Cel mai tare proiect pe fonduri europene! Un iesean a investit doua milioane de euro intr-o afacere unica in tara. Nimeni nu s-a gandit la acest business
@ Este cel mai mare proiect derulat cu fonduri europene, in Iasi, in ultimii doi ani @ Afacerea a fost pusa pe picioare de un iesean care are experienta in domeniu @ Produsele de la Prisacani sunt 100 la suta ecologice
Iasul este in topul judetelor care au atras fonduri europene importante in ultimii ani. Fie ca este vorba despre proiecte mici sau mari, iesenii au solicitat banii europeni si i-au primit pentru dezvoltarea afacerilor. Sute de proiecte au fost finantate de Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) la Iasi, iar valoarea totala a platilor depaseste 30 de milioane de euro, plati efectuate in ultimii doi ani. Cel mai mare proiect finantat la Iasi din fonduri europene este pentru infiintarea unei ciupercarii ecologice, proiect unic in tara. Valoarea proiectului este de 2,3 milioane de euro si este deja in implementare.
Ciuperci eco suta la suta
Ieseanul care implementeaza afacerea sustine ca proiectul va fi gata pana la sfarsitul acestui an, iar produsele vor ajunge pe piata in primavara anului viitor. Ciupercaria se afla in comuna Prisacani, iar ieseanul care a pus bazele afacerii are deja experienta in domeniu, acesta fiind printre primii ieseni care au avut o sera cu ciuperci, in Iasi. Desi afacerile cu ciuperci nu au mai rezistat si s-au inchis afacerile rand pe rand, Catalin Vultur nu s-a lasat pana nu si-a dus la indeplinire planul si a obtinut banii sa infiinteze afacerea. Astfel, a mentinut afacerea ani de zile pe linia de plutire, chiar si pe timp de criza, iar acum se va dezvolta cu proiectul unic in tara, o ciupercarie ecologica.
"Proiectul este in stadiu avansat al implementarii. Totul decurge conform planului, iar anul viitor speram sa iesim pe piata cu primele produse. Noi suntem deja cu ciuperci champignon in supermarketuri si speram sa vindem tot aici si productia ecologica. Este un proiect mare, cu o investitie pe masura, dar noi deja vindem de ani de zile produsele noastre si suntem experimentati in domeniu, deci era nevoie sa ne dezvoltam si sa trecem la un alt nivel", sustine ieseanul.
Astfel, productia va ajunge, cea mai mare parte, in Iasi. Ciupercaria este cea mai moderna din Iasi si ciupercile crescute in ferma vor avea eticheta "eco" deoarece nu se folosesc produse chimice. Cu ajutorul banilor europeni ieseanul a investit în doua hale speciale si va recolta cateva tone de ciuperci 100 la suta bio, in numai cateva zile. Afacerea se anunta a fi una profitabila, iar producatorii spera sa amortizeze investitia in cativa ani. In ultimii ani, ciupercariile infiintate in Iasi in perioada 2010-2012 nu au mai rezistat pe piata si astfel, din cele 10 ciupercarii, mai exista doar una.