Celulita infecțioasă. Primele semne care îți indică această problemă de sănătate
Celulita infecțioasă sau, așa cum se mai numește, celulita streptococică, este o leziune inflamatorie profundă a pielii și a țesutului subcutanat, însoțită de îndurare, roșeață, umflare și durere. Cosmetologii înțeleg celulita nu ca un proces inflamator, ci ca o structură lobulară a țesutului adipos subcutanat, o depunere neuniformă a grăsimii subcutanate, care se manifestă în exterior ca rugozitate a pielii. Este necesar să se separe clar nozologia dermatologică „celulita” și problema cosmetică „celulita falsă”, sau lipodistrofia ginoidă.
Celulita este de obicei cauzată de flora bacteriană, streptococi de grup A. Procesul este asociat cu o suprafață deschisă a plăcii sau cu un abces al pielii. În unele cazuri, cu ulcere diabetice ale extremităților inferioare, ischemie severă a țesuturilor, după mușcături de animale, alte microorganisme, în principal bacterii aerobe gram-negative, pot deveni cauza celulitei. Agenții patogeni rari ai celulitei sunt ciupercile asemănătoare drojdiei din genul Candida, ciupercile patogene, paraziții, virușii.
Celulita infecțioasă. Ce persoane au o predispoziție mai mare spre manifestarea disconfortului
Celulita de pe pielea intactă se numește „erisipela”. Inflamația erizipelată este o formă acută de celulită care apare odată cu implicarea țesutului limfatic în procesul inflamator, unde agentul patogen se înmulțește. Erizipelul afectează straturile superioare ale pielii, în timp ce celulita se extinde la țesuturile mai profunde. Cu toate acestea, este adesea destul de dificil să trageți o linie clară între ele, așa că se folosește termenul unic „celulită”.
Aproximativ jumătate dintre pacienții cu celulită experimentează recurența acesteia. Cursul recurent al bolii este adesea asociat cu patologii ale sistemului venos și limfatic. De regulă, intervențiile traumatice sau chirurgicale provoacă primele manifestări ale celulitei. Celulita extremităților inferioare apare de obicei la pacienții mai în vârstă pe fondul fenomenelor ipostatic, precum și a bolilor fungice ale picioarelor din cauza încălcării funcției de barieră a pielii.
Celulita se dezvoltă în locurile cu leziuni ale pielii ca urmare a microtraumelor, crăpăturilor, tăieturilor, arsurilor, înțepăturilor, mușcăturilor de animale și de insecte, ulcerelor trofice și edemului de orice etiologie. Pacienții cu diabet zaharat, obezitate, ciroză hepatică, insuficiență renală, precum și pacienții cu cancer și persoanele care au focare de infecție cronică sau au imunitate redusă sunt cele mai susceptibile la infecții recurente.
Simptomele celulitei. Cum să înțelegi rapid că suferi de această infecție
Boala începe acut, de obicei în 1-3 zile după expunerea la un factor provocator. Tabloul clinic al celulitei se caracterizează prin roșeață difuză cu margini neclare, zona de inflamație este fierbinte și dureroasă la palpare. Leziunile cresc rapid în dimensiune, devenind asemănătoare plăcii și edematoase.
Uneori apar dungile roșii acest lucru se datorează tranziției infecției la vasele limfatice, care devin inflamate, provocând hiperemie de-a lungul vaselor. Celulita mai lentă și mai puțin acută se dezvoltă în jurul ulcerelor.
În zona de inflamație, apare o senzație de plenitudine, arsură, durere. Roșeața în câteva ore se transformă într-un eritem luminos cu contururi neuniforme clare, se observă umflături și infiltrații ale pielii. Adesea apar vezicule cu conținut hemoragic.
În cazuri severe și atunci când celulita infecțioasă progresează este posibilă febra până la 38-40 ° C, frisoane, tahicardie, scăderea tensiunii arteriale, dureri de cap și stare generală de rău.