Cele mai renumite și savuroase dulciuri românești! O călătorie prin lumea deserturilor tradiționale!

de: BZI.ro
08:45, 23 aug. 2024

Toți am crescut cu dulciuri românești care ne-au adus zâmbete și bucurie, fie că era vorba de o porție de sfințișori calzi sau de o felie de cozonac de casă. Aceste dulciuri sunt amintiri prețioase care ne leagă de trecutul nostru și ne aduc un strop de nostalgia în fiecare înghițitură.

Fiecare dintre noi poartă cu sine amintiri legate de dulciurile românești ale copilăriei. Cine nu își aduce aminte de aroma de cozonac ce umplea casa de sărbători sau de savuroasa plăcintă cu mere pregătită cu atâta drag de bunici?

Cele mai renumite și savuroase dulciuri românești

Începem cu un desert emblematic al bucătăriei românești și anume cozonacul. Această pâine dulce și pufoasă, cu umpluturi variate precum nucă, cacao, rahat sau mac, este nelipsită de pe mesele de sărbători, în special de Crăciun și de Paște. Cozonacul este preparat cu multă atenție și răbdare, adesea după rețete transmise din generație în generație.

Aromele sale reconfortante și aspectul său frumos împletit îl face să fie un dulce apreciat de toți cei care îl degustă.

Un alt desert tradițional care îți răsfață papilele gustative sunt papanașii. Aceste găluște dulci și pufoase, de obicei servite cu smântână și dulceață de fructe, sunt o adevărată încântare pentru orice le gustă.

Papanașii sunt preparați din brânză dulce, iar textura moale și cremoasă îl face să fie o alegere perfectă pentru un desert savuros.

Plăcinta reprezintă un alt desert tradițional popular în România. În funcție de regiune și de preferințele personale, plăcinta poate fi umplută cu mere, brânză, dovleac sau nucă. Fie că este dulce sau sărată, plăcinta este o alegere versatilă care poate fi savurată ca desert sau chiar ca o gustare delicioasă la orice oră a zilei.

Frumusețea plăcintei constă în crusta sa fragedă și în umplutura bogată și aromată, care fac o dulceață preferată pentru mulți români.

Cine nu își amintește cu drag de gogoșile pufoase și delicioase din copilărie? Gogoșile sunt deserturi populare în România, fiind obținute prin prăjirea unui aluat moale, aromat și acoperit cu zahăr pudră. Ele pot fi servite simple sau umplute cu gem, ciocolată sau cremă de vanilie, cu toate acestea, trebuie să fim atenți la câte dulciuri putem mânca pe zi.

Cele mai îndrăgite deserturi de pe vremea bunicilor

Cu brânză dulce sau sărată, poale-n brâu sunt plăcintele copilăriei celor care au crescut în zona Moldovei. Chiar și Creangă, în „Amintiri din copilărie”, își aduce aminte, cu drag, de „strachina de plăcinte fierbinți” făcute de mama lui. Nu e de mirare, deci, că sunt un fel de mâncare foarte popular și astăzi.

Originari din Maramureș, colțunașii cu lictar sunt cornulețe din aluat fraged, umplute cu magiun proaspăt de prune, care sunt mâncați acoperiți cu un strat de ceapă călită în ulei. Dacă nu vreți să amestecați gusturile, puteți pune deasupra un strat subțire de miere.

Cunoscute și ca „gomboți” în zona de vest a țării, găluștele cu prune sunt un desert inedit, cu făină și cartofi în compoziție. Cu prune proaspete sau din compot în interior, gomboții se fierb și se tăvălesc în pesmet prăjit, amestecat cu zahăr.

Grișul și orezul cu lapte este un alt desert îndrăgit, acesta se poate mânca cu puțină dulceață de vișine sau de căpșuni sau chiar un gem de piersici natural deasupra sau mâncat simplu, cald sau rece, neputând lipsi de pe masa fiecărui român.

Făcută cu cremă vanilată, puțin acrișoară, cu aromă de lămâie și foi din aluat proaspăt, Albă-ca-Zăpada este unul dintre cele mai cunoscute dulciuri din România. Mulți dintre copiii de odinioară o asociază cu zilele de Sărbătoare, când mamele o serveau la finalul mesei în familie.

Astfel că, dulciurile românești reprezintă o comoară culinară ce merită explorată și apreciată pentru că fiecare dulce îmbină tradiția, gustul și pasiunea, aducând o bucurie deosebită în viața celor care le savurează.