Centrala nucleara in judetul Iasi?

de: Echipa BZI.ro
20:48, 26 apr. 2011

@ In timp ce marile puteri europene, precum Germania, Franta sau Elvetia, incep procedurile de inchidere a centralelor nucleare, Romania nu s-a speriat de dezastrul din Japonia si mai vrea inca o centrala @ Peste 100 de localitati sunt propuse pentru constructia acesteia

Lista alcatuita de autoritati cu zonele propuse pentru constructia noii centrale nucleare din Romania a fost tinuta secret, pana cand organizatia Greenpeace a reusit in instanta desecretizarea ei. Noua centrala va fi construita pana in 2025.
Pe lista cu posibilele amplasamente se afla 102 localitati din Dobrogea, Moldova, dar mai ales din Transilvania. Opt dintre cele 102 amplasamente sunt pe teritoriul judetului Cluj, de-a lungul Vaii Somesului, unele la doar cativa kilometri de municipiul Cluj-Napoca. In judetul Iasi, o centrala nucleara ar putea fi construita in comuna Ruginoasa.
Cateva zeci de amplasamente se afla pe Valea Muresului, iar altele pe Valea Oltului, potrivit listei intocmite in urma unui studiu pentru care Ministerul Economiei a platit aproape un sfert de milion de euro. Jucu, Bontida, Bundatura, Manastireni, Mica, Jichis, Dej si Catcau, toate ar putea gazdui incepand cu urmatorii ani cea mai noua centrala nucleara de pe teritoriul Romaniei.
Greenpeace a demarat o petitie impotriva intentiei Guvernului de a construi o noua centrala nucleara in tara noastra. „Statul roman a platit sute de mii de euro pentru un studiu privind amplasarea unei noi centrale atomoelectrice pe teritoriul Romaniei. Populatia nu a fost intrebata daca doreste o noua centrala nucleara, asa cum prevad normele internationale, insa acest lucru nu a stat nicidecum in calea alocarii banilor pentru studiu. Raportul rezultat este secret si a fost nevoie sa intentam proces Ministerului Economiei pentru a obtine lista celor 102 localitati. Restul studiului este in continuare tinut sub cheie de strategii nationali ai energiei, insa pentru desecretizarea acestuia am inaintat o actiune la Comitetul de la Aarhus si un proces la Tribunalul Bucuresti. In plus, am contactat primariile tuturor celor 102 de localitati si am aflat ca oamenii de acolo nu au fost informati despre aceasta initiativa si ca nu doresc construirea unor reactoare nucleare in vecinatate”, a spus Ionut Cepraga, coordonator de campanii in cadrul Greenpeace Romania.