Celula Elenei Udrea este pregătită! Ce tratament va avea, de fapt, în Penitenciarul Târgşor: „Condiții mai bune decât în azile, orfelinate și spitale”
După aproape două luni petrecute în arestul din Bulgaria, magistrații Curții de Apel din Sofia au decis vineri, 10 iunie, ca Elena Udrea să fie extrădată în România. La scurt timp de la aflarea hotărârii judecătorești, Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) a transmis un comunicat print intermediul căruia informează asupra condițiilor din Penitenciarul Târgșor, acolo unde fostul ministru urmează să fie încarcerat. Anunțul FSANP vine ca o reacție la adresa declarațiilor făcute de Udrea privind „imaginea poliției penitenciare, cu scopul de a scăpa de închisoare”.
FSANP: ,,Banii publici, furați timp de 10 ani de Elena UDREA, ar fi putut fi folosiți pentru investiții în condițiile de detenție”
Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor a reacționat dur în urma declarațiilor făcute de Elena Udrea în spațiul public și în fața instanței de judecată, referitoare la condițiile întâlnite în penitenciarele din România.
FSANP a ținut să sublinieze că fostul ministru al Turismului a încercat să prejudicieze imaginea poliției penitenciare și a lansat acuzații false despre condițiile din închisori, pentru „a scăpa de pușcărie”:
„Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) reacționează la atacurile sistematice ale Elenei UDREA la imaginea poliției penitenciare, cu scopul de a scăpa de închisoare, după ce a contribuit, timp de 10 ani, la sărăcirea unor generații de români, printre care se află și familiile polițiștilor de penitenciare.
Este adevărat că nu avem un sistem penitenciar așa cum și-ar dori politicienii infractori dovediți de justiție, însă banii publici furați timp de 10 ani de Elena UDREA și de clientela politică din anturajul acesteia, ar fi putut fi folosiți pentru investiții în condițiile de detenție și de muncă din penitenciare și, poate astăzi, aveam un sistem penitenciar similar celui norvegian.
Din păcate, am avut o clasă politică din care a făcut parte și fostul ministru Elena UDREA, care timp de un deceniu a furat nu numai banii publici ai României, ci și educația și sănătatea românilor. Efectele le vedem astăzi. În continuare, Elena UDREA nu renunță la prejudicierea poliției penitenciare, chiar din calitatea sa de infractor dovedit și condamnat, lansând în spațiul public românesc, inclusiv în spațiul public din afara granițelor țării, acuzații nefondate despre posibile condiții inumane și degradante din penitenciarele românești. A devenit o cutumă printre politicienii infractori să lanseze acuzații false despre condițiile din penitenciare, pentru a scăpa de pușcărie.”, se arată în comunicatul postat pe fsanp.ro.
Ce tratament va avea Elena Udrea, de fapt, în Penitenciarul Târgșor?
FSANP a explicat care sunt, de fapt, condițiile de care Elena Udrea va avea parte în Penitenciarul Târgșor. Potrivit informațiilor transmise, imediat după ce autoritățile din România o vor prelua, Udrea va fi încarcerată și ținută sub observație timp de 21 de zile, într-o perioadă de carantinare-observare, în care îi va fi studiat comportamentul, nevoile psihologice, educaționale și sociale. După această perioadă, comisia penitenciarului va fixa activitățile și programele în care fostul ministru va fi inclus cât timp își va ispăși pedeapsa.
Comisia va trebui să stabilească și dacă Elena Udrea este o persoană care va avea nevoie de protecție, fapt care ar putea influența cazarea acesteia individual sau împreună cu alte deținute. Potrivit FSANP, celula în care fostul demnitar va petrece următorii 6 ani va fi optimă „pentru respectarea unui spațiu minim individual de 4 mp”.
