Celebra fabrică Lactis Iași a produs înghețată, unt și iaurt pentru toată România. Fosta întreprindere din Zona Industrială Iași este acum o ruină, iar terenurile au fost cedate firmelor private. Devalizatorii au scăpat cu mâinile curate – FOTO

de: Vlad Alexa
04:00, 12 iun. 2020

Fabrica Lactis Iași a fost timp de aproape jumătate de secol un simbol al industriei ieșene și românești care a produs înghețată, unt sau iaurt îndrăgite de o țară întreagă. Fosta Întreprindere de Colectare și Industrializare a Laptelui Iași a devenit societate de stat la scurt timp după ’89, însă uzina din Zona Industrială a Iașului a fost privatizată în favoarea unor șacali imobiliari care au lăsat doar ruine pe platforma de 16.000 mp din bulevardul Metalurgiei. Fabrica unde lucrau odată peste 1.000 de angajați a fost vândută la prețuri derizorii, iar prin intermediul firmelor fantomă a fost devalizată complet SC Lactis SA Iași, aflată acum în faliment. O anchetă instrumentată de D.I.I.C.O.T a demascat întreaga devalizare a Lactis SA Iași, vinovații fiind inițial condamnați, însă niciunul dintre cei inculpați nu a fost tras la răspundere nici după 15 ani de la comiterea faptelor

Vorba lui Nicu Ceaușescu: „Nici în 20 de ani nu veți reuși să zugrăviți ce a construit tata” se aplică mănușă în cazul fostei Întreprinderi de Colectare și Industrializare a Laptelui Iași. Transformată după ’89 în societatea comercială Lactis, celebra fabrică din Zona Industrială a Iașului care producea odată înghețata, iaurtul, untul sau cașcavalul îndrăgite de toată România a devenit o tristă amintire. Nimic din ce înseamnă industria laptelui de altădată nu se mai găsește pe platforma din bulevardul Metalurgiei din Iași, asta în afară de frigiderele mobile ruginite pentru înghețată pe care încă mai este inscripționată sigla „Lactis” sau înghețata „Guliver”, iar peste hala imensă a fabricii este încă inscripționat cu litere mari mesajul „Trăiască Partidul Comunist”.

Înființată în 1977, Întreprinderea de Colectare și Industrializare a Laptelui Iași a colectat materie primă din toată zona Moldovei și a produs toată gama de derivate din lapte. Fabrica din Iași a fost prima uzină de profil din România unde s-a introdus metoda de ambalare a laptelui în pungi de plastic, renunțându-se la vechile sticle groase pentru lapte, ceea ce a dus la reducerea costurilor de ambalare și transport.

Lactis Iași a fost prima fabrică din România care a ambalat laptele în pungi din plastic

Producția în cadrul fabricii de lactate din Iași a mers ca pe roate, fiind fabricate aici chiar și produse destinate exportului. La un an după Revoluția din ’89, prim-ministrul de atunci, Petre Roman, semna Hotărârea nr. 1353 din 27 decembrie 1990 privind „înființarea de societăți comerciale pe acțiuni în industria alimentară”. Atunci a luat naștere SC „Lactis” SA, care avea ca obiect de activitate „Asigurarea materiei prime, industrializarea și comercializarea laptelui și a produselor derivate, prestări servicii către terți, operațiuni de import-export”. La momentul respectiv s-a trecut în actele societății un capital social de 206.080.000 lei.

Fondul Proprietății de Stat a vândut fabrica din Iași în anul 2003 la un preț derizoriu, iar în anii următori a înregistrat un declin constant din cauza managementului defectuos. Deși industria de lactate nu a căzut niciodată având în vedere consumul constant, în anul 2007 au fost realizate o serie de împrumuturi de către noua conducere a Lactis SA care aveau să îngroape compania în datorii, cel mai probabil în mod intenționat. Falimentul Lactis SA a fost declarat oficial în anul 2016 după un scandal imens, iar terenurile și clădirile aflate pe platforma de 16.000 mp din Zona Industrială a Iașului au fost vândute sau închiriate către diverse companii private, unele dintre ele, firme fantomă, controlate tot de șefii Lactis SA de atunci.

Un miliardar din Galați a cumpărat fabrica de lactate din Iași cu bani mărunți

Miliardarul gălățean Petrică Herașcu este principalul îmbogățit din devalizarea Lactis SA. La fabrica ieșeană de procesare a laptelui, Petrică Herașcu a lucrat cu una dintre cele mai cunoscute firme ale sale, și anume SC Galmopan SA. Herașcu ar fi plătit puțin peste 10 miliarde de lei vechi pentru hale și clădiri, după care le-a scos la vânzare la prețuri mult mai mari. Concret, în aprilie 2007, Galmopan SA a trimis o ofertă de vânzare către o altă firmă, necunoscută, cu terenurile și construcțiile de la Lactis SA Iași.

