Cele mai scumpe proprietăți private, scoase la vânzare în Iași: Patronul Fabricii de alcool cere 22 de milioane de euro pe imobilul din Tătărași

de: evelina.chitoroaga
02:00, 31 aug. 2020

Cele mai scumpe proprietăți private din Iași sunt scoase la vânzare cu prețuri de zeci de milioane de euro. Cel mai valoros imobil oferit spre vânzare în prezent este Fabrica de alcool din zona Tătărași, omul de afaceri Sorin Bălănescu solicitând o sumă de 22 de milioane de euro pentru ea, asta după ce Alfincool a fost cumpărată cu o sumă de aproape douăzeci de ori mai mică în urmă cu doi ani, costând 1,2 milioane de euro. Terenurile întinse din zona Șorogari și Metro, dar și platforma Fortus sunt alte proprietăți private din Iași oferite la vânzare cu prețuri de peste 10 milioane de euro

Cele mai scumpe proprietăți private din Iași sunt scoase la vânzare cu prețuri de peste 10 milioane de euro, acestea fiind 4 la număr. De departe cel mai valoros imobil din Iași oferit spre vânzare în această perioadă marcată de pandemia Coronavirus este fabrica Alfincool din zona Tătărași. Fosta fabrică de alcool este întinsă pe un teren de 22.000 mp și dispune de toate utilajele necesare producției, dar și de utilități și este oferită la vânzare cu 22 de milioane de euro, plus TVA.
Platforma din zona Tătărași a fost cumpărată de MIL Expert SRL în anul 2018 pentru suma de doar 1,2 milioane de euro, firma fiind administrată în acte de Liliana Bălănescu, soția omului de afaceri Sorin Bălănescu.
Familia Bălănescu susține că a intenționat să continue activitatea de producție în fabrica de pe Platou Abator, însă nu a avut resursele financiare necesare.

„Fabrica de alcool este în proprietatea firmei. Am intenționat să fac ceva cu ea și să continui activitatea de producție. Fabrica a stat timp de aproape 10 ani de zile în conservare și nu s-a făcut nimic cu ea. Nu lipsește niciun șurub, toate utilajele pot fi folosite în activitatea de producție, este nevoie doar de mici reparații. Fabrica are o capacitate foarte mare de producție, iar eu singur nu am resursele financiare necesare să încep activitatea. Am încercat să accesez o linie de credit, însă singur îmi este dificil să acopăr o capacitate atât de mare”, a explicat omul de afaceri Sorin Bălănescu.

„Este păcat ca peste tot să se construiască numai blocuri și nicăieri în Iași să nu se mai producă ceva”, spune omul de afaceri Sorin Bălănescu

Proprietar al mai multor terenuri și spații din Iași și zona Moldovei, omul de afaceri Sorin Bălănescu susține că fabrica Alfincool din Platou Abator este una potrivită pentru investiții în producție.

„Este păcat ca peste tot să se construiască numai blocuri și nicăieri în Iași să nu se mai producă ceva. Această fabrică nu este numai pentru băuturi alcoolice de consum uman, aici se poate produce spirt, alcool medicinal, alcool industrial și o gamă foarte largă din acest domeniu. Există o piață de desfacere mare pentru aceste produse, mai ales în condițiile de astăzi”, a mai spus Sorin Bălănescu.

Terenuri întinse din zonele Șorogari și Cicoarei sunt vândute cu peste 10 milioane de euro

O altă proprietate imobiliară din Iași oferită spre vânzare cu 15 milioane de euro în această perioadă de pandemie este un teren cu suprafața totală de 30 ha, situat în extravilanul comunei Aroneanu, Șorogari. De asemenea, un teren intravilan în suprafață totală de 120.000 mp, amplasat lângă centrul comercial Era Shopping Park, este oferit la vânzare cu un preț de 12.100.000 euro.

Acesta a aparținut în trecut companiei italiene Cefin Real Estate Development, care, după ce a achiziționat în anul 2005 opt loturi, intenționa să ridice aici un parc fotovoltaic. Odată cu venirea crizei economice însă, proiectul întins pe 12 ha nu a mai fost realizat, iar compania italiană a intrat în insolvență din cauza datoriilor. Astfel, compania de practicieni în insolvență BDO Business Restructuring s-a ocupat de valorificarea terenurilor care au aparținut grupului italian Cefin. În zonă au apărut mai mulți proprietari persoane fizice și juridice, iar suprafața de 121 de mii de mp este scoasă la vânzare prin intermediul agențiilor imobiliare locale.

„Terenul a mai fost scos la vânzare și în trecut, însă putem să spunem că nu a fost timpul lui atunci. Zona s-a modificat foarte mult odată cu realizarea căilor de acces și se va modifica mai mult în următoarea perioadă. Au fost anunțate deja câteva proiecte de extindere a complexului ERA și a unui Outlet în vecinătate, sunt în lucru PUZ-uri în acest sens, iar asta prezintă interes pentru mulți”, a explicat un agent imobiliar.

Fortus Iași a fost scos iarăși la vânzare cu 13,9 milioane de euro

O altă proprietate imobiliară al cărei preț de vânzare a fost fixat la 14 milioane de euro este platforma care a rămas în proprietatea Fortus SA Iași. Administratorul judiciar Mures Insolvency SPRL a reluat în cursul lunii iulie 2020 procedurile de vânzare a terenului intravilan în suprafață de 431.902 mp care este edificat cu construcții industriale. De specificat și faptul că Forja Ușoară și de matrițare și terenul aferent de 12.322 mp al Fortus SA au un preț de 566.708 euro, fără TVA.

Reamintim faptul că pe marginea terenurilor de pe platforma Fortus SA Iași a fost dus un adevărat război. În urma unui lung proces juridic, Primăria Municipiului Iași a intrat în posesia a circa 23,5 hectare din platforma industrială din CUG, dintre care circa 10 hectare sunt acoperite de activele fostei uzine. Valoarea imobilului este de 87 de milioane de lei, la care s-a adăugat TVA în sumă de 10 milioane de lei. Construcțiile care au intrat în proprietatea Primăriei sunt: Secția de Sculărie, Uzina Tehnologică, Turnătoria de fontă, Depozitul central, Modelăria și Baza de sarjabilizare, Depozitul de rășini și Secția de Mecanică Grea.