Centrul de Transfuzie Sanguină Iaşi a organizat prima colecta mobila din acest an
Centrul de Transfuzie Sanguină Iaşi a organizat prima colectă mobilă din acest an din cauza stocurilor de componente sanguine foarte reduse. Nevoia de sânge este tot mai mare, iar pentru a le onora echipa Centrului de Transfuzie Sanguină din Iaşi se afla astăzi, 16 iunie 2020, la SC Antibiotice SA.
Centrul de Transfuzie Sanguină Iaşi a organizat prima colectă mobilă din acest an
Centrul de Transfuzie Sanguină Iaşi din lipsă de stocuri de componente sanguine a organizat prima colecta mobila din anul 2020. Marţi, 16 iunie 2020, echipa Centrului de Transfuzie Sanguină Iaşi se afla la SC Antibiotice SA. Au fost luate toate măsurile necesare pentru prevenirea contaminării în contextul actualei pandemii cu noul coronavirus.
„Deoarece stocurile de componente sanguine sunt foarte reduse, iar nevoia de sânge este tot mai mare, pentru a reuşi să onorăm solicitările, am organizat prima colectă mobilă din acest an.
Astăzi, echipa Centrului de Transfuzie Sanguină Iaşi se află la SC Antibiotice SA, unde au fost luate toate măsurile necesare pentru prevenirea contaminării în contextul actualei pandemii.
Mulţumim tuturor celor care s-au implicat, aşa cum o fac de ani de zile, înţelegând că Viaţa are prioritate.”, a transmis Centrul de Transfuzie Sanguină Iaşi.
Apelul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Iași
Centrul Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) Iași face un apel către pacienții vindecați de coronavirus. Aceștia sunt rugați să se prezinte la CRTS în vederea donării plasmei din sânge pentru tratarea pacienților cu coronavirus, aflați în stare gravă. Astfel, toate persoanele care au fost internate în spital și au fost externate vindecate de coronavirus se pot prezenta la centru. Primul pas este ca cel care dorește să doneze să vină cu biletul de externare după 14 zile de la ieșirea din spital.
În urma unor analize medicale specifice se stabilește dacă acesta este sau nu eligibil să doneze. Dacă este eligibil, timp de 45 de minute, aparatul de plasmafereză va extrage plasma din sângele donatorului. Reprezentanții centrului au anunțat faptul că procedura nu este deloc dureroasă.
Până în prezent sunt doar doi donatori care au fost eligibili și care au donat, în timp ce alți 4 au fost respinși întrucât, așa cum spune șefa centrului, prof. dr. Lavinia Scripcariu, erau anemici. Reamintim faptul că plasma recoltată din sângele unei persoane vindecate este transferată unui pacient diagnosticat cu coronavirus și care este în stare critică.
Stocuri de sânge insuficiente
Stocurile de sânge sunt în continuare insuficiente! Centrele de Transfuzie se confruntă cu o criză acută de sânge, acest element vital vieții, iar tratamentele și operațiile sunt programate în funcție de existența acestuia.
„În acest context, vă încurajăm să continuați să donați, gestul dumneavoastră nobil poate salva o viață!”, au transmis reprezentanții instituției.
Idee inedită de a-ți organiza ziua de naștere!
O ieșeancă care și-a celebrat ziua de naștere la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Iași, îndemnând 100 de invitați să doneze sânge în loc de cadou pentru ziua ei, a inițiat un proiect inedit. Aceasta și-a provocat prietenii să își organizeze ziua de naștere sub numele de DonatOM. Astfel, oricine din întreaga țară poate să aleagă orice lună din anul 2020 și orice idee care ar putea aduce cât mai mulți oameni să doneze constant sânge în toată țara.
Bloggerul Andreea Marc a ales, pentru ziua ei de naștere, să invite 100 de prieteni la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Iași pentru a dona sânge. Inițiativa ei a strâns numărul propus de persoane, astfel încât, într-o singură zi, aproximativ 300 de persoane aflate între viață și moarte au primit șansa de a supraviețui. Medicul Lavinia Scripcaru, directorul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină din Iași, a susținut cu brațele deschise evenimentul organizat de Andreea. Văzând și rezultatele, acesta și-a dat acordul de a repeta activitatea. Astfel, orice cetățean român, cu susținerea inițiatoarei campaniei, poate să își organizeze ziua de naștere într-un Centru de Transfuzii Sanguine din România.
„Pentru că este în continuare nevoie de sânge, invit toți oamenii din țară să preia conceptul DonatOM și să organizeze campanii de donare de sânge. Totodată, ei își pot organiza ziua de naștere în Centrele de Transfuzie Sanguină din orașul lor. Pentru asta, pot lua legătura direct cu mine, găsindu-mă pe pagina DonatOM”, spune Andreea Marc.