Udrea va avea pat individual, acces permanent la apă potabilă și acces zilnic la apă caldă. În camera de detenție vor fi amenajate mese pentru servirea hranei și rafturi pentru depozitare. De asemenea, fostul politician va putea petrece zilnic minim două ore în aer liber, în curtea amenajată a penitenciarului, indiferent de regimul de executare:
„În perioada de carantinare-observare, se studiază comportamentul și personalitatea Elenei UDREA, se efectuează examene medicale, se desfășoară activități de educație sanitară și se evaluează nevoile educaționale, psihologice și sociale, în scopul stabilirii ariilor de intervenție și asistență. La finalizarea acestei perioade, Elenei UDREA i se stabilește Planul individualizat de evaluare și intervenție educativă și terapeutică prin care se precizează activitățile și programele în care fostul politician urmează a fi inclus pe perioada deținerii.(…) Suplimentar stabilirii regimului de executare, Comisia va lua în calcul statutul Elenei UDREA de persoană care necesită protecție, fapt ce va presupune cazarea individuală sau împreună cu deținute compatibile pe criterii de educație, profesie sau funcție avută anterior arestării.
Camerele de deţinere asigură fiecărei persoane pat individual, sunt dotate cu mobilier specific, instalaţii de încălzire şi utilităţi igienico-sanitare, astfel încât fiecare persoană deținută să aibă acces permanent la apă potabilă și zilnic la apă caldă, acces nerestricționat și permanent la grupurile şi instalaţiile sanitare pentru satisfacerea nevoilor fiziologice, și a celorlalte nevoi specifice genului, ori de câte ori este necesar, în condiții de igienă şi intimitate. Spațiile de deţinere sunt amenajate, astfel încât să permită iluminatul natural şi artificial precum şi aerisirea optimă a acestora. În fiecare cameră sunt montate mese pentru servirea hranei, rafturi pentru depozitarea produselor, cuiere şi bănci iar în baie rafturi pentru păstrarea încălţămintei.
Celelalte bunuri de folosinţă îndelungată sunt păstrate la magazia penitenciarului unde deţinutele au acces conform programului stabilit. Grupurile sanitare sunt dotate cu chiuvetă, duș, oglindă, etajeră şi vas WC, compartimentate astfel încât să asigure intimitatea persoanelor custodiate. Cabinele de toaletă sunt despărţite de grupul sanitar prin intermediul uşilor PVC, având asigurată ventilaţie naturală printr-o fereastră. Elena UDREA va avea puse la dispoziție articole de cazarmament (saltea, lenjerie de pat, pătură și pernă), conform normativului existent și valabil pentru toate persoanele condamnate din sistem. Elenei UDREA i se va asigura zilnic plimbarea în aer liber timp de minimum două ore, în curți de plimbare amenajate. Dacă fostul politician nu va opta să presteze muncă ori să participe la alte activități în afara camerei, perioada minimă de plimbare în aer liber va fi de 3 ore, indiferent de regimul de executare.”, explică FSANP.
Elena Udrea va avea un meniu diversificat și acces la TV
Penitenciarul Târgșor îi va asigura Elenei Udrea un meniu diversificat, alcătuit din mic dejun, prânz și cină, care va fi avizat în permanență de medicul șef. Fostul ministru al Turismului va putea lua legătura cu cei apropiați prin intermediul vizitelor, dar cu ajutorul telefoanelor amplasate în camera de detenție.
Udrea va putea fi conectată în permanență la tot ceea ce se întâmplă în afara penitenciarului, căci va avea acces la TV și la emisiuni, „precum și de publicaţii, emisiuni radiofonice şi televizate.”:
„Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) consideră că Elena UDREA va beneficia, în închisoare, de condiții mult mai bune decât beneficiază bătrânii din azile, copii din orfelinate și bolnavii din spitalele din rețeaua Ministerului Sănătății, categorii sociale care decontează, în prezent, milioanele de euro furate de fostul politician.”, se mai arată în comunicatul FSANP.