Cele mai raspandite mituri despre cancer
Multe tumori maligne au încetat de mult să fie o sentință, mai ales dacă sunt detectate la timp. Cu toate acestea, cancerul este înconjurat de un număr mare de mituri. Cancerul este moștenit? Pot bărbații să facă cancer la sân? Trebuie îndepărtate alunițele pentru a evita dezvoltarea tumorilor maligne ale pielii?
Cancerul este contagios.
Cancerul nu este o boală infecțioasă, nu poate fi infectat. O tumoare malignă apare din cauza unei „defecțiuni” a codului genetic al unei celule. Și este imposibil să se transmită un astfel de „agent tumoral” prin picături în aer sau prin contact.
Dar este important să știm că printre tipurile de cancer există cele care pot fi declanșate de viruși. De exemplu, papilomavirusul uman (HPV) poate provoca cancer de col uterin. Conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), acesta este al patrulea cel mai frecvent cancer la femeile din lume. Peste 311 de mii de femei mor în fiecare an din cauza asta.
Virusii hepatitei B și C cresc riscul de cancer la ficat. Vestea bună este că unele tipuri de HPV și hepatită pot fi vaccinate. Potrivit OMS, vaccinarea împotriva ac
Durerea este principalul simptom al cancerului.
Majoritatea tumorilor nu se prezintă în nici un fel în stadiul inițial, când tratamentul poate fi cel mai eficient. Adesea, reclamațiile pacienților apar în stadii ulterioare, când devine extrem de dificil să se facă față bolii. Apariția durerii este aproape întotdeauna un semn al unui proces în desfășurare.
Durerea este de obicei cauzată de afectarea tumorii a receptorilor de durere sau a nervilor. Prin urmare, părerea că dacă o persoană nu rănește nimic, atunci este sănătoasă, este greșită. Pentru a nu rata cancerul, este important să faceți un examen preventiv în fiecare an . Această activitate include vizite la specialiști cheie (terapeut, neurolog, urolog sau ginecolog, endocrinolog) și cercetări de bază, chiar dacă nimic nu te deranjează.
Examinările de rutină pot detecta cancerul într-un stadiu incipient, iar acest lucru mărește foarte mult șansele unei recuperări complete.
Cancerul de sân apare doar la femei.
De fapt. Patologia apare și la bărbați. Desigur, au un proces tumoral la sân mult mai rar – un caz la 1 milion de persoane pe an. În timp ce în rândul femeilor din Statele Unite, una din opt se îmbolnăvește de cancer de sân .
Cu diagnosticul precoce al unei tumori maligne în glanda mamară, bărbații au șanse mari de recuperare, cu toate acestea, mortalitatea din această boală rămâne ridicată. Motivul este că bărbații au puține cunoștințe despre patologie. Femeile sunt bine informate cu privire la metodele și frecvența examinărilor necesare, iar bărbații nu merg la medic chiar și atunci când apar principalele semne ale bolii, deoarece nu suspectează posibilitatea dezvoltării cancerului de sân.
Rata ridicată a mortalității în rândul bărbaților se datorează și faptului că examinările medicale preventive rareori includ o examinare amănunțită a glandelor mamare. Dar chiar și cu cele mai moderne metode de diagnostic, medicii subliniază importanța autoexaminării. Ajută la identificarea modificărilor patologice și la începerea tratamentului în timp util. Sigiliile, roșeața și îngroșarea pielii, o schimbare vizuală bruscă a mamelonului, descărcarea din acesta sunt semne alarmante că un bărbat este capabil să observe singur. Dacă aveți astfel de simptome, trebuie să consultați imediat un medic.
Cancerul este întotdeauna moștenit
Cancerul – o tulburare genetică, apare ca urmare a mutațiilor din ADN-ul celulelor. ADN stochează date genetice transmise de la părinți, toate informațiile despre o persoană, inclusiv boli. Cancerul se răspândește de la părinte la copil? Nu. Dar o persoană poate moșteni o predispoziție la unele tipuri de cancer.
Cancerele ereditare alcătuiesc un grup mic de boli. Și o mutație moștenită nu garantează că procesul tumoral se va dezvolta vreodată. Doar 5-10% din toate cazurile de cancer sunt cauzate de cauze genetice, restul de 90-95% sunt asociați și cu factori de mediu (radiații UV, poluare a mediului) și obiceiuri proaste (fumatul, consumul de alcool, lipsa de legume și fructe în dietă).
Chiar și persoanele cu „ereditate slabă” au șansa de a evita cancerul. Pentru a face acest lucru, trebuie să vă studiați genealogia medicală, să treceți un test genetic și să evaluați predispoziția individuală a cancerului – aceștia sunt pași importanți către prevenirea și diagnosticarea precoce a bolii.
O aluniță este un vestitor al melanomului
Opinia că o aluniță va degenera în mod necesar într-o tumoare malignă a pielii este doar parțial un mit. În medicină, alunițele sunt numite nevi melanocitari. Acestea sunt neoplasme benigne, care sunt adesea un defect congenital al pielii. Care este relația dintre melanom și alunițe ?
Melanomul este una dintre cele mai periculoase neoplasme maligne care se dezvoltă din celulele pigmentare – melanocite – și se caracterizează printr-un curs agresiv, adesea imprevizibil. Deoarece țesutul melanocitar este situat în principal în alunițe, mulți sunt siguri că orice aluniță este plină de o amenințare. Dar este important să înțelegem că alunițele în sine nu sunt periculoase, deși există cazuri în care melanomul se dezvoltă din ele. Mai des, patologia nu se dezvoltă din nevi, ci este localizată în cele mai neașteptate locuri, de exemplu, pe membrana mucoasă din gură sau pe coroidă.
Pentru a determina dacă o aluniță este periculoasă, trebuie să faceți o procedură specială – dermatoscopie. Nu este traumatic, sigur și nedureros. Dermatoscopia vă permite să examinați leziunile cutanate folosind un dispozitiv de mărire. Modificările patologice ale celulelor pielii încep să apară cu mult înainte ca acestea să devină vizibile cu ochiul liber. Cu ajutorul cercetărilor, un specialist poate detecta boala în primele etape. Dacă este necesar, medicul va prescrie îndepărtarea neoplasmului, prevenind astfel progresia patologiei și dezvoltarea complicațiilor.