Cercetările despre soiul de lupin creat la USAMV Iași vor fi diseminate fermierilor

de: Bujor Elena Nicoleta
17:01, 17 iun. 2020

Cercetările despre soiul de lupin creat la USAMV Iași vor fi diseminate fermierilor. Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară ”Ion Ionescu de la Brad” din Iași organizează ”Ziua lupinului”, o întâlnire cu fermieri, studenți, cadre didactice și persoane interesate de cultura lupinului, în general, și a lupinul andin (L. mutabilis), în particular.

Cercetările despre soiul de lupin creat la USAMV Iași vor fi diseminate fermierilor

Cercetările despre soiul de lupin creat la USAMV Iași vor fi diseminate fermierilor. Evenimentul va avea loc mâine, 18.06.2020, între orele 11.00 și 14.00, în câmpul din imediata apropiere a Fermei Ezăreni, la manifestare organizatorii estimează participarea a peste 50 persoane.

”Platforma experimentală cuprinde testări cu L. mutabilis (3 linii) si L. albus (un soi), în regim de irigat/neirigat, în trei variante de desimi de semănat. De asemenea, este înființat un poligon de evaluare a biodiversității în funcție de specia cultivată ce cuprinde, pe lângă cele două specii de lupin, și bob, grâu de primăvară, linte și un nou soi de fasole de câmp. Precizăm faptul că activitățile au loc în cadrul proiectului cu acronimul LIBBIO, din programul Horizon 2020”, a punctat Conf. Univ Dr. Dănuț Simioniuc din cadrul Facultății de Agricultură.

LIBBIO este un proiect european care are ca element central specia Lupinus mutabilis, tarwi sau lupinul andin ce are mai multe avantaje dintre care amintim capacitatea de a fixa azotul atmosferic, de a solubiliza fosfații din sol, necesită cantități reduse de nutrienți, valorifică eficient solurile mai puțin fertile. Produce semințe ce conțin peste 20% uleiuri și peste 40% proteine, iar restul fiind carbohidrați, în mare parte oligozaharide, ce pot fi caracterizați ca “prebiotice” .

Produce o cantitate mare de materie vegetală ce poate avea diferite utilizări. Pentru zona noastră se poate utiliza numai în cultura de primăvară și ar putea produce între 2 și 5 tone de semințe la hectar.
Proiectul de cercetare LIBBIO 720726 H2020-BBI-PPP-2015/H2020-BBI-PPP-2015-2-1, cu titlul: ,,Lupinus mutabilis for Increased Biomass from marginal lands and value for BIOrefineries” are o valoare de peste 4 milioane de euro, a demarat în octombrie 2016 și se va încheia anul viitor.

Lupinul, planta care poate inlocui carnea si laptele

Descoperirea aparţine cercetătorilor de la Institutul „Fraunhofer” din Freising, Germania. Seminţele de lupin nu au colesterol, dar sunt bogate în proteine şi acizi graşi polinesaturați (grăsimi bune).

Cercetătorii germani au căutat alternative sănătoase şi ieftine la carne, estimându-se că în aproximativ o jumătate de secol necesarul de carne pentru consum al populaţiei Globului va creşte, iar resursele sunt limitate.

Lupinul este o plantă intens cultivată în bazinul Mediteranean, că hrana pentru oameni şi animale sau ca flori ornamentale. Se cunosc peste 150 de tipuri, iar nemţii consideră că lupinul corespunde tuturor cerinţelor pentru a fi folosit la scară largă de vegetarieni, deoarece este bogat în  proteine (40%) ce pot fi utilizate atât pentru producerea înlocuitorilor de lactate, cât şi a înlocuitorilor de carne.

Potrivit dr. ing. Peter Eisner, coordonatorul studiului, din proteinele provenite din lupin se vor putea produce brânză şi îngheţată, fără riscul intoleranţei la lactoză. Avantajele sunt ca lupinul nu are un gust specific, nu conţine colesterol şi este bogat în acizi graşi polinesaturati. De asemenea, seminţele de lupin pot fi folosite pentru realizarea cârnaţilor şi a altor preparate din carne.

„Rezultatul sunt nişte cârnaţi gustoşi şi săraci în grăsimi, deci sănătoşi”, explica dr. ing. Peter Eisner. Specialistul subliniază că prin substituţia cărnii cu proteine din surse vegetale, toată lumea are de câştigat: consumatorii mănâncă mai puţine grăsimi săturate şi sunt mai sănătoşi, agricultorii vor prospera, iar mediul înconjurător va fi mai protejat.