Cele mai bune diete in cancer. Analiza unui studiu din SUA

de: BZI.ro
16:13, 26 oct. 2019

Care sunt cele mai bune diete in cancer afla de la Suzanna Zick, profesor asociat de cercetare in medicina de familie si stiinte nutritionale la Universitatea din Michigan. Afla ce trebuie sa mananci daca vrei sa-ti cresti sansele de supravietuire dupa ce ai fost diagnosticat cu cancer.

Modificarile stilului de viata urmeaza adesea un diagnostic de cancer, atat in ​​timpul tratamentului, cat si dupa. Mancarea sanatoasa este adesea primul pas. Si exista un motiv intemeiat pentru asta. „O dieta sanatoasa poate ajuta la prelungirea vietii bolnavilor de cancer si a supravietuitorilor de cancer”, spune Suzanna Zick, membru al Universitatii din Michigan, Rogel Cancer Center. Aceasta a analizat cele mai bune diete in cancer. Sunt de fapt cele mai populare cinci diete la ora actuala, care includ substantele nutritive cunoscute pentru a ajuta la reducerea riscului unei persoane de a face cancer sau de a preveni reaparitia.

Sondajele arata ca 48% dintre pacientii cu cancer, sau cei cu risc crescut de cancer, apeleaza la diete speciale promovate adesea in cultura pop, precum dieta alcalina sau vegana.

„Persoanele cu cancer invata adesea despre diete de la prieteni, familie si ce este la moda in cultura pop. Apoi se intreaba daca acea dieta poate sa ii ajute sa-si vindece cancerul sau sa aiba o calitate mai buna a vietii”, sustine Zick, profesor asociat de cercetare in medicina de familie si stiinte nutritionale la Universitatea din Michigan.

Cele mai bune diete in cancer

Medicii oncologici subliniaza ca pacientii cu cancer au un risc de patru ori mai mare de deces din cauza unor boli cardiovasculare comparativ cu persoanele fara istoric de cancer. „Avem date pentru a sustine ca unele tratamente impotriva cancerului pot creste riscul de boli cardiovasculare. De aceea se subliniaza importanta alimentatiei bune, impreuna cu controlul greutatii si exercitiile fizice”, spune Zick.

Aceasta a vrut sa afle mai multe pe aceasta tema. Ea a facut parteneriat cu Donald Abrams, de la Universitatea din California, San Francisco, si cu Detrick Snyder, de la Universitatea Michigan. Cei trei au analizat care sunt dietele populare care sustin cel mai bine obiectivele unui pacient cu cancer. Rezultatele lor apar in revista Oncology.

Acestia au examinat cinci diete populare: alcalina, paleolitica, ketogena, vegana / vegetariana si macrobiotica. Toate cele cinci diete au avut beneficii si esecuri. Doar dietele alcalina si macrobiotica sunt in pas cu orientarile dietetice ale Societatii Americane de Cancer si ale Institutului American pentru Cercetarea Cancerului, conform Zick si colegilor ei. Iata cateva concluzii:

Dieta alcalina si dieta paleolitica

Zick spune ca filozofia din spatele dietei alcaline este ca cancerul este cauzat de un mediu acid in organism. „Trebuie sa mancati aproximativ 80% de alimente alcaline, cum ar fi fructe, legume, cereale integrale si fasole, conform acestei diete”, spune Zick. „Exista date foarte limitate ca natura acida a corpului tau provoaca cancer. Dar, prin cresterea consumului de fructe, legume, cereale integrale si prin limitarea carnii rosii si a
carbohidratilor simpli, urmeaza in mod esential orientarile specialistilor”, spune ea.

Dieta paleolitica incearca sa reproduca modelul alimentar al oamenilor din epoca de piatra. Acei vanatori-culegatori care au mancat fructe, legume, nucifere, carne si oua. Insa exclude cerealele, leguminoasele, produsele lactate si alimentele procesate. Adeptii considera ca bolile cronice precum cancerul apar din consumul de alimente disponibile numai dupa revolutia agricola. Oamenii, spun adeptii, nu sunt echipati genetic pentru a digera aceste alimente.

„Se bazeaza pe credinta ca stramosii nostri au avut o dieta superioara”, spune Zick. Dar elimina grupurile alimentare, precum fasolea si cerealele integrale, dovedite a fi benefice pentru prevenirea cancerului, scaderea mortalitatii prin cancer si a sanatatii generale, spune ea. De asemenea, Zick citeaza dovezi antropologice ca nu exista o dieta paleolitica unica si ca cerealele au fost procesate si consumate inca din timpurile paleoliticului. Ea spune ca aceasta dieta tinde sa-i faca pe oameni sa manance prea multa carne rosie.

Dieta keto

Dieta keto subliniaza un plan de masa cu continut ridicat de grasimi si carbohidrati, cu 65% sau mai multe calorii provenite din grasimi. Acesta lucreaza pentru a muta sursa de energie a celulelor canceroase departe de glucoza din cetone, spune Zick.

Cercetarea este amestecata pe acest aspect, spune ea. Dovada sugereaza ca unele celule canceroase par mai putin capabile sa metabolizeze cetonele in comparatie cu celulele sanatoase. Alte experimente arata ca celulele tumorale folosesc cetone pentru energie.

Zick spune ca cel mai mare blocaj este ca dieta este dificil de urmat pe termen lung, iar pacientii nu reusesc adesea sa atinga nivelul adecvat de cetone. De asemenea, promoveaza deficienta de nutrienti, oferind mese bogate in grasimi saturate si sarace in fibre. „Din pacate, nu exista multe fructe sau legume consumate aici si nici nu exista cereale integrale benefice sau fasole, ceea ce face ca dieta ketogena sa fie cea mai putin in
acord cu liniile directoare”, spune ea.

Dieta vegana/vegetariana

Dieta vegetariana/vegana impune abstinenta de la produse animale, cum ar fi carne, peste, oua, lactate si miere. Incurajeaza asa-numitele alimente „anti-cancer”, inclusiv fructe de padure, verdeata, cereale integrale, nuci si seminte. Dar nu toata lumea alege acele alimente si exista multe alimente vegane si vegetariene extrem de procesate si pline de zahar. „Problema este ca poti manca prost cand esti vegan sau vegetarian”, spune Zick. Veganii au adesea deficit de calciu si vitamina B12.

O analiza a mai multor studii a descoperit ca dietele vegane sunt asociate cu o reducere cu 15% a incidentei totale a cancerului. Cifra provine insa de la adeptii veganilor care au facut si exercitii, au urmat terapii de reducerea stresului si au avut o retea de sprijin social. Oamenii de stiinta se intreaba daca acesti factori au influentat rezultatele. Dietele vegane se pot apropia de orientarile forurilor de oncologie, dar pacientii ar avea nevoie de sfaturi dietetice, sustine Zick.

Una dintre cele mai bune diete in cancer: dieta macrobiotica

Dezechilibrul in organism poate provoca boli precum cancerul, potrivit filozofiei estice din spatele unei diete macrobiotice, explica Zick. Dieta este predominant vegetariana. Pune accent pe alimente neprocesate, organice, intregi. Cerealele precum orezul si meiul, constituie 40 pana la 60% din dieta, in timp ce legumele si leguminoasele impart restul. Este bogata in fibre si nu contine carne rosie sau procesata.

S-a constatat ca dieta are un procent mai mic de energie din grasimi, multe fibre dietetice si cantitati mai mari din majoritatea micronutrientilor decat recomandarile dietetice zilinice. Exceptiile sunt vitaminele D, B12 si calciu, care sunt mai mici decat doza zilnica. Ramane o alegere buna, deoarece respecta majoritatea
orientarilor dietetice.

Flexibilitatea dietei este esentiala

Ghidurile dietetice ale Societatii Americane de Cancer si ale Institutului American pentru Cercetarea Cancerului nu sustin nicio dieta speciala. Ele ofera mai degraba linii directoare cu privire la ce sa mancati, ce sa evitati si ce sa limitati in dieta.

„Ceea ce m-a surprins in timp ce faceam aceasta recenzie este faptul ca o multime de modele dietetice diferite pot indeplini efectiv liniile directoare. Deci, ar trebuie sa existe multa flexibilitate bazata pe convingerile, cultura, religia si dorinta ta de a aduce ceva semnificativ in viata ta”, spune Zick.