Celebrele viori Stradivarius sunt facute din lemnul padurilor de la manastirea Putna! Iata lucruri pe care nu le stiai
Daca pretul aurului cunoaste oscilatii, pretul obiectelor de arta, al antichitatilor si al raritatilor de tot felul este in cotinua crestere. La unele dintre ele, cresterea se mentine neintreurpt spectaculoasa. Este cazul celebrelor viori, viole, violoncele si alte instrumente de coarde Stradivarius, construite de lutierul italian Niccolo Stradivari (1644-1737), a caror valoare este apreciata astazi intre 5 si 6 milioane de euro bucata.
Lemnul de la Putna
Dar aprecierea reprezinta un pret de catalog. Posesorii le pastraza cu sarg, nu se reped sa le ofere la vanzare si, daca s-ar licita, este foarte probabil ca pretul ar urca mult peste estimarile considerate modeste. Numai in ultimele trei decenii pretul viorilor Stradivarius a crescut de peste 200 de ori, concurand ritmul metalelor pretioase, al pietrelor valoroase si intrecute poate doar de unicatele din artele plastice. Cel mai mare pret platit vreodata pe o vioara Stradivarius s-a inregistrat la 20 iunie 2011, intr-o licitatie online: 9.808.000 lire sterline. Vanzatorul a donat intreaga suma victimelor cutremurului urmat de tsunami, care a avut loc in Japonia, in luna martie a aceluiasi an.
Specialistii considera ca Niccolo Stradivari a produs in viata sa circa 1.100 viori, iar din acestea circa 500 sunt disparute. Se mai gasesc astazi vreo 600 de exemplare, detinute de mari virtuosi, de colectionari sau de muzee.
Putina lume stie insa ca lemnul din care isi confectiona lutierul viorile provenea cel mai adesea din muntii Balcani, iar o buna parte si-o alegea din pomii aflati in padurile bucovinene, respectiv aproape de manastirea Putna, cea unde odihnesc osemintele lui Stefan cel Mare.
Poate merita amintit si detaliul – intamplator de altfel – ca aceeasi manastire Putna este dotata cu unele din cele mai rezonante clopote ale ortodoxiei. Drumetul roman, care se intampla sa zaboveasca la manastire intr-o zi de slujba, are ocazia sa ramana surprins cand calugarii ii atrag atentia cum dangatul clopotelor lasa impresia ca ar scanda cuvinte: "Ste-fan Vo-da, Ste-fan Vo-da".
Copiii n-au reusit sa-si egaleze tatal
Desi longeviv, ajuns la varsta de 93 de ani, Stradivari s-a ocupat toata viata de pasiunea lui pentru viori. In ultimii ani ai vietii, cand nu-l mai ajutau nici puterile, nici vazul, si-a ucenicit fiul Omobono, care-l ajuta in maiestria lui. Cu toate acestea, niciunul dintre fiii sai (Niccolo Stradivari a avut 11 copii, de la cele doua sotii ale sale) n-a reusit sa egaleze maiestria parintelui lor. La moartea lui Stradivari, s-au gasit in atelierul sau 92 de viori nevandute, unele chiar neterminate. Una dintre ele, niciodata cantata si pastrata intr-un muzeu, este evaluata la circa 30 milioane de euro. Un mare numar de viori construite de celebrul lutier a ajuns in Rusia. Le-au adus nobilii francezi care s-au refugiat acolo dupa revolutia din 1789 si multi dintre ei n-au mai revenit in tara.
Dupa revolutia rusa, Lenin le-a confiscat pe toate, in favoarea statului, cu care ocazie unele s-au pierdut, altele au fost scoase clandestin din tara, iar altele au ramas ca piese de colectie ale statului. O buna parte din instrumentele produse de Stradivari sunt pastrate in colectii. Cea mai de seama dintre acestea ii apartine regelui Spaniei si se afla in muzeul Palatului Regal din Madrid: doua viori, o viola si doua violocele. Cam la paritate cu ele, este colectia Bibliotecii Congresului SUA, unde sunt pastrate trei viori, o viola si un violoncel. Tarul Alexandru al II-lea al Rusiei detinuse si el noua viori. Bineinteles, avand in vedere valoarea fara seaman a unicatelor, n-au lipsit nici lutierii dispusi sa sa se preteze la falsuri. Ele intrec astazi cu mult numarul celor originale. Unele sunt totusi folosite si chiar cotate relativ bine pe piata instrumentelor muzicale.