Cele mai bune mâncăruri de post. Rețete simple, gustoase și rapide

de: BZI.ro
13:53, 07 aug. 2023

Multe gospodine pregătesc cele mai bune mâncăruri de post. În zilele cu restricții alimentare putem pregăti câteva delicii sățioase și sănătoase, pe placul tuturor celor de la masă. Iată câteva rețete simple, gustoase și rapide.

Cele mai bune mâncăruri de post

Când vine vorba de mâncărurile de post, doamnele se întrec în tot felul de rețete. În zilele cu restricții alimentare putem face niște preparate culinare gustoase și la îndemâna oricui, cu doar câteva ingrediente. Pe lista bucatelor delicioase de post se află iahnia de fasole, sarmalele de post, cartofii la cuptor cu ierburi aromate, musacaua de cartofi și vinete, ciorba de legume, tocănița de cartofi și multe altele.

Toate aceste mâncăruri de post sunt delicioase și ușor de făcut acasă, cu doar câteva ingrediente. Dacă ținem cont de câteva trcuuri din rețeta bunicii, succesul culinar va fi garantat. Pentru iubitorii de deserturi de post, ideală este o negresă cu vișine.

La fel de bine îi putem răsfăța pe cei dragi cu niște prăjituri cu mere de post. Această prăjitură are o aromă aparte și le va aminti celor de la masă de vremea copilăriei și de rețetele bunicii.

Rețete care te vor ajuta să obții niște preparate savuroase

Una dintre cele mai gustoase mâncăruri de post este iahnia de fasole. Pentru aceasta vom avea nevoie de 400 g de fasole, 3 cepe roșii, 3 căței de usturoi, boia dulce, cimbru, 1 foaie de dafin, 4 linguri de pastă de roșii și 4 linguri de ulei.

Mai întâi se alege fasolea, se spală în mai multe ape apoi se lasă la umflat timp de câteva ore. După aceea se pune la fiert și se schimbă apa de 2-3 ori pentru a elimina toate toxinele. După ce fasolea a fiert, iar boabele sunt moi, se lasă la scurs într-o sită. După aceea se curăță ceapa și se taie solzișori, apoi se curăță usturoiul și se pune la călit într-o cratiță cu ulei încins. Când ceapa a devenit sticloasă, se adaugă fasolea și puțină apă.

Într-un vas separat se pregătește pasta de roșii condimentată cu piper, sare, cimbru și boia. La final se adaugă și o foaie de dafin. Pasta gustoasă se toarnă peste fasolea fiartă și se lasă totul la fiert la foc mic, la cuptor. Când este gata iahnia de fasole, se scoate din cuptor, se lasă la răcit, se orneză cu pătrunjel verde apoi se servește cu murături și pâine de casă.

Pe lângă acest preparat gustos de post, putem face și niște cartofi la cuptor cu ierburi aromate. Pentru această mâncare savuroasă avem nevoie de 500 g de cartofi, ulei de măsline, ceapă, usturoi, rozmarin, cimbru oregano, pătrunjel, boia, mărar și multe altele, după preferințe.

Se curăță cartofii ca pentru prăjit, se spală apoi se lasă la scurs. Între timp se pregătește o tavă, se tapetează cu hârtie de copt apoi se unge cu ulei de măsline. Se așază în tavă cartofii feliați apoi se toarnă peste ei amestecul din ierburi aromate. Se mai pune un pic de ulei de măsline și se amestecă foarte bine cartofii împreună cu condimentele.

Se pune tava la cuptor și se lasă până când cartofii capătă o crustă și se rumenesc ușor. Cartofii se întorc în tavă din când în când cu ajutorul unui clește. Câns sunt gata, se scot din cuptor, se lasă la răcit apoi se servesc ca atare sau împreună cu alte mâncăruri de post delicioase.

Rețetele de post sunt diverse și pot fi adaptate după preferințe. În zilele cu restricții alimentare gospodinele pregătesc tot felul de mâncăruri gustoase, sățioase și sănătoase.