Centre noi pentru persoanele cu dizabilități care sunt în grija DGASPC Iași! Un nou centru de zi la Hârlău
În ședința extraordinară a Consiliului Județean Iași, din 7 septembrie 2022, au fost aprobate 6 proiecte propuse de conducerea DGASPC Iași în vederea creării de centre noi pentru persoanele cu dizabilități din cadrul instituției
Consiliul Județean Iași a aprobat nu mai puțin de 6 proiecte prin care s-ar crea centre noi pentru persoanele cu dizabilități ce sunt în grija Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Iași. Vor fi înființate servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro/centre de criză şi locuințe protejate în vederea dezinstituționalizării persoanelor cu dizabilități aflate în instituții de tip vechi şi pentru prevenirea instituționalizării.
Centre noi pentru persoanele cu dizabilități din Hârlău
Directorul DGASPC Iași, Florin Ion, a propus pentru ședința extraordinară de Consiliu Județean Iași 6 proiecte prin care a solicitat finanțarea pentru „Centrul de zi de la Hârlău” și înființarea de Locuințe Maxim Protejate, cu numele de „Arțarul”, „Fagul”, „Frasinul”, „Magnolia” și „Teiul”, pentru persoanele cu dizabilități din Iași.
„Un obiectiv în cadrul Strategiei Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități este dezinstituționalizarea acestor persoane și trecerea către servicii de tip familial sau îngrijirea în comunitate. Avem un obiectiv ca până la 31 decembrie 2023 să nu mai avem centre mai mari de 50 de persoane. Centrul de la Hârlău are, în momentul de față, aproximativ 200 de beneficiari. Am avut o oportunitate de finanțare prin lansarea unui Program de Interes Național care presupune înființarea unor Locuințe protejate și Centre de zi în comunitate. Am depus 6 proiecte pe acest demers”, a declarat Ion Florin, director general DGASPC Iași.
Acestea sunt un efect al noii prevederi prin care centrele cu persoane ce necesită îngrijiri speciale nu trebuie să depășească o capacitate de 50 de persoane.
Țelul principal al acestor proiecte este de a face tot posibilul ca persoanele care beneficiază de sprijin din partea DGASPC Iași să rămână în zona în care se află.
Locuințe Maxim Protejate pentru persoanele cu dizabilități
Pentru cele 5 locuințe consemnate ca fiind maxim protejate pentru persoanele cu dizabilități se alocă o sumă de peste 800 de mii lei pentru fiecare în parte. Acestea vor fi date în folosință pentru 50 de persoane cu dizabilități/locuință ce sunt în grija DGASPC Iași, conform legilor în vigoare ce reglementează un număr maxim de 50 de persoane în fiecare sediu de protecție a persoanelor cu risc.
„Dezinstituționalizarea, respectiv furnizarea de servicii integrate de sprijin în vederea tranziției de la servicii de îngrijire instituționalizată către servicii la nivelul comunității pentru persoanele cu dizabilități, este una dintre măsurile care se regăsesc asumate în documente programatice de la nivel european, național şi local. Strategia Națională privind drepturile persoanelor cu dizabilități «O Românie echitabilă» pentru perioada 2021-2027, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 490/2022, vizează modernizarea practicilor, instrumentelor şi modalităților de sprijin în comunitate care să conducă la participarea deplină a persoanelor cu dizabilități în societate, la o viață demnă şi împlinită în comunitate”, se arată în proiectul de hotărâre pentru Locuința de maximă protecție „Frasinul”.
Consiliul Județean Iași a votat în unanimitate crearea de centre noi pentru persoanele cu dizabilități ce sunt în grija DGASPC Iași.