Cercetătorii au dezvoltat un sistem de înaltă sensibilitate pentru a detecta SARS-CoV-2 în aer

de: BZI.ro
06:54, 30 dec. 2020

Cercetătorii de la Universitatea Politehnică din Valencia (UPV), în colaborare cu specialiști ai Universității din Valencia (UV), au inventat un nou sistem bazat pe un biosenzor de masă de înaltă sensibilitate care monitorizează continuu semnalele pentru detectarea directă a SARS-CoV-2 în aerosoli de mediu. Dispozitivul, în faza de prototip, permite evaluarea calității aerului și permite detectarea timpurie a virusului în spații interioare precum case, săli de clasă, restaurante, cinematografe sau mijloace de transport.

„Acest mod de răspândire capătă importanță, motiv pentru care strategiile de control preventiv trebuie să ia în considerare răspândirea virusului prin aerosoli pentru o atenuare eficientă a SARS-CoV-2. Sistemul pe care l-am dezvoltat se bazează pe un biosenzor de masă care utilizează anticorpi specifici care pot detecta virusul SARS-CoV-2 în aer”, spune Ángel Maquieira, profesor la Departamentul de Chimie și director la Institutul de Recunoaștere Moleculară și Dezvoltare Tehnologică (IDM) de la UPV.

Sistem de înaltă sensibilitate pentru a detecta SARS-CoV-2 în aer

Studiile preliminare au fost realizate folosind particule asemănătoare virusului (VLP) care nu sunt infecțioase și care au fost dezvoltate de Luis Martínez Gil, María Jesús García Murria și Ismael Mingarro, de la Departamentul de Biochimie și Biologie Moleculară (Institutul BIOTECMED) de la UV, potrivit Medical Xpress.

Potrivit cercetătorilor UV, VLP-urile sunt particule membranare virale care imită virusul, dar care nu conțin genomul acestuia, ceea ce înseamnă că nu sunt infectante. În cazul specific al SARS-CoV-2, VLP-urile obținute la UV includ cele patru proteine ​​structurale ale virusului, proteina spicula (S), proteina înfășurată (E), proteina majoritară a membranei sale (M) și proteina nucleocapsidei (N), adică conțin toate elementele structurii virusului care permit recunoașterea acestuia de către anticorpi, precum și de către alte răspunsuri ale sistemului imunitar.

„Biosenzorul a fost evaluat la scară de laborator; detectează VLP-urile din aer într-un mediu care simulează o încărcare virală ridicată, oferind un semnal legat de încărcătura virală prezentă în atmosferă. Astfel, prin detectarea unei sarcini virale la un nivel care poate fi dăunător pentru sănătatea oamenilor, ar emite un semnal de avertizare. Prin urmare, este un biosenzor care poate detecta SARS-CoV-2 în cantități critice de concentrație”, explică Augusto Juste, cercetător predoctoral la Institutul IDM din UPV.

Pentru Sergi Morais, coleg de cercetare la IDM al UPV, este o dezvoltare „foarte promițătoare, deoarece poate fi utilizată ca sistem de avertizare și control pentru a preveni infecția cu COVID-19 fără a fi nevoie să se efectueze teste PCR, analizând calitatea aerului în spații aglomerate sau periculoase. Acest lucru va face posibilă luarea măsurilor de sănătate pentru a preveni și avertiza cu privire la răspândirea COVID-19.”

Evaluare la Spitalul General Universitari din Castelló

Metodologia și prototipul dezvoltat de echipa IDM se află în prezent în faza de evaluare la nivel de spital, într-un studiu care se desfășoară în colaborare cu serviciul de Medicină Preventivă și Calitate a Îngrijirii din cadrul Spitalului General Universitari din Castelló, condus de Mario Carballido Fernández.

„Rezultatele studiului vor face posibilă venirea cu propuneri de management pentru a reduce posibilitatea de contagiune în spațiile interioare legate de sănătate. În plus, ar trebui să contribuie la stabilirea de noi elemente de management pentru siguranța centrelor de îngrijire secundară care să contribuie la protejarea sănătății pacienților și a personalului medical, pentru a reduce astfel riscul transmiterii către publicul larg. Odată cu sosirea iernii și închiderea teraselor, este necesar să se garanteze că spațiile închise sunt locuri sigure”, spune Carballido.

Biosenzorul IDM-UPV efectuează măsurători directe și este, de asemenea, ușor de utilizat, are cost redus și versatilitate.

„În prezent, nu există pe piață o tehnologie competitivă, precum cea pe care am dezvoltat-o ​​la nivel de prototip, și ar putea deveni „virus-contorul” în viitorul apropiat”, spune lectorul UPV, David Giménez-Romero.