitate de transplant de țesut”, a spus ea.

„Un alt exemplu este că, dacă putem construi foliculi de păr, putem crea de fapt creșterea părului pentru persoanele chele”.

Pielea din capsulă poate fi, de asemenea, utilizată pentru a înțelege cum se dezvoltă bolile de piele moștenite și pentru a testa noi tratamente potențiale.

Instrucțiunile de activare și dezactivare a genelor sunt transmise întregului embrion în dezvoltare și continuă după naștere până la vârsta adultă pentru a dezvolta toate organele și țesuturile noastre diferite.

Proiectul Human Cell Atlas a analizat 100 de milioane de celule

Proiectul Human Cell Atlas a analizat 100 de milioane de celule din diferite părți ale corpului în cei opt ani de funcționare. Acesta a produs proiecte de atlasuri ale creierului și plămânului, iar cercetătorii lucrează în prezent la rinichi, ficat și inimă.

Potrivit profesorului Sarah Teichmann de la Universitatea Cambridge, care este unul dintre oamenii de știință care au fondat și conduc Human Cell Atlas Consortium, următoarea etapă este reunirea atlaselor individuale.

„Este incredibil de interesant pentru că ne oferă noi perspective în fiziologie, anatomie, o nouă înțelegere a oamenilor”, a declarat ea pentru BBC news.

„Aceasta va duce la o rescriere a manualelor în ceea ce ne privește pe noi înșine, țesuturile și organele noastre și modul în care acestea funcționează.”

Instrucțiunile genetice pentru modul în care cresc alte părți ale corpului vor fi publicate în săptămânile și lunile următoare – până când, în cele din urmă, vom avea o imagine mai completă a modului în care sunt construiți oamenii.