Centrul Antigrindină din Iași a lansat 249 de rachete, în perioada 15 aprilie–30 iunie 2022
Centrul Antigrindină din Iași a lansat, de la demararea sezonului, pe 15 aprilie 2022, până pe 30 iunie 2022, un număr de 249 de rachete antigrindină. Culturile fermierilor din județul Iași sunt protejate pe o suprafață de 268.000 de hectare
Centrul Antigrindină din Iași a lansat, în perioada 15 aprilie–30 iunie 2022 un număr de 249 de rachete antigrindină, mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut. Potrivit Unității de Combatere a Căderilor Antigrindină Moldova (UCCG) 1, în Iași, nu au mai fost episoade de grindină, în ultima săptămână.
„Ultima lansare a fost pe 30 iunie 2022, când au fost lansate 39 de rachete antigrindină.
Nu doar țara noastră, ci întreg continentul este răvășit de efectele schimbărilor climatice care se manifestă diferit, fie prin instalarea secetei pedologice pe suprafețe mari, cum este la Iași, fie prin apariția unor furtuni deosebit de violente, cu cantități mari de precipitații și/sau grindină, de mari dimensiuni”, susține Daniel Florea, director de program al UCCG Moldova 1.
În perioada 15 aprilie–7 iulie 2022, Centrul Antigrindină din Iași a lansat 249 de rachete. În cadrul unității din Moldova, sunt 16 puncte de lansare din zona Cotnari (Iași), respectiv 12 și 4 la Huși (Vaslui). Culturile fermierilor din județul Iași sunt protejate pe o suprafață de 268.000 de hectare. Reporterii BZI au prezentat imagini, în premieră, din interiorul Centrului Antigrindină din Iași.
Grindina a făcut ravagii, în anumite zone din țară
În intervalul 1–7 iulie 2022, în cadrul Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor, s-au realizat 13 acțiuni de intervenții active în atmosferă pentru combaterea a 179 de celule convective – formațiuni noroase cu grindină în formare. Din punctele de lansare ale Unităților de combatere a căderilor de grindină, din cadrul Sistemului, amplasate în Prahova, Vrancea, Oltenia, Timiș și Mureș, au fost lansate 1.186 de rachete antigrindină (RAG), pentru a proteja circa 1,75 de milioane de hectare de culturi agricole, precum și comunități locale din zonele de intervenție. Situații excepționale de fenomene meteo periculoase s-au înregistrat în zona Oltenia, unde, în numai o săptămână, a apărut un număr record de celule convective cu potențial ridicat de grindină.
Pentru combaterea celor 137 de obiecte și celule cu grindină în formare, din cele 19 puncte de lansare din structura Grupurilor de Combatere Drăgășani, Segarcea și Vânju Mare, s-au lansat 964 de rachete antigrindină.
A crescut numărul rachetelor lansate din Centrul Antigrindină din Iași, în ultimii ani
În fiecare sezon de combatere a căderilor de grindină, s-au lansat, din județul Iași, sute de rachete antigrindină, iar suprafața protejată, la nivelul Unității din Moldova, dar și din restul țării, a crescut constant, prin construirea de noi puncte de lansare care deservesc o anumită suprafață cu vie, livezi sau alte culturi. Suprafața protejată, la nivel național, a crescut de la 116.000 ha protejate împotriva fenomenelor meteorologice periculoase, în anul 2015, la peste 1,5 milioane de hectare, în anul 2021, cu perspectiva de a depăși 2,3 milioane de hectare, în acest sezon.
Cele 6 Unități operaționale, din cadrul Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor (SNACP), sunt pregătite pentru realizarea intervențiilor active în atmosferă, în scopul reducerii riscurilor de fenomene meteorologice periculoase. Reporterii BZI au prezentat, în edițiile anterioare, faptul că localnicii din comuna Dobrovăț s-au opus lansării rachetelor antigrindină, iar culturile au fost afectate.