Cel mai rar mineral de pe Pământ este de neprețuit! A fost găsit o singură dată în întreaga lume și nu se poate compara

de: Redacția BZI
19:47, 05 dec. 2024

Kyawthuite, cel mai rar mineral cunoscut de pe Pământ, este un adevărat unicat. Descoperit în Myanmar, acest mineral este un exemplar extrem de rar, fiind găsit doar o singură dată în întreaga lume. Un mic grăunte cu nuanțe cafenii, care cântărește doar 0,33 grame (1,61 carate), kyawthuite este apreciat nu doar pentru raritatea sa, dar și pentru exclusivitatea sa impresionantă, scrie stiripesurse.ro.

La prima vedere, acest mineral ar putea fi confundat cu chihlimbarul sau cu topazul, dar valoarea sa este mult mai mare decât ar părea la prima impresie.

Nu semăna cu niciun mineral cunoscut

În 2010, gemologul Kyaw Thu a achiziționat acest mineral de pe piața din Chaung-gyi, Myanmar, crezând că este un exemplar de scheelit. După ce a fațetat piatra, însă, a realizat că aceasta nu semăna cu niciun mineral cunoscut până atunci.

Intrigat de caracteristicile sale, Kyaw Thu a trimis piatra la Laboratorul Institutului Gemologic al Americii (GIA) din Bangkok, Thailanda, pentru a o analiza mai în detaliu. Aici, specialiștii au descoperit că mineralul era un tip de BiSbO4 sintetic antimonat de bismut cu o formulă chimică specifică (Bi3+Sb5+O4), cu urme de tantal. Acest aranjament geologic nu a mai fost întâlnit vreodată în natură.

Deși bismutul și antimoniul sunt metale relativ rare, ele nu sunt la fel de prețioase precum aurul sau argintul. De exemplu, bismutul este mai abundent decât aurul în scoarța terestră, iar antimoniul este mai frecvent decât argintul. În schimb, raritatea kyawthuite este legată de procesul geologic extraordinar prin care s-a format.

„Aceasta este prima și singura piatră de acest tip din lume. Nu se mai găsește nicăieri altundeva. Când am studiat piatra și am cumpărat-o din piața Khanae, mi-am dat seama imediat că ceva era diferit. La Yangon, când am examinat-o mai atent, am realizat că nu seamănă cu niciuna dintre pietrele prețioase pe care le-am întâlnit vreodată”, a declarat Kyaw Thu pentru The Myanmar Times în 2016.

Nu se cunosc prea multe detalii

Despre piatră nu se cunosc prea multe detalii. Este de culoare portocalie saturată cu accente roșii, iar când este frecată pe o suprafață dură, lasă o dâră albă, aceasta fiind culoarea pulberii pe care o produce. În interior, kyawthuite prezintă incluziuni goale în formă de tub, ce rezultă din „stresul de forfecare”, semn al formării sale naturale.

În ceea ce privește valoarea, kyawthuite este considerat neprețuit, având în vedere că este unicul exemplar de acest tip. Comparativ, painită, a doua cea mai rară piatră prețioasă cunoscută, evaluată tot în Myanmar, ajunge la prețuri de 50.000-60.000 de dolari pe carat.

Cercetătorii sugerează că prezența unui număr atât de mare de pietre prețioase în Myanmar se datorează coliziunii dintre India și Asia de Sud, care a avut loc acum aproximativ 180 de milioane de ani, când supercontinentul Gondwana s-a rupt. Acest impact a generat presiune și căldură extremă, care au dus la formarea unor roci rare și prețioase, inclusiv minerale deosebite precum kyawthuite.