Oferta pentru o parte din terenurile și clădirile din Zona Industrială a Iașului a fost de 1,36 milioane de euro. La vremea respectivă, fostul director Constantin Gâlcă susținea că nu știe cum a intrat Galmopan în posesia mai multor terenuri și construcții ale fabricii ieșene.
O bună parte din tranzacții au fost efectuate printr-o altă firmă înființată de Herașcu, și anume SC Euro-Lact SRL, unde foștii șefi ai Lactis SA au fost angajați sau acționari și care au sediu social la aceeași adresă, adică pe bulevardul Metalurgiei nr. 8.

Directorii Lactis Iași și-au făcut o firmă căpușă numită Euro Lact

Constantin Gâlcă – fostul director general al Lactis SA, Gheorghiță Burlacu – economist în cadrul companiei, Maria Micu – fost director tehnic în cadrul Lactis SA, alături de Petrică Herașcu și Petrișor Gabriel Irimia, aceștia fiind reprezentanți ai SC Galmopan SA, au fost trimiși în judecată în anul 2018 pentru devalizarea fabricii de lactate. SC Galmopan SA este firma prin intermediul căreia s-au cumpărat activele Lactis SA în mod fraudulos. Totodată, ca parte responsabilă a fost chemată în judecată inclusiv firma SC Galmopan SRL, precum și SC Euro Lact SRL, aceasta din urmă fiind o firmă căpușă în organigrama căreia au figurat toți cei trei șefi de la Lactis SA, Constantin Gâlcă și Maria Micu fiind chiar acționari, iar fostul economist, Gheorghiță Burlacu, a fost angajat al societății.
Poate cea mai scandaloasă metodă folosită de a scurge bani din societate a fost chiar faptul că Lactis SA plătea chirie pentru propriul spațiu.

Practic, Galmopan a solicitat chiar ea intrarea în insolvență a Lactis SA din cauza unor datorii neachitate pentru chirie în valoare de doar 101 mii lei. Asta se întâmpla în condițiile în care Lactis SA a păstrat mereu același sediu din bulevardul Metalurgiei.
În tot acest timp, prejudiciul adus SC Lactis SA prin vânzarea ilegală a bunurilor aflate în patrimoniul societății se ridică la suma totală de 7.324.191,29 de lei.

DIICOT a demascat degeaba devalizarea fabricii din Zona Industrială a Iașului

Responsabili de această situație sunt atât omul de afaceri Petrică Herașcu, prin intermediul firmei Galmopan SA, precum și a firmei care s-a ocupat de inventarierea bunurilor, și anume Cont Audit SRL, societate patronată de expertul contabil Scarlat Orzescu. Contractele au fost încheiate în perioada 2010-2013, când Lactis SA se afla în insolvență. În această perioadă, firmele lui Orzescu, Cont Audit SRL și Mior, au încasat de la Lactis SA suma totală de 661.728 de lei. Asta în condițiile în care, în perioada respectivă Lactis SA realiza venituri cuprinse între 270.000 și 720.000 de lei pe an.

În urma cercetărilor efectuate de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), au fost aduse acuzații extrem de grave foștilor directori ai Lactis Iași, care au fost acuzați de un prejudiciu de peste 5 milioane de euro făcut companiei. Dosarul devalizării Lactis SA a fost instrumentat în 2009 de DIICOT, însă abia în 2018 s-a dat o sentință în care inculpații erau trași la răspundere pentru falimentarea Lactis SA Iași, însă care a fost atacată la scurt timp de cei acuzați.

Astfel, în condiții cu totul și cu totul neașteptate, la începutul anului 2020, magistrații Curții de Apel Iași au retrimis dosarul la DIICOT pentru refacerea cercetărilor, asta în condițiile în care deja au trecut peste 10 ani de la deschiderea dosarului, iar multe fapte au fost comise chiar înainte de această perioadă. Mai mult decât atât, inclusiv expertizele contabile efectuate în cadrul Lactis SA prin care au fost incriminați foștii directori ai fabricii, dar și omul de afaceri Petrică Herașcu – patronul SC Galmopan SA, au fost anulate. În acest fel, personajele care au stat în spatele falimentării celei mai mari fabrici de lactate din Iași sunt la un pas să scape cu mâinile curate.