Celula – Unitatea principală și morfofuncțională a organismului

de: Ștefan L Condurache
10:55, 08 feb. 2022

La nivelul organismului uman, celula poate fi întâlnită singură sau în grupări alături de alte celule cu care va constitui țesuturi.

Organismul operează conform tuturor legilor fizice și chimice. Celulele de la nivelul acestuia reprezintă unitatea de bază cu care ulterior se vor forma întregi țesutururi. În cadrul corpului se identifică mai multe niveluri de organizare, de la mic la mare putem enumera atomul, molecula, macromolecula, organitul, celula, țesutul, organul, sistemul de organe și la final organismul.

La început toate celulele au formă globuloasă

Proprietăți celula

Forma acestora variază cu funcțiile pe care le îndeplinesc, deși în primă fază toate aceste celule au o formă globuloasă. Ulterior acestea, spre maturitate, vor căpăta o formă mai diferită (de exemplu stelată, cubică, cilindrică, fusiformă, etc.).

O informație importantă ce trebuie reținută este reprezentată de faptul că există, de asemenea, și celule care nu își vor forma inițială nici în stadiile finale ale dezvoltării precum celulele sangvine, celulele adipoase, cartilaginoase sau ovulul. Acum că am terminat de vorbit despre faptul că forma are o legătură puternică cu funcția pe care o realizează, trebuie să vorbim despre dimensiuni.

Dimensiunile celulelor din organism au arătat o tendință de a varia în funcție de mai mulți factori. Aceste elemente ce se dovedesc a fi cu caracter influențator sunt reprezentate de către starea fiziologică a organismului (condițiile de sănătate în care vă aflați), de vârstă (în funcție de anii dumneavoastră, celulele vor avea proprietăți diferite), de specializarea celulei (fiecare are un rol specific), dar și de condițiile mediului extern ce pot avea impact asupra corpului.

Hematiile au în jur de 7.5 microni

Astfel, se înregistrează faptul că celulele sangvine, hematiile, au o dimensiune de aproximativ 7,5 microni, în timp ce gonadele feminine vor forma ovulul, iar acesta are o dimensiune mult mai mare de aproximativ 150-200 de microni după ce este expulzat, iar foliculul e chiar mai mare. Se poate menționa faptul că fibra musculară are impresionanta lungime de 5-15 cm situându-se printre cele mai mari lungi celule ale corpului, mai ales datorită faptului că media se consideră a fi între 20 și 30 de microni.

Membrana celulară

Una dintre cele mai importante părți ale unei celule este dat de prezența membranei celulare, aceasta mai poartă denumirea de membrană plasmatică sau plasmalemă. Astfel, această membrană înconjoară întreaga celulă și îi conferă formă, iar astfel putem spune că aceasta separă mediul extern de mediul intern celular.

La nivelul celulei se pot observa niște sisteme specifice

Această membrană este compusă din fosfolipide și proteine. Poate apărea o confuzie ușoară în ceea ce privește constituția sa principală, ce este formată majoritar din proteine, căci chiar dacă numărul fosfolipidelor este mai mare, acestea au o masă și o dimensiune redusă, per total fiind minoritare.

Structura membranei celulare

Aceste fosfolipide prezintă o parte hidrofilă (iubitoare de apă) și o parte hidrofobă (ce nu suportă apa), iar aceste 2 părți sunt dispuse în așa o manieră încât partea hidrofilă va da naștere unui bistrat, iar în interiorul acestuia se va afla partea hidrofobă.

Forma unei celule depinde de mai mulți factori, dintre care și vârsta

La celulă, acest miez hidrofob are misiunea de a realiza o preselecție asupra a tot ce intră sau iese din celulă. Astfel moleculele hidrosolubile, dar și ionii pot trece dintr-o parte în alta. Iar, componenta proteică a membranei realizează niște funcții speciale ce conferă celulei posibilitatea de a transporta substanțe împotriva gradientului de concentrație.