Centrul Județean de Excelență Iași a organizat atelierul de formare cu titlul „Istoria la confluența dintre cercetarea științifică și experiența pedagogică”
Centrul Județean de Excelență Iași în colaborare cu Societatea de Științe Istorice din România, filiala Iași a organizat miercuri, 7 februarie 2024, orele 15.00 la Casa Corpului Didactic Iași atelierul de formare cu titlul Istoria la confluența dintre cercetarea științifică și experiența pedagogică.
Instituțiile partenere, Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, Inspectoratul Școlar Județean Iași și-au unit eforturile la buna organizare a acestui atelier, având drept beneficiari cadre didactice ale învățământului preuniversitar cu preocupări pentru cercetarea istorică, studenți și elevi cu interese pasiuni și curiozități, elevi cu performanțe deosebite în domeniul istoriei.
Invitați de onoare au fost prof. univ. dr. Alexandru Florin Platon, conf. univ dr. Ovidiu Buruiană, conf. univ. dr. Ionuț Nistor, conf. univ dr. Bogdan Ceobanu și cercetător dr. Andrei Asăndulesei. Pornind de la evoluția contemporană a istoriei, atat ca profesiune de credință cât și ca disciplină de învățământ, profesorii formatori din cadrul Facultății de Istorie au explorat teme complexe legate de metodologia cercetării istorice, precum explorarea surselor istorice, documentarea și redactarea unui text istoric, perspectiva contemporană asupra trecutului, arhivele și provocările cercetării surselor istorice, metode și tehnologii de cercetare în arheologie, etica interpretării istorice.
Doamna profesor Cristina Timofte, director al CJEX, a reliefat activitatea deosebită a profesorilor din Centrul Județean de Excelență la disciplina Istorie. În urma atelierului, elevii înscriși la Centrul Județean de Excelență Iași au dobândit abilități si instrumente de lucru precum aplecarea către cercetarea detaliată a documentului, analiza critică, dezvoltarea abilităților interdisciplinare, astfel încât să poată realiza o lucrare scrisă sau un demers de investigare în domeniu. Dar, mai importantă a fost întâlnirea de suflet în cadrul comunității ieșene a profesioniștilor în istorie, fie ca aceștia desfășoară activitate la catedră în învățământul universitar sau preuniversitar, în cercetare sau pe băncile școlii.
Momentul final a constat în aprecierea elevilor premiați la etapele olimpiadelor și concursurilor școlare, elevi de la Colegiului Național ”Costache Negruzzi”, Colegiul Național Iași, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Colegiul Economic Administrativ, Liceul Teoretic ”Dimitrie Cantemir” Iași, Colegiul Național ”Emil Racoviță”, Colegiul Pedagogic ”Vasile Lupu”, Scoala Gimnazială ”Nicolae Iorga”, Școala Gimnazială ”Ion Simionescu” și alte unități școlare unde performanța în istorie este una din preocupările majore ale profesorilor și ale elevilor.