Celebrul cvartet Voces din Iași, prima formație profesionistă de stat a României, împlinește 50 de ani – GALERIE FOTO, UPDATE

de: Andreea Timofte
02:00, 08 apr. 2023

Primăria Municipiului Iași, în parteneriat cu Filarmonica „Moldova”, invită publicul să sărbătorească jubileul prilejuit de împlinirea a 50 de ani a cvartetului Voces, prima formație profesionistă de stat a României. Evenimentul are loc astăzi, 8 aprilie 2023, începând cu ora 11:00

UPDATE: Mult așteptatul eveniment a început.

“Aici este istorie, aici este tradiție. Noi vom pleca la un moment dat către orientul etern, Cvartetul va rămâne”, a declarat Dan Prelipcean – violoncel.

Știre inițială

Cvartetul Voces a luat ființă în anul 1973, 8 aprilie, la Iași, având următoarea componență inițială: Bujor Prelipcean – vioara I, Adrian Anania – vioara I, Gheorghe Haag – violă, Dan Prelipcean – violoncel. În 1975 a fost cooptat la vioară II și Anton Diaconu, iar în 1983, la violă, Constantin Stanciu. Din 1980, acesta a fost desemnat Cvartet de Stat al României.

Este considerat cel mai important ansamblu românesc de cvartet. Este menționat în dicționarele internaționale de specialitate și invitat la festivaluri din mari centre muzicale, ca Bayreuth, Salzburg, Sienna și Toronto. Membrii săi susțin și o importantă activitate didactică în cadrul Universității de Arte „George Enescu” din Iași, fiind și profesori de onoare ai Academiei de Muzică din Cluj. În prezent, Cvartetul Voces se află sub comanda dirijorului Bujor Prelipcean.

Jubileu prilejuit de împlinirea a 50 de ani a Cvartetului Voces

Laureat al unor concursuri prestigioase din țară și din străinătate, Voces susține, de 50 de ani, recitaluri în festivaluri internaționale de marcă în care prezintă un repertoriu vast ce cuprinde integrale clasice, romantice, lucrări românești și universale din secolul XX, dar și opusuri aparținând compozitorilor contemporani, la un înalt nivel artistic.

Membrii cvartetului s-au perfecționat cu maeștrii ai genului și, în mod deosebit, cu celebrul cvartet Amadeus de la Londra, aceste stagii contribuind la ascensiunea rapidă și impunerea în peisajul muzical autohton, și nu numai, a ansamblului ieșean, devenit, din 1980, cvartet de stat în cadrul Filarmonicii „Moldova”. Distinși cu mai multe premii și distincții pentru activitatea lor artistică, membrii cvartetului desfășoară și o intensă activitate didactică în cadrul Universității de Arte „George Enescu” din Iași.

Destinul Excelenței

Anul trecut s-a lansată, sub egida editurii Junimea, cartea „Cvartetul Voces — Destinul Excelenței”, de Dan Prelipcean, violoncelist și membru fondator al Cvartetului Voces. Cele cinci decenii de muncă și creație, cum rezultă din paginile scrise de violoncelistul Dan Prelipcean, sunt o emoționantă rememorare din interiorul minunatului organism muzical numit Voces, a etapelor unei lupte și a unei vieți, cu satisfacțiile, cu nedreptățile și chiar cu dramele ei, dar încununate cu împlinirea unui nobil vis: slujirea muzicii dedicate cvartetului de coarde și dăruirea ei iubitorilor de muzică.

De-a lungul timpului, Cvartetul Voces și-a propus și a reușit să formeze gustul pentru artă și pentru repertoriul cvartetului de coarde, a „școlit” grupuri de tineri în țară și în centre culturale europene.