Cercetătorii anunță, în premieră, sfârșitul pandemiei COVID-19. Aceștia au aflat cum să blocheze virusul să pătrundă în organism

de: BZI.ro
21:30, 11 mai 2022

Cercetătorii belgieni de Universitatea Leuven, Belgia, au reușit, în premieră, să găsească și să blocheze felul în care permite coronavirusului să atace celule, prevenind astfel infecția cu COVID-19, anunță news.ro.

Descoperirea cercetătorilor a fost publicată în revista științifică Nature Communications și oferă speranțe, prin faptul că un medicament antiviral ar putea fi dezvoltat în scopul eradicării virusului în caz de infecție sau contact cu risc ridicat, a transmis universitatea.

Populația nu este imună la noile variante ale virusului

Oamenii de știință au subliniat faptul că, în ciuda campaniilor de vaccinare, populația nu este imună la apariţia unei noi variante a virusului, iar eficacitatea pe termen lung a vaccinurilor rămâne necunoscută. Mai mult decât atât, unii oameni sunt încă infectaţi cu infecţii severe, deoarece nu există încă un tratament eficient.

David Alsteins, cercetător la Institute for Biomolecular Science and Technology (LIBST) de la Universitatea Leuven, şi echipa sa lucrează de doi ani să înţeleagă mecanismele folosite de virus să infecteze celula.

Ei au studiat interacţiunea dintre acidul sialic (AS), un tip de reziduu de zahăr de pe suprafaţa celulei şi proteina spike SARS-CoV-2, pentru a clarifica rolul său în procesul de infecţie.

Se ştie deja că acizii sialici care înconjoară celulele facilitează identificarea ţintelor viruşilor, dar, de asemenea, facilitează ataşarea şi infectarea celulei virusului.

Cum poate fi blocat virusul

În acest studiu, cercetătorii au identificat o variantă a acestor acizi sialici care interacţionează mai puternic decât altele cu proteina spike a virusului. „Pe scurt, au găsit cheia pe care o foloseşte virusul pentru a deschide uşa celulelor”, a indicat universitatea.

Cercetătorii au decis apoi să atragă virusul în propria sa capcană, împiedicându-l să se ataşeze de gazda sa. Ei au reuşit să blocheze punctele de ataşare ale proteinei spike şi să suprime orice interacţiune cu suprafaţa celulei.

„Dacă virusul nu se poate ataşa de celule, nu poate intra în celule şi nu poate muri. Acest lucru previne infecţia”, a precizat universitatea, menţionând că avantajul acestei descoperiri este că funcţionează cu orice variantă a virusului, indiferent de mutaţii.

Soluția pe termen lung este un medicament antiviral

Ce înseamnă acest lucru pe viitor? Echipa de cercetare va testa pe şoareci aplicarea acestui blocaj pentru a vedea dacă va funcţiona asupra organismului. Rezultatele ar trebui să permită dezvoltarea unui medicament antiviral.

Cu alte cuvinte, descoperirea dă speranţă că virusul va putea fi eradicat cu ajutorul unui medicament viral.