Centrul orașului sufocat de mașinile parcate pe trotuar! Dezvoltatorii imobiliari sunt obligați să facă parcări, dar proprietarii apartamentelor refuză să le achiziționeze – GALERIE FOTO

de: Andreea Andrei
02:00, 29 iun. 2022

Străzile din centrul orașului sunt sufocate de mașinile parcate pe trotuar. Proprietarii apartamentelor din complexele rezidențiale din oraș refuză să cumpere locuri de parcare amenajate și lasă mașinile la voia întâmplării

Dezvoltatorii imobiliari acuză Poliția Locală că nu își face datoria de a da amenzi celor care parchează ilegal. Străzile din centrul orașului sunt sufocate de mașinile parcate pe trotuar de cei care refuză să cumpere locuri de parcare special amenajate în complexele rezidențiale. Poliția Locală acordă sancțiuni doar dacă este prezent conducătorul auto.

Mașinile sunt parcate pe trotuar, iar parcările amenajate sunt goale

Locuitorii din centrul orașului sunt deranjați de mașinile parcate la întâmplare pe trotuare. Dezvoltatorii imobiliari spun că ei sunt obligați de către primărie să facă locuri de parcare, însă cei care cumpără apartamentele preferă varianta parcării pe stradă, decât să folosească parcările amenajate în cadrul complexului.

„În zona Palas, Poliția Locală nu dă amenzi pentru parcare. Eu găsesc de multe ori parcarea din complex blocată, stâlpi rupți, intrarea blocată. Clientul poate să cumpere sau nu, poate nu are mașină. Am locuri de parcare pentru fiecare apartament. La noi, dacă te prinde agentul de poliție când parchezi, primești amendă, dacă ai parcat și ai plecat de lângă mașină, o lași acolo și 3 zile, nu îți face nimeni, nimic. Dacă ar fi și la noi cu avertisment în geam, să primească amenda acasă, atunci nu ar mai bloca străzile, căile de acces și trotuarele”, declară Daniel Niculiță, dezvoltator imobiliar.

Problema pare să persiste în centrul orașului, unde majoritatea apartamentelor din complexele imobiliare sunt folosite în regim de închiriere. Dezvoltatorii cu afaceri în părțile mai îndepărtate ale orașului par că nu au această problemă.

„De regulă, fiecare parchează în incintă. Locurile sunt contra-cost, majoritatea celor care au apartament au și loc de parcare”, spune dezvoltatorul imobiliar Cristin Zămosteanu.

Zone intens circulate, blocate de mașini parcate aiurea

Alte zone în care se practică parcarea la întâmplare sunt Splai Bahlui și zona de lângă Spitalul de Recuperare, unde persoanele care locuiesc în complexele „Conest” aleg să încurce traficul decât să cumpere un loc de parcare.

„Sunt în jur de 170 de parcări nevândute – mă refer la Conest Residence și la Conest Vision. Într-o parte, am 120 de locuri nevândute și în cealaltă 40-45 de locuri, în situația în care apartamentele sunt vândute integral. Poliția Locală nu a dat niciodată amenzi pentru parcări. Înțeleg că în Tudor – Splai Bahlui nu au cadrul legal, fiind sens unic, lăsând o bandă liberă. Dacă primăria ar pune un taxator sau ceva, ar avea cum. În zona Spitalului de Recuperare, ar trebui să vină să ridice mașinile, parchează pe trecerea de pietoni, făcută de noi în fața blocului, și pe benzile de accelerare/decelerare. Acolo ar fi cadru legal să vină să le ridice automobilele”, menționează un alt dezvoltator imobiliar, Alin Cosma.

Poliția Locală, depășită de situație!

Conducerea Poliției Locale Iași consideră că agenții își fac treaba, Liviu Zanfirescu spunând că pot fi sancționați doar conducătorii auto găsiți la mașină.

„Poliția Locală acționează permanent pentru a combate staționările neregulamentare, prioritizând aceste acțiuni pentru căile de acces către orice instituție publică sau privată și intersecțiile. Nu putem sancționa conducătorii auto în lipsă, potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195 – este și o prevedere a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Acolo unde aspectele sunt grave și sunt sesizări sau ne sesizăm în oficiu, pentru că nu desfășurăm activități doar la sesizare ci și din oficiu sau permanent, facem solicitare la biroul rutier, pentru a ne comunica datele de identificare ale conducătorului auto. Când primim răspunsul, se aplică sancțiunea. Pentru celelalte situații de oprire pe trotuar sau situații de blocare căi de acces, avem o hotărâre a consiliului local, 54/2020, pe care o utilizăm zilnic. Acționăm prioritar pentru a îndeplini cât mai bine nevoile cetățenilor și nu este o alegere arbitrară”, a declarat Liviu Zanfirescu, director general al Poliției Locale Iași.

Problema cu mașinile parcate pe trotuar sau chiar pe stradă este în tot orașul, iar agenții de la Poliția Locală sunt total depășiți de situație.