Cel mai slab ministru din județul Iași, deputatul Bogdan Cojocaru, a făcut intrare în instituțiile statului grupului de firme unde lucrează. Contracte scandaloase pe bani publici

de: BZI.ro
14:34, 15 oct. 2020

Județul Iași a avut timp de aproape un an în vechea guvernare PSD un ministru în Cabinetul de la Palatul Victoria. Actualul deputat PSD Bogdan Cojocaru a condus în decursul lui 2018 Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, minister de unde a fost remaniat. Cu toate acestea, după ce a părăsit funcția grupul de firme cu care are colaborări a ajuns să prindă contracte pe bandă rulantă cu instituții ale statului din domeniul apărării și nu numai

Grupul de firme Maguay a ajuns în ultimii doi ani să prindă contracte după contracte cu instituții publice din țară, contracte de ordinul zecilor de mii lei pe furnizarea unor sisteme informatice. Grupul de firme Maguay este strâns legat de deputatul PSD Bogdan Cojocaru, cel mai slab ministru pe care l-a dat județul Iași în ultimii ani. Cum s-a ajuns însă aici? Deputatul PSD a fost ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale în perioada ianuarie 2018 – noiembrie 2018. Anterior, Cojocaru a fost angajat la firma ISYS Professional SRL din Ploiești, membră a grupului de firme Maguay. Acest grup cuprinde firmele Maguay Impex SRL și Maguay Computers SRL. Coicidență sau nu, după plecarea lui Cojocaru de la vârful minsterului, firmele respective au început să prindă nenumărate contracte cu diverse instituții publice din țară.

Totul s-a derulat în baza unor acte normative emise de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale pe parcursul anului 2018, perioadă în care acolo era Bogdan Cojocaru. În baza acestor acte normative s-a ajuns ca firmele din grupul Maguay să prindă apoi mult mai ușor diverse contracte cu instituțiile din statul român.

Ordinul de ministru care a deschis calea contractelor. Decizia luată de Bogdan Cojocaru a îmbogățit grupul de firme din care face parte

Bogdan Cojocaru a lucrat în perioada iulie 2012- ianuarie 2018 în cadrul iSYS Professional, Ploiești, membru al Grupului Maguay. Această societate are în portofoliu dezvoltarea și întreținerea softurilor, comercializarea și implementarea soluțiilor IT, consultanță IT. S-a suspendat de la această firmă în perioada în care a ajuns la MCSI, după care din decembrie 2018 – ianuarie 2019 a revenit la firma în cauză.

Doar că în timpul în care a fost ministru a emis un ordin care a dechis calea contractelor către instituțiile cu profil de apărare.

„În contextul internațional actual, în vederea gestionării riscurilor la adresa securității naționale, precum și asigurării unui management unitar și eficient privind prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență și de criză, se impune ca instituțiile din domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale, precum și forurile care le coordonează activitatea, să adopte, conform competențelor stabilite, o serie de măsuri care să asigure gestionarea unor astfel de situații. O măsură importantă în acest sens o constituie consolidarea rezilienței comunicațiilor destinate sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională, precum și asigurarea continuității guvernării prin implementarea conceptului de reziliență în situații de criză”, se arată în ordinul dat de MCSI în anul 2018.

Contracte cu instituțiile de apărare din țară pentru firmele apropiate de fostul ministru Bogdan Cojocaru

Ce a urmat apoi pentru firmele Maguay Impex SRL și Maguay Computers SRL? Nenumărate contracte derulate cu MInisterul Afacerilor Interne (MAI), cu Poliția Locală a Sectorului 1, cu unități militare, cu Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) sau cu Direcția Generală Anticorupție (DGA). De exemplu, în noiembrie 2018, exact în luna în care a plecat de la minister, DGA a închiat un contract cu firma resectivă pentru furnizarea de stații de lucru fixe și mobile, valoarea acestia fiind de circa 100 mii lei.

În plus, în iulie 2020, Maguay Computers SRL a prins un contract de furnizare echipamente informatice la MAI pentru circa 1,6 milioane lei. Tot în luna iulie 2020, aceași societate a prins un contract cu Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) pentru dezvoltarea unui sistem de identificare și recunoaștere facială de peste 334 mii lei. Un alt contract a fost derulat cu Poliția Locală a Sectorului 1 în decembrie 2-19 pentru 9 milioane lei. De asemenea, cu STS a fost încheiat un contract în octombrie 2019 de peste 4,2 milioane lei pentru furnizare de echipamente de recunoaștere optică.

Reacție șocantă a deputatului PSD de Iași. După minister, au curs posturile la nivel central

Este posibil ca în perioada în care a fost la vârful ministerului, acesta să faciliteze contracte către firmele din grupul respectiv, contracte derulate prin alte societăți comerciale. De altfel, organele de anchetă ar trebui să cerceteze în amănunt toate aceste aspecte, suspiciunile fiind destul de mari. Cum firmele pe care le reprezintă au ajuns să prindă contracte imediat după plecarea acestuia, este probabil ca și în timpul mandatului său să curgă unele contracte.

Bogdan Cojocaru a plecat apoi de la Minister prin remaniere însă a reușit să deschidă calea firmelor respective. Acesta a revenit la iSYS Professional pentru numai două luni ca să ajungă la ANCOM, sub fostul premier Sorin Grindeanu. Practic, pentru că a fost remaniat de la MCSI Bogdan Cojocaru a primit un post călduț la ANCOM. S-a ivit apoi oportunitatea din vara anului trecut când Tudr Ciuhodaru a devenit europarlamentar, locul său din Camera Deputațiilor fiind luat de către Bogdan Cojocaru. În plus, acesta mai vrea acum un post de deputat după alegerile parlamentare 2020, totul la presiunea trioului Maricel Popa- Camelia Gavrilă și Cristian Stanciu.

Întrebat de redactorii BUNA ZIUA IAȘI deaspre contractele derulate la minister, dar și despre faptul că lucrează cu grupul Maguay, Bogdan Cojocaru a negat acest lucru.

„Nu am avut nicio activitate. Nu am nici un fel de relație cu firma aceasta. Am lucrat la o altă firmă”, a spus Bogdan Cojocaru. Culmea, tocmai CV-ul său îl contrazice în acest lucru.

AICI POTI VEDEA CV-UL celui mai slab ministru, Bogan Cojocaru