Cele mai bune alimente care ne ajută să nu răcim
Sistemul imunitar este un sistem de supraveghere și apărare care lucrează constant pentru a ne proteja corpul de agresiunile externe. Este alcătuit din mai multe organe și zeci de tipuri diferite de celule. Dieta este cel mai important aspect de luat in considerare atunci cand vrem sa avem un sistem imunitar echilibrat. Iata care sunt cele mai bune alimente care ne ajută să nu răcim!
Prin includerea anumitor legume, crustacee, plante și băuturi în dietă, vă creșteți șansele de a nu vă îmbolnăvi. Iata care sunt cele mai bune alimente care ne ajută să nu răcim!
Fructe si legume
Începeți prin a vă opri la rafturile de fructe și legume și a va face provizii de:
- dovleac, bogat în beta-caroten, antioxidant, care poate îmbunătăți funcționarea anumitor celule ale sistemului imunitar;
- ardeii, care conțin vitamina C, esențiali pentru creșterea imunității;
- spanac, pentru conținutul de fier și vitamina A (100 g oferă jumătate din cantitatea zilnică recomandată de vitamina A);
- morcov, bogat și în vitamine;
- citricele (lămâie, portocală, grapefruit) vă pot ajuta să vă stimulați sistemul imunitar și energia.
- Ciupercile
Consumând seleniu, un nutrient găsit în ciuperci, vă ajutați celulele albe din sânge să funcționeze corect. Și vă veți bucura de proprietățile antimicrobiene și antioxidante ale acestei alimente sărace în calorii și delicioase.
Usturoiul și ceapa
Aceste două plante oferă proprietăți antivirale semnificative. Usturoiul protejează sănătatea ficatului, iar ceapa oferă cantități semnificative de vitamina C și probiotice. Usturoiul crud ar fi de 1,5 ori mai puternic decât versiunea sa pulbere sau uscată. Sfat pentru maximizarea beneficiilor sale, limitând în același timp efectele asupra respirației: zdrobiți sau tăiați fiecare cățel de usturoi și lăsați-l să „respire” timp de 10 până la 15 minute înainte de a-l găti.
Pești și crustacee
Nu există nimic mai bun ca un platou de fructe de mare și pește pentru a vă stimula sistemul imunitar. Stridiile furnizează zinc, care participă la funcționarea celulelor albe din sânge și ajută la combaterea infecțiilor. Și peștii grasi, cum ar fi heringul afumat, somonul și sardinele, sunt surse excelente de vitamina D și omega-3.
Iaurt
Nu uitați să treceți si pe la raftul cu lactate și să vă răsfățați cu iaurt pentru a menține o bună sănătate digestivă. Prin întărirea mucoasei intestinului, vă ajutați corpul să lupte împotriva virușilor, mai ales dacă sunteți vârstnici, stresați sau aveți o boală cronică.
Ceai
Nu ezitați să vă pregătiți o ceașcă de ceai! Această băutură nu numai că vă va încălzi, dar vă va oferi energie și va ajuta rinichii să funcționeze mai bine, iar nutrienții săi antioxidanți ajută la întărirea sistemului imunitar.