Celebră clădire, aflată în plin centrul orașului Iași, va fi transformată total! Imagini, în premieră, cu modul în care va arăta uriașul imobil – (EXCLUSIV GALERIE FOTO)

de: Valentin Hutanu
02:00, 17 dec. 2020

Chiar în centrul orașului Iași, o clădire celebră va fi transformată în totalitate! Managerul Ateneului Național din Iași, Andrei Apreotesei, cu susținerea Primăriei Municipiului Iași, a finalizat proiectul de reabilitare și restaurare a fațadei fostului Cinematograf „Victoria”

În plin centrul orașului Iași, o clădire celebră va fi transformată radical. Managerul Ateneului Național din Iași, Andrei Apreotesei, cu susținerea Primăriei Municipiului Iași, a finalizat proiectul de reabilitare și restaurare a fațadei fostului Cinematograf „Victoria”. BZI vă prezintă imagini, în exclusivitate, cu modul în care arată proiectul ce vizează refacerea fațadei vechiului cinematograf comunist. Finalizarea lucrărilor este preconizată pentru anul 2021. Pe de altă parte, pentru fațadă este necesară suma de 150 de mii de euro

Proiectul de la „Victoria” conține elemente ornamentale similare cu cele de la monumentele istorice Hotel „Traian” și Palatul „Braunstein”

Proiectul de refacere și reabilitare a fațadei de la Victoria conține elemente ornamentale similare cu cele de la monumentele istorice Hotel „Traian” și Palatul „Braunstein”. Finalizarea lucrărilor este preconizată pentru anul 2021.

„Legat de fostul cinema «Victoria», doar 8 luni am lucrat la dosarul legat de obținerea avizelor, a documentelor legate de întregul proiect de refacere și reabilitare, la interior și exterior, a fostului Cinematograf «Victoria». Vorbim despre transformarea unei săli de proiecție în una de spectacole, multifuncțională și modernă. Anul acesta am lucrat la toate acestea. Chiar în aceste zile, și le mulțumesc celor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, vom obține aviz de funcționare din partea lor”, a precizat Andrei Apreotesei, managerul de la Ateneu.

În plus, lunile acestea s-a lucrat încontinuu la interior.

„De luni bune lucrăm la interior. Aproape am finalizat totul, mai avem de refăcut Foaierul. Finalizăm și o «perdea anti-foc», o cortină între scenă și sală pentru a avea protecție în caz de incendiu”, a mai precizat Andrei Apreotesei.

În replică, conducerea Direcției Județene pentru Cultură (DJC) Iași a transmis că: „Proiectul de la «Victoria» a primit aviz negativ. Au fost consultați specialiști valoroși. Trebuie o altă variantă de proiect”.

„Mi se pare absurd, știu că așa e legea, ca «fațada» unui oraș să depindă doar de un grup restrâns de oameni… Răspunsul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice, la proiectul nostru pentru fațada de la «Victoria», nu face cinste nimănui…”, acuză Andrei Apreotesei

Cu toate acestea, Andrei Apreotesei este revoltat de faptul că proiectul a primit aviz negativ din partea Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice.

„Din păcate, Comisia Zonală a Monumentelor Istorice a respins proiectul ce vizează acest obiectiv. Am primit aviz negativ! Mi se pare absurd, știu că așa e legea, ca «fațada» unui oraș să depindă doar de un grup restrâns de oameni… Răspunsul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice, la proiectul nostru pentru fațada de la «Victoria», nu face cinste nimănui. Noi ne dorim să-i avem ca parteneri, să fim sprijiniți în a face totul ca la carte, pentru a înfrumuseța orașul și a-i reda imaginea clădirilor istorice. Ar fi fost mai bine să o lăsăm cu «patina timpului», din vremuri comuniste și să-i dăm un banal var? A te spăla pe mâini, pur și simplu, nu e corect.

În Piața Unirii avem clădiri – monument aparte: Hotel «Traian», Palatul «Braunstein», Biserica «Talpalari» și statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Refacerea fațadei de la «Victoria» vrea să completeze arhitectural frumos acest areal. Așadar, să primesc răspuns nonșalant că, la o clădire comunistă din 1956 trebuie să-i păstrez patina timpului, înseamnă să-mi insulte cineva inteligența. Nu e normal așa ceva și nu am să tac! Mă voi lupta pentru Iașul istoric și regenerarea urbană”, a conchis Andrei Apreotesei.

Consolidarea acoperișului, modernizarea sălii de spectacole și racordarea la rețeaua de energie termică

De reamintit că, din vara anului 2019 au demarat lucrările de reabilitare a Cinematografului „Victoria” din Iași. Proiectul a constat în consolidarea acoperișului, modernizarea sălii de spectacole și racordarea la rețeaua de energie termică a municipiului Iași. Printre intervențiile de modernizare se remarcă amenajarea unei grădini suspendate pe acoperișul clădirii. În total, suma investită ajunge la peste 160.000 euro. Banii necesari au fost alocați de Primărie. Cinematograful „Victoria” va deveni un loc ideal pentru organizarea de evenimente cultural-educaționale. Acoperișul se va transforma într-o grădină suspendată, va fi montat gazon, vegetație mică și medie controlată.

Cinema „Victoria” Iași a fost construit în anii ’60 și deținea sala cu cel mai mare număr de locuri din oraș, adică 902 scaune

Datorită poziționării sale în centrul Iașului, fostul Cinematograf „Victoria” a devenit unul dintre cele mai cunoscute puncte de interes, repere sau locuri de întâlnire. După anul 1990 a intrat într-o stare de degradare în ceea ce privește starea clădirii, care timp de peste trei decenii a fost trecută cu vederea de autorități. În toată această perioadă s-au mai proiectat filme, însă degradarea și condițiile precare și-au lăsat amprenta. În acest context, reabilitarea sălii de cinema a fost extrem de bine primită în rândul publicului ieșean. Inaugurarea Sălii Unirii a avut loc în iarna anului 2019, servind atât ca cinema, cât și ca spațiu pentru diversele evenimente sau activități culturale.