Cel puțin 15 persoane au murit în timpul unor proteste din Irak – GALERIE FOTO
Cel puțin 15 persoane au fost ucise în timp ce confruntările dintre forțele de securitate irakiene și susținătorii unui puternic cleric șiit au continuat la Bagdad peste noapte. Totul are legătură cu retragerea lui Sadr, cel care a câștigat precedentele alegeri. Au fost sute, mii de susținători care au protestat în această noapte.
SUA au avut o reacție la protestele din Bagdad dând asigurări că principala grijă a autorităților internaționale este păstrarea ordinii și liniștii publice în regiune.
15 persoane au murit în timpul unor proteste în Irak
Sunt cel puțin 15 morți în timpul unor proteste în Iraq, iar oficialii spun că alte zeci au fost rănite după ce protestatarii loiali Muqtada al-Sadr au luat cu asalt palatul prezidențial. Violența a fost declanșată după ce Sadr și-a anunțat retragerea din politică. Prim-ministrul interimar al Irakului a cerut calm, iar armata a declarat o oprire la nivel național după tulburările din alte câteva orașe.
Luptele de stradă au izbucnit peste noapte, în timp ce luptătorii au făcut schimb de focuri de armă și cartușe care au iluminat cerul nopții în unele dintre cele mai grave violențe care au lovit capitala irakiană în ultimii ani. O mare parte din lupte s-au concentrat în jurul Zonei Verde a orașului, o zonă care găzduiește clădiri guvernamentale și ambasade străine.
Oficialii de securitate au spus că unele dintre violențe au avut loc între Brigăzile Păcii, o miliție loială lui Sadr, și membri ai armatei irakiene. Videoclipurile distribuite pe rețelele de socializare par să arate unii luptători care folosesc arme grele, inclusiv grenade cu propulsie de rachetă (RPG). Iranul și-a închis granițele cu Irakul în timpul luptelor, iar Kuweitul și-a îndemnat cetățenii să părăsească țara imediat. Medicii au declarat că 15 susținători ai lui Sadr au fost împușcați și alți aproximativ 350 de protestatari răniți, potrivit agenției de presă AFP.
ONU este alarmant de protestele din Irak
Un purtător de cuvânt al secretarului general al ONU, Antonio Guterres, s-a declarat alarmat de evenimente și a cerut „măsuri imediate pentru detensionarea situației”. Iar Mustafa al-Kadhimi, prim-ministrul interimar și un aliat al lui Sadr, a suspendat ședințele cabinetului și l-a rugat pe clericul influent să intervină și să oprească violența. Un consilier principal al lui Sadr a declarat ulterior agenției de presă de stat a Irakului INA că a anunțat o grevă a foamei până când violența și utilizarea armelor încetează.
A urmat o zi de violență declanșată de anunțul lui Sadr că se retrage din viața politică – o mișcare pe care a pus-o vina pe refuzul liderilor și partidelor șiite rivale de a reforma sistemul politic irakian.
În octombrie, candidații loiali lui Sadr au câștigat cele mai multe locuri în parlamentul irakian, dar acesta nu a reușit să-și asigure suficiente locuri pentru a forma un guvern. De atunci, el a refuzat să negocieze cu grupurile șiite susținute de Iran, declanșând aproape un an de instabilitate politică. Așadar, aceste proteste din Irak vor continua până când se va ajunge la un acord între forțele politice din țara afectată de